12 får blev hjulpet af med vinterfrakken, og nysgerrige børn blev klogere, da Natursamarbejdet i Brabrand i dag inviterede til fåreklipning.
Af Lone Thurøe Lykke
Flokke af børnehaver og vuggestuer samles om indhegningen. Deres flyverdragter og elefanthuer i forskellige farver lyser op langs hegnet. Der dufter vådt af græs efter morgenens regn, og så lugter der gennemtrængende af uld. Den ulydige, men ivrige hyrdehund Dalton, samler i høj fart fårene. Med sine kun tre år reagerer hunden ikke altid, når fåreklipper og hundeejer, Kenneth, kommanderer: ”lie down!”
Dalton har ikke helt lært at holde afstand til dyrene, men bodyslammer dem på plads. De nervøse får er hurtigt samlet i en fold, hvor de i tæt flok afventer forårsklipningen.
”Fårenes flyverdragter er dejligt varme. Men lige om lidt skal i se, at de indenunder har en grå undertrøje, ligesom vi andre også har. Så de kan godt holde varmen,” forklarer Peter, som passer Natursamarbejdets får til hverdag.
Klogere og tættere på dyrene
Hos besøgslandbruget Natursamarbejdet kan skoleklasser, børnehaver og vuggestuer komme helt tæt på naturen. De tilbyder adskillige læringsforløb med havebrug, madlavning og arrangementer som dette, hvor det handler om landbrugets dyr. Her oplever børnene fåret med egne øjne og hænder, og de lærer samtidig en masse om selve dyret, pasning og pleje samt uldens betydning for både får og mennesker.
”Vi karter og forarbejder ulden, og børnene kan også få en tot uld med hjem. Så lærer de samtidig hvordan fåret holder varmen, og at vi laver tøj af det. På den måde kommer vi rundt om fåret,” forklarer Thomas Batting, der er afdelingsleder for Natursamarbejdet.
”Dyrene er en naturlig del af måden, vi mennesker lever på. Derfor inviterer vi børn ind, så de kan se, hvordan det hele foregår,” siger han.
Vinkende får
Fåreklipperen Kenneth får det mørkegrå får til at vinke til børnene, da det ligger pacificeret på jorden mellem hans ben. Så tænder han den mekaniske klipper. Den skarpe summende lyd fylder luften, da Kenneth med erfarne strøg arbejder maskinen gennem den tykke uldfrakke. Tryllebundet ser børnene til gennem hegnet.
”Nu kan I se undertrøjen!” meddeler fårepasser Peter.
Efter blot et par minutter bliver den første uld delt ud blandt børnene, der fascineret får fingrene i den friskklippede uld. Det første får er hurtigt færdigfriseret og frit, og begejstringen skyller gennem publikum.
Blandt de fremmødte er forældreparret Nanna og Mathias, som har taget deres to børn med til dagens klipning. De synes, det er en hyggelig udflugt og mener også, at det er vigtigt for deres børn at lære, hvordan det foregår.
”Det er noget jeg selv oplevede som barn, og det vil jeg gerne give videre til mine egne børn,” forklarer Nanna.
Børneflokken hyrdes videre
”Lilla stue skal op og spise madpakke!” råber en kvindelig pædagog i sort regnfrakke.
Lettere forvirring opstår. Mange børn har blandet sig med hinanden i forsøget på at få et glimt af de nyklippede får. Det er svært at genkende alle flyverdragterne fra hinanden, og mange børn har svært ved at få øjnene fra dyrene. Det kræver sin pædagog at hyrde børnene videre til frokost.