Danmarksmesterskaberne i petanque nærmer sig, og Camilla Taastrup og tvillingerne Maria og Mette Kristensen fra Brabrand IF Petanque kaster kugler efter medaljerne.
Af Rikke Lyngaa Kielberg Nielsen
”Min far syntes, at jeg skulle tage med ned og kigge, da der var andre unge mennesker, så det kunne interessere mig,” fortæller Camilla. Hendes første oplevelse med sporten betegner hun som en smule kikset, men hun fortæller, at boldspillet hurtigt fangede hendes interesse.
Med samlede fødder
Sekrataritetsleder for Dansk Petanque Samfund, Pernille Toft, understreger, at alle kan være med. Og at det er mere end en god seniorsport.
”I petanque kan vi spille sammen på tværs af køn og alder,” beretter hun.
Det franske ord ’petanque’ betyder oprindeligt ’med samlede fødder’, hvilket tilknyttes den oprindelige intention om sporten som tilgodeser krigs-veteraner. Grundtanken er at alle skulle kunne spille med, uanset fysiske udfordringer.
Fokus, fysik og fordomme
Spilleren bruger hovedet konstant, det handler om at holde fokus og de tre unge petanque-kvinder fortæller, at de tilmed er blevet undervist af en mentaltræner. Det fysiske aspekt er også værd at bemærke, da kuglernes vægt ofte bliver undervurderet.
”Mine vejer hver især 700 gram, og jeg slæber rundt på dem i 10 timer,” fortæller Camilla.
Kvinderne fortæller, at de hver weekend spiller turneringer, som tager op imod 12 timer. Det løber hurtigt op, når der på en dag spilles 6-7 kampe.
”En kamp kan sagtens tage halvanden til to timer,” lyder det fra Maria.
Alle disse turneringer leder op til Danmarksmesterskaberne i juli. Der er derfor ikke efterladt meget fritid til de unge kvinder. På trods af at de alle spiller på højt niveau, bliver de ofte mødt af fordomme, når de fortæller, at de hver især spiller petanque
”Det er jo noget, du spiller på en strand om sommeren. Eller i pensionistklubben om søndagen,” lyder den typiske fordom, ifølge Camilla.
”Langt de fleste bliver overraskede over, at der er børn og unge, som spiller petanque, og de ved ikke at der er et juniorlandshold i Danmark,” fortsætter hun.
En sport med gult kort og konsekvenser
Camilla og Maria vandt sammen en bronzemedalje til det sidste Danmarksmesterskab, og de modtog beklageligvis et gult kort.
”Grisen skal kastes minimum 6 meter og maksimum 10,” fortæller Camilla.
Dommeren kommer herefter med et gult kort, da kvinderne kaster grisen for langt, efter at modstanderholdet forinden havde kastet den for kort. Ved flere gule kort kan spillerne risikere at få det orange kort, som betyder, at spilleren får frataget en kugle. Resten af runden vil spilleren således være en kugle i underskud.
”Det er lidt ligesom at miste angriberen i en fodboldkamp,” griner Camilla, men heldigvis gælder det kun for den ene runde.
Mette kan smilende berette om, at hun til selv samme mesterskab løb med en sølvmedalje i triple. I alt er der 6 dicipliner, som spillerne kan stille op i.
Det er ikke bare kugler
De fleste forbinder petanque med farverige væskefyldte kugler eller de små sæt, som passer i pinickurven. Disse variationer er ikke konkurrencegodkendte, og i Brabrand IF Petanque går den slags ikke.
”Vi har godkendte kugler med nummer og navn indgraveret,” beretter kvinderne.
Der er intet overlagt til tilfældighederne, når det handler om kuglerne. Spillerne bestemmer selv vægt, udseende og diameter, så længe de opfylder konkurrencekravene. Tidligere er en deltager til VM blevet diskvalificeret, da han fyldte en kugle med kviksølv og derved opnåede en uretfærdig fordel, fortæller kvinderne.
Polterabend og petanque
Formand Merete Taastrup fortæller afslutningsvis, at det er gratis for unge under 18 at spille petanque i klubben. For alle andre er de første par gange gratis. Herefter kan der købes licens, og derfra kan enhver kvalificere sig til Danmarksmesterskaberne.
Hun pointerer ligeledes, at sporten er rummelig, og at de gerne afholder arrangementer som firmafester og polterabender, hvortil de deltagende parter kan spille petanque.
Hvis du stadig er i tvivl omkring reglerne, så kan de genopfriskes her. Alle kan trods alt være med. Tilbage er kun at krydse fingre for Camilla, Mette og Maria samt resten af Brabrand IF Petanque.