Rebekka og Annika bor i Brabrand og skralder det meste af deres mad. Det gør de for at bidrage til bekæmpelsen af madspild – og for at spare penge. Følg med en søndag aften, hvor de to brabrandbeboere tager på farten efter mad i østjyske supermarkedscontainere.
Af: Dorthea L. Neuenschwander, Emilie Bødker, Martine Rønde Bjerg og Christina Agerboe Sørensen
I en lejlighed på Ingersvej i Brabrand bor Rebekka Søvndal og Annika Nygaard. De to 23-årige studerende handler sjældent ind. I stedet trækker pigerne i praktisk tøj, sætter pandelampen om hovedet og kører ud af byen. Der finder de det meste af den mad, de spiser, i supermarkedernes affaldscontainere.
– Vi skralder helt klart størstedelen af vores mad, fortæller Rebekka og henviser til fænomenet, hvor privatpersoner indsamler og spiser mad fra affaldscontainere.
Tag på skraldetur med Rebekka og Annika i videoen her.
– Det er jo alt muligt forskelligt. Både kød, pasta og mel, fortsætter hun.
– Og brød, supplerer Annika. Vi kan altid skralde brød, og vi kan altid skralde en form for frugt. Og tit grøntsager og altid kartofler.
Rebekka og Annika har boet i Brabrand og skraldet i stedet for at handle i snart et år. I den tid har de gjort adskillige vilde fund. Blandt andet 15-20 pakker færdiglavet lasagne fra Meyers samt så mange fastelavnsboller fra frost, at pigerne måtte dele ud til naboerne på Ingersvej. For nyligt har pigerne spist den sidste af 225 plader Marabouchokolade, som de fandt for et halvt års tid siden.
– Men vi har selvfølgelig givet ret mange væk i fødselsdagsgaver, værtindegaver og ’hey, du kan lige få en plade Marabou’-gaver, fortæller Rebekka.
Variation på frost
Fordi Rebekka og Annika skralder det meste af deres mad, har de ikke altid frit valg på alle hylder, når der skal laves aftensmad. Hvad de spiser, afhænger af, hvad der er i containerne. Men fordi de fryser meget af den skraldede mad ned, er der i sidste ende en del forskelligt at vælge imellem.
– Vi har et ret bredt udvalg alligevel, forklarer Rebekka. Og vi har en ret stor fryser, som vi har fået af min mormor og morfar i indflyttergave, så vi har ret mange ting på frys. Men det er klart, at hvis man lige havde lyst til et eller andet bestemt, så ville vi nok ofte vælge at tage det, vi har i fryseren.
Særligt i deres første tid som skraldere var det minimalt, hvor meget mad Rebekka og Annika købte. Det har ændret sig, for i dag kan pigerne godt kan finde på at supplere skraldemaden med indkøb for at fuldende madplanen. Har de for eksempel fundet tortillapandekager men intet kød, køber de en pakke kylling.
– Det gjorde vi slet ikke i starten, fortæller Rebekka. I starten købte vi havregryn, men det var det eneste.
Madspild nej tak
Rebekka og Annika skralder primært af to årsager: for at spare penge og for at mindske madspild. Der er naturligvis mange penge at spare, når man skralder mad frem for at handle ind. Men pigerne fortæller, at de også begge to går op i, at mad, der sagtens kan bruges, ikke går til spilde. Ifølge en undersøgelse, som Miljøstyrelsen lavede i 2015, står detailhandlen for 23 % af danskernes madspild. Det er en stor mængde mad, som Rebekka og Annika udnytter ved at skralde.
– Alle har deres eget perspektiv på klimakampen, og det med at der ikke er så meget mad, der skal gå til spilde, synes jeg, giver rigtig god mening, siger Annika.
Man skal være opmærksom
Det er ikke ulovligt at skralde i Danmark, når man som Rebekka og Annika ikke gør det i containere, der er aflåst. Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside. Alligevel er der nogle ting, man skal være opmærksom på, når man henter mad i supermarkedernes containere i stedet for i deres varehuse. For eksempel kan det være, at maden er blevet smidt ud af andre grunde, end at datoen for sidste anvendelse nærmer sig.
– Hvis noget kød ikke er blevet for gammelt endnu, vil vi helt sikkert ikke tage det. For så kan der være noget andet galt med det, forklarer Rebekka.
– Men hvis det er på sidste salgsdato, den dag man står ved skraldespanden, så er det højst sandsynligt blevet smidt ud, fordi det ikke kan sælges i butikkerne længere. Og så kan man selvfølgelig kigge på kødet og se, om det er dårligt. Eller man kan lugte til det, om det lugter normalt. Og hvis det gør det, så skulle det være mærkeligt, hvis der var noget galt med det, siger hun.
– Vi er jo altid skeptiske, understreger Annika. Det er ikke sådan, at vi spiser det uden at kigge på det. Men det er jo bare noget man vænner sig til lynhurtigt, fortæller hun om livet som skralder.
De to piger har også en række andre forholdsregler, de gør sig for at sikre god hygiejne i forbindelse med skraldeturen. De har altid håndsprit i bilen, og de vasker også altid hænder som det første, når de kommer hjem fra turen – også når der ikke er coronavirus. Desuden bliver alle madvarer og al emballage vasket af, inden det kommer i køkkenskabene, på køl eller i fryseren. Hvis emballagen ikke kan vaskes, putter pigerne maden over i anden emballage.
– Det er nogle forholdsregler, vi bliver nødt til at tage, ellers bliver det bare et megaklamt køkken, fortæller Annika. Hvis der for eksempel er nogle pakker kød, som er vakuumpakket og virkelig godt pakket ind, men der er lagkage smurt ud over dem – så tager man dem alligevel, lagkagen skal bare vaskes af.
– Selvom nogle ting ikke er ulækre, så lugter der altid lidt nede i en skraldespand, så tingene kan godt lugte lidt. Det er jo ikke så lækkert hvis ens køleskab pludselig lugter af skrald, siger hun.
Et godt tip er at få en pandelampe
Udover den gode hygiejne og praktisk tøj og fodtøj har Rebekka og Annika et par budskaber til de nysgerrige, som måske selv har lyst til at trække i gummistøvlerne og hoppe i en supermarkedscontainer. Man skal for eksempel være klar på, at det ikke er lige sjovt og spændende hver gang. Det er pigerne enige om.
– Mange synes, at det er lidt spændende. Og det er det jo også i starten, men det er ikke fordi, der er Marabou hver gang, fortæller Annika. Det er mest hyggeligt, fordi vi får en køretur og noget musik i bilen, og når vi laver noget sammen.
– Man skal ikke være sart, understreger Rebekka, og Annika tilføjer:
– Et godt tip er at få en pandelampe.
Tag på skraldetur med Rebekka og Annika – følg linket i toppen af artiklen.