Den 19. april og tre dage frem kan kursister på Gellerup Højskole prøve kræfter med faget ‘Bindingsværk’. Faget er stablet på benene som et samarbejde mellem højskolen og musikfestivalen GrimFest. Et samarbejde som både Frederik Ravn, kursusansvarlig og projektadministrator på Gellerup Højskole og Aage Stokholm, stifter og direktør for GrimFest sætter stor pris på.
Af Agnes Halldorsdatter Johansen

»Vi er i fuld gang med forberedelserne, så det er derfor, det roder lidt«, siger Frederik Ravn og skæver ned på sofabordet foran ham. Det er overdynget med papir, notesbøger og åbne computere. Om knap 10 dage slår højskolen dørene op for et hold unge weekendkursister. En andel af dem skal i løbet af kursets tre dage deltage i faget ‘Bindingsværk’.
I Gellerup er en ny skole på vej. Det er ikke hvilken som helst skole, men en højskole. Den skal være et mødested for alle, som elsker at fordybe sig i forskellige håndværk og motionsaktiviteter, og så krydres det med højskolesang, fællesspisning og store sovesale.
Grå Gudrunsvej
De grå betonbygninger på Gudrunsvej i Gellerup synes ellers umiddelbart ikke af noget særligt. Ved første øjekast er det svært at se, hvor alle de levende kulturhuse er.
Men kigger man efter, finder man både Gellerup Kirke, Folkehuset, Gellerupscenen, det lokale forsamlingshus og meget andet. Man kan kalde det et kulturelt epicenter i postnummeret 8220. Det seneste skud på stammen er Gellerup Højskole, og det er ikke tilfældigt, at folkene bag har valgt at placere sig lige netop her.
»Tankerne bag Gellerup Højskole går rigtig fint hånd i hånd med det urbane byområde, vi er i. Byudviklingsmæssigt er Gellerup et sindssygt interessant område«, siger Frederik Ravn.
Så snart man træder indenfor på højskolens matrikel, forsvinder hver en tvivl, der ellers kunne have indfundet sig. Den grå beton erstattes af grønne, lofthængende planter, adskillige sofakroge og lidt rolig musik, hvis frekvenser er så lave, at man næsten ikke registrerer det – men så alligevel lidt. Det gør et eller andet godt for stemningen.
Et stærkt samarbejde mellem storebror og lillebror
Frederik Ravn og hans kompagnoner er ved at lægge en sidste hånd på forberedelserne til weekendkurset.
»Det fede ved bindingsværk er jo, at man kan skille det ad og samle det igen. Og så er planen, at vi skal nå at bygge et møbel, som kan blive sat op ude på GrimFest til sommer«, forklarer Frederik Ravn.
Samarbejdet mellem de to kulturinstitutioner er ikke blot til gavn for Gellerup Højskole. Aage Stokholm, som er stifter og direktør for GrimFest, har gennem de sidste 20 år dedikeret sit liv til at etablere og drive den anerkendte musikfestival, og han ser også store styrker ved samarbejdet.
»Hvis jeg kan hjælpe og agere storebror for et nystartet kulturtilbud, vil jeg hellere end gerne det. Gellerup Højskole har hjertet på det rette sted og et rigtig højt ambitionsniveau, så det er kun en fordel, at vi arbejder sammen«, forklarer Aage Stokholm.
Aage Stokholm: »Vi er forpligtede til at samarbejde«
Det er absolut ikke uden bagtanke, at Frederik Ravn og resten af holdet bag Gellerup Højskole aktivt samarbejder med andre kulturelle institutioner i Brabrand. Det bidrager til noget helt særligt, mener han.
»Vores ambition er, at alt det, vi laver her, er lavet i samarbejde med nogle andre. Det styrker helt klart de kulturelle bånd«, forklarer han og nævner i flæng andre aktører, som gennem tiden har været i spil: Spillestedet Turkis, Frontløberne, Håndværkshøjskolen og Aarhus Volume. Alle sammen aktører som har urbanitet og vækstlag som nøgleord i deres værdisæt.
Aage Stokholm stemmer i:
»Det er store ord, men jeg mener, vi er forpligtede til at samarbejde. Det kræver ikke noget ekstra af mig, men det hjælper nye tiltag i gang. Og så er det nærliggende, at hvis der er synergieffekter, skal vi udforske dem.«
Det vigtigste er et åbent sind
Frederik Ravns øjne stråler af forventningsglæde, når han taler om det kommende weekendkursus.
»Vi har en kæmpe idébank med fag, vi vil have testet af. Måske bliver det en succes, måske bliver det en fiasko. Men det er med et meget åbent sind, at vi prøver ting af, som vi ikke ved om fungerer. Og det er vi heldigvis helt cool med«, siger han, inden han finder sin computer frem og fortsætter sit arbejde. »Det er fredag eftermiddag, så der er lige en masse ting, som skal vinges af inden weekenden.«
Hør Frederik Ravn fortælle om visionen bag Gellerup Højskole lige her: