Vi er taget på tur rundt i Brabrand med studerende i Kunsthistorie, Anne Engbjerg, for at kigge nærmere på områdets udendørs skulpturer, gavlmalerier og graffiti. Læs denne kunstguide og bliv klogere på den udendørs kunst du passerer på din næste gåtur.
Af Anne Engbjerg og Tine Bjerregaard Jensen, d. 15. april 2021
Foråret står på spring, og vi går varme solskinsdage i møde. Corona har medført, at vi går ture som aldrig før og med lunere vejr i vente, er der kun endnu mere grund til at hoppe i overtøjet og udforske de nære omgivelser.
Første stop på kunstruten er ved Cirkus Tværs i Gellerup, hvor et stort gavlmaleri pryder ydermuren ved indgangen til cirkusset.
”Det er malet af den internationalt anerkendte grafittikunstner Rasmus Balstrøm. Værket blev skabt i forbindelse med den europæiske ungdoms cirkusfestival i Gellerup tilbage i 2014,” forklarer Anne Engbjerg.
Omtrent en kilometer fra Cirkus Tværs står en to meter høj, sort skulptur placeret på hjørnet af et kryds. Det er skulpturen Havet lavet af billedhugger Bent Sørensen i 1980, som efterfølgende blev købt af Aarhus Kommune i forbindelse med Aarhus Festuge i 1981.
”Skulpturen har været på lidt af en rejse siden hen,” udtaler Anne Engbjerg, og fortsætter: ”Den har både været placeret ved Gellerup Kirke og tidligere også været opbevaret på en genbrugsstation i Viby i flere år.”
Fra samme kryds kan vi kigge hen mod Nordgårdshallens ydermur. Sidste efterår forvandlede kunstner Thomas Kruse, i selskab med en flok beboere, en grå betonmur til et farvestrålende gavlmaleri fyldt med personlige og sjove historier fra boligområdet. Det tog i alt fem dage at male hele muren for ”Gellerup glade gavlmalere”, som de deltagende kaldte sig. Muren ved Nordgårdshallen er ikke den eneste, som Thomas Kruse har malet i området. Han har nemlig også udsmykket to af boligblokkene i Gellerupparken tilbage i 1985.
Tager du mere vest på, kan du måske være heldig at spotte billedhugger Jens Stobberups skulptur, Solfuglene. Men hold godt øje – for skulpturen er desværre skjult bag byggerod for tiden. Anne Engbjerg forklarer, at Solfuglene er skænket af Brabrand Boligforening i 2000 i anledning af Hans Broges Parkens 50-års jubilæum.
Sidste kunstværk i kunstguiden er en skulptur, som er placeret i Søvangen. Det er en granitskulptur lavet af billedhuggeren Anders Friis. Skulpturen er placeret i et boligområde, hvor mange beboere passerer den dagligt. Nogle af beboerne i Søvangen har bemærket, at skulpturen ændrer karakter, når natten falder på: ”Når det bliver mørkt om aftenen, oplyses skulpturen af de små lamper i jorden, og så synes jeg, at skulpturen kommer til at se helt anderledes ud. Det er ret interessant at bemærke, hvordan den ændrer sig”, udtaler en af beboerne i Søvangen.
Dette er blot et udvalg af den udendørs kunst, der er at finde i Brabrand. Tag selv på opdagelse og se hvilke andre kunstværker, du kan finde.