Hvordan er det at skabe sit eget? Vores Brabrand har mødt Gellerup iværksætteren Mustafa Faour. Han fortæller om at være en del af Smag à la Gellerup, om familietraditioner og om at starte egen restaurant.
Af Caroline Borring
Mustafa Faour står bag disken i sin restaurant på Klostergade. I sin venstre hånd holder han en mobiltelefon. Han taler højlydt på arabisk, imens den højre hånd styrer den lille kedel med kogende kaffe, som hurtigt bobler op, når den nærmer sig blusset. Det er arabisk kaffe, den slags som ligger godt og stærkt i maven. Her, i denne restaurant, har han skabt et univers af familiehistorie og kærlighed til mad. Mustafa Faour er den lokale Gellerup iværksætter, som har fundet vej til de aarhusianske maver.
En restaurant med dybe rødder
Mustafa Faour er 31 år og bor på Gudrunsvej i Gellerup. Der bor han med sin kone og tre børn. I januar åbnede han restauranten Faour i Klostergade, som serverer klassiske arabiske retter såsom falafel og mezze. Alt sammen fra originale opskrifter med gode og friske råvarer. Stedet i Klostergade har længe haft tilknytning til familien Faour. Før åbningen i januar drev lillebroren sin egen restaurant her, men valgte at lukke den ned. Så tog Mustafa Faour chancen og åbnede restauranten, som bærer familiens efternavn. Familiehistorien er en stor del af, hvorfor Mustafa Faour i dag har skabt sit eget madiværksætteri. Især hans far har spillet en vigtig rolle.
I februar måned i år 2000 åbnede hans far sin første restaurant i Bazar Vest. Mustafa Faour gik den gang i 6. klasse. Som ung dreng fulgte han med på sidelinjen og lærte af sin far kunsten i at lave mad fra det arabiske køkken – helt præcist fra farens fødested, byen Akah.
”Jeg havde ikke gjort det uden ham, og det er ham, som har inspireret mig,” siger Mustafa Faour.

En ægter vinder
Den færdige kaffe er endt i en lille kop foran Mustafa Faour. Han sidder nu i den røde sofa, som strækker sig langs den ene væg i restauranten. På væggen er der hvid og blå mosaik. På bordet ved siden af ligger et ”Grisk” magasin. Det kommer ovre fra Galleri Grisk, et stenkast væk fra Faour. Man fornemmer herinde, at Mellemøsten møder Aarhus C. Mustafa Faour fortæller videre om barndommen i farens restaurant. Faren arbejder hårdt og står tidligt op hver morgen. Han er allerede på arbejde, før de fem søskende er på bussen til skole i den nordlige del af Aarhus. Men i weekenderne bliver den unge Mustafa vækket af sin mor.
”Så var jeg den, der blev vækket af min mor, der sagde ‘går du ikke lige ned og åbner butikken, så kan far lige sove et par timer ekstra.’ Og i dag ved jeg også godt, hvorfor jeg var den, som hun vækkede – for selvom jeg gik i 7. klasse, kunne jeg alligevel starte butikken op, indtil min far kom”.
Trods en ung alder viser han allerede talent til at drive sit eget.
Mange år senere, helt præcist i efteråret 2015, kører han nu rundt i en stor madvarevogn. Den er malet gul, og på siden af den står der ”Smag à la Gellerup”. Herfra sælger han ruller med friske falafler og grønt. Han deltager også til forskellige arrangementer de følgende forår og somre. Det bliver blandt andet til Sommer.Chillout.Aarhus, Kødbyens Mad & Marked og forskellige begivenheder på Godsbanen. En dag på Godsbanen kommer en person hen til vognen, som han særligt husker:
”Jeg kan meget tydeligt huske en pige, der stak hovedet ind og sagde ‘jeg køber kun, fordi det er Gellerup,’” fortæller Mustafa Faour.
Det betyder meget for ham, at pigen kom hen til vognen. Det bekræfter, at der er nogen, der tænker positivt om bydelen.
”Hele ideen med det var at brande Gellerup som noget godt. Og vi var ikke bange for at sige, at det er mad fra Gellerup, og at vi er fra Gellerup,” uddyber han.
Vognen høster også sin succes. I sommeren 2017, på en søndag med fint vejr, står Mustafa Faour til Street Food Festivalen på Godsbanen. Ham og holdet bag vognen har meldt sig til, og salget har hele weekenden gået over forventning.
”Jeg havde ikke forberedt, at jeg skulle have så travlt, så jeg ringende rundt til mine søskende og hørte, om de lige kunne komme og hjælpe. Min far kom selvfølgelig også for at hjælpe. Det var helt ufatteligt!”
Midt i al travlheden dukker en kvinde op ved vognen. Om 10 minutter er der præmieoverrækkelse, og i den forbindelse vil Smag à la Gellerup blive nævnt, fortæller hun. Mustafa Faour havde ikke hørt om nogen konkurrence.
”Og så gik hun igen. Jeg havde jo kø, så jeg havde ikke tid til at spørge hende om noget, og jeg havde ikke tid til at tænke og reflektere over det, som hun sagde.”
Det går op for ham, at han bliver nødt til at forlade vognen, hvis de vinder en pris. Han ringer efter ekstra forstærkning. Storebroren kommer, og hans far er der stadig. Han ringer også til Aisha. Hun er med i Smag à la Gellerup, og Mustafa Faour vil have hende med, hvis de vinder noget. Han vil ikke tage æren alene.
Prisoverrækkelsen starter, og efter de to første uddelinger skal vinderen for Årets Originale findes. Mustafa Faour står stadig i vognen sammen med de andre for at passe den lange kø med sultne mennesker.
”Og så sagde de, at det var Smag à la Gellerup. Så begyndte alle bare at vende sig mod min bil og klappe, og så vidste jeg, at nu skal jeg ned af den vogn og sige tak,” fortæller han smilende.
En, som også bliver stolt over prisen, er faren.
”Han har levet af at sælge mad og lave falafler, og nu fik han også lidt anerkendelse – bare igennem mig. ”
Iværksætteri med et kulturelt twist
Smag à la Gellerup blev kåret som Årets Originale, så ideen om at lave et madiværksætteri fra Gellerup fungerede. Idéen til madvognen opstod efter en stor succes på de sociale medier, hvor små madvideoer på siden af samme navn, Smag à la Gellerup, blev delt fra Gellerup. Smag à la Gellerup har endnu deres fysiske rammer i EP-huset i hjertet af Instant City.
Efter Street Food Festivalen besluttede Mustafa Faour sammen med sit bagland at åbne en ny restaurant midt inde i byen. 17. januar 2018 var første åbningsdag. Her arbejder han nu sammen med blandt andet sin lillebror og Aisha, som han kender fra Smag à la Gellerup.
Drømme og gode råd
Faour har nu været åben i næsten tre måneder, og Mustafa Faour får meget positiv respons fra kunderne. De kan alle sammen lide maden, og på Facebook tikker der gode anmeldelser ind. Når man spejder over menuen, lyder det også lækkert. Over disken, på lyse træpaneler og med stor skrift, kan man se, hvad de byder på: ”Bentesvejfalafel”, ”Gudrunsvejfalafel”, ”Gellerup Mezze”, ”Manakish” og meget mere. Udover de eksotiske navne ser man tydeligt, hvordan Gellerup hyldes i maden.
Mustafa Faour har rejst sig fra den røde sofa og er gået bag disken. I disken til højre er der også garanti for, at ens mund løber i vand. Her ligger spændende salater i flotte og mønstrede skåle. De er lige hentet hjem fra en ferie i Tyrkiet, og der er flere, hvor de kommer fra. Han åbner to skuffer, som er fyldt med flotte og farverige skåle i flere størrelser. De passer godt til anretningen af maden.
Hvis man spørger Mustafa Faour, hvad han drømmer om i fremtiden, så er det en større restaurant og et større menukort med endnu mere af det mad, som han spiser hjemme hos sine forældre. Og hvis man spørger ham om råd til fremtidens unge iværksættere fra Brabrand og Gellerup, så kommer svaret promte:
”Hav en beskæftigelse, som du kan lide, og som du interesserer dig for. Det er det, som har gjort, at jeg kan holde ud at være i en butik i mange timer og lave mad hele tiden. Fordi det er noget, jeg brænder for, men jeg ser det også som en levevej. Så hvorfor ikke blive ved med at gøre det?”
Mustafa Faour finder vej længere bag disken, som smelter sammen med køkkenet. Han vil gerne vise prisen fra Street Food Festivalen frem. Den hænger rammet ind på væggen. Han stiller sig ved siden af den, så han kan få taget et billede sammen med den.