Kunstner Thomas Kruse skal igen udsmykke en af Brabrands boligblokke med et gavlmaleri på Inger Christensens Gade. Projektet foregår denne gang i samarbejde med City Vest Børnegalleri, der i løbet af april har afholdt en tegnekonkurrence for børn i byen. De indsendte tegninger skal inspirere den garvede gavlmaler.

Af Anne Engbjerg, d. 20. april 2021
Der foregår flere nye kunstprojekter i Brabrand, som på forskellig vis er med til at styrke områdets lokale samarbejde på tværs af erhvervslivet. Særligt udendørs udsmykninger af bygninger i og omkring Gellerupparken har sat sit farverige præg på et ellers gråt og betonpræget område. Vi kender det som gadekunst, eller ”street art”, og disse kunstprojekter har skabt relationer mellem eksempelvis en kunstner og et storcenter.
En sådan relation er en fordel for Brabrand, for den viser sig at have en positiv effekt på det lokale fællesskab:
”Dét at vi samarbejder med en lokal kunstner, som involverer områdets kreative børn, er en måde, hvorpå man gennem en fælles mission kan styrke fællesskabet til fordel for dem i Brabrand og omegn”, udtaler Maria Rishøj Petersen, marketingkoordinator for City Vest, om samarbejdet mellem City Vest Børnegalleri og kunstner Thomas Kruse.
Hun har sammen med resten af marketing-teamet i City Vest markedsført børnegalleriet, koordineret indsamling af tegninger samt klargjort selve børnegalleriet.
Rå brutalisme møder farverig graffiti
De grå 70’er boligblokke i Gellerupparken står solidt plantet i jorden side om side, og deres arkitektoniske udtryk har givet anledning til at bruge betegnelsen brutalisme om betonbyggeriet. Det er en af ydermurerne på disse boligblokke, som Thomas Kruse tilbage i 1985 forvandlede til det farverige og legende kunstværk Livstræet i samarbejde med Gellerups beboere.

Graffiti og gavlmalerier udgør en essentiel del af den offentlige kunst, man kan finde i Gellerup. Der sker et interessant clash mellem de rå, grå betonblokke og den farverige graffiti. En væsentlig forskel på gavlmalerier og graffiti er, at gavlmalerier er vægmalerier udført med maling hvorimod graffiti karakteriseres ved brugen af spraymaling.
Graffiti er en særlig kunstform, der i høj grad interagerer med omgivelserne og den urbane kontekst, det er lavet i. Graffitien i Gellerup er fæstnet til et bestemt sted og på den måde bliver graffitien en del af stedet – og stedet en del af graffitien. Nedenfor ser vi nærmere på nogle af eksemplerne og deres betydning for området.
Tidligere kunstprojekter
Nordgårdhallens grå betonfacade fik nyt liv, da Thomas Kruse i 2020 malede et gavlmaleri i samarbejde med lokale beboere. Det er karakteristisk for Kruse at samarbejde med områdets beboere, hvilket styrker den lokale sammenhængskraft og skaber nye relationer i lokalsamfundet.

Også ved Cirkus Tværs på Gudrunsvej er en betonmur bemalet med farverige og figurative motiver. Det er lavet af graffitikunstner Rasmus Balstrøm i forbindelse med den europæiske ungdoms cirkusfestival i Gellerup i 2014 og er ligeledes et eksempel på et lokalt samarbejde opbygget omkring gadekunsten.

Flere kunstprojekter i sigte
Det nye gavlmaleri, som venter på at blive opført, er ikke det eneste kunstprojekt, der er under opsejling i Brabrand. Kunstner Camilla Nørgaard skal udføre et kunstværk til det kommende børne- og sundhedshus i Gellerup, og projektet har netop modtaget en fondsbevilling på 250.000 kr. Du kan læse mere om kunstprojektet her.
Et andet nævneværdigt kunstprojekt er af den anerkendte amerikanske kunstner Jenny Holzer, som skal udsmykke det kommunale hus Blixens i Gellerup. Hun har skabt en farverig og lysende skulptur, som skal placeres ved hovedindgangen. Du kan læse mere om kunstprojektet her.
De omtalte kunstprojekter er langt mere end blot dekorationer. Projekterne fungerer som samlingspunkter og som historiske fortællinger om området. De kommende kunstprojekter er med til at udvikle og definere Brabrand og ikke mindst skabe nye relationer og fællesskaber:
”Som lokalt center vil vi gerne være med til at formidle alle de kreative og dygtige kompetencer, vi har i lokalområdet. Et samarbejde med en kunstner er en måde, hvorpå vi som shoppingcenter kan interagere med vores fantastiske kunder gennem kreativ formidling fra børnene”, udtaler Maria Rishøj Petersen om projektets virkning på lokalområdet.
Hun er ligeledes overbevidst om, at mere kunst i Brabrand har en positiv betydning for områdets beboere:
”Kunst kan være med til at gøre mennesker glade, og det er altid spændende at fylde sit liv med nye sanseindtryk. Med vores børnegalleri og samarbejde med kunstneren Thomas Kruse, ser vi det desuden som en utrolig stor vinding for området, at børnene, som jo er vores fremtid, er med til at præge kunsten i Brabrand og omegn.”
Du kan læse mere om tegnekonkurrencen, der løber indtil d. 30. april, her.