Der var liv og glade dage, da eleverne fra specialskolen Stensagerskolen havde morgensang i Gellerup Kirke
Af Tobias Brandt
Mens børn og lærere så småt finder sig til rette på stolene i det rummelige og kvadratiske kirkerum, går organisten Martin og kirkemedarbejderen Margrethe rundt og hilser på børn og voksne. Klokken er ved at være 10 tirsdag formiddag, hvor Gellerup Kirke har inviteret elever fra specialskolen Stensagerskolen til morgensang.
Gellerup Kirke og Stensagerskolen har i mange år samarbejdet om blandt andet konfirmationsforberedelse, og da skolen tilbage i juni rykkede fra Viby og ind i den tidligere Toveshøjskole i Gellerup, mente begge parter, at det var oplagt at samarbejde om morgensang. Tidligere har kirken og Stensagerskolen haft én årlig julegudstjeneste sammen op til jul, men siden september sidste år har kirken i Gellerup månedligt slået dørene op til fællessang, dans og fortællinger for skolens elever
“Vi kender Stensagerskolen rigtig godt og vi har en god relation. Da de så flyttede herud, var de meget inviterende i forhold til at samarbejde, og vi elsker at samarbejde med Stensagerskolen,” siger Martin Hornstrup, der er organist i Gellerup Kirke og står for det musikalske lydbillede til tirsdagens morgensang.
I nedenstående lydklip kan du høre, hvordan det gik for sig til tirsdagens morgensang. Derudover sætter en lærer fra Stensagerskolen ord på, hvad den ugentlige morgensang betyder for deres elever.
Hop og dans i kirken
Den fælles morgensang indeholder både sang, dans, orgelspil og historiefortælling. Til dagens morgensang fortæller Martin om Ronja Røverdatter, og om hvordan hun dristigt hopper over den farlige kløft “Helvedesgabet.” Efter fortællingens slutning laver Martin sin egen helvedeskløft på gulvet med malertape og giver eleverne muligheden for at prøve kræfter med springet over kløften. Alle elever klarer heldigvis turen med bravour.
En af de elever, der tog turen over kløften, var Ferdaws. Han var tydeligt begejstreret over både fortælling og sangvalg til tirsdagens morgensang.
“Det er sjovt at komme og synge i kirken, og der er meget god musik. Den bedste sang i dag var ananas og mango-sangen,” siger Ferdaws inden han og resten af eleverne forlader det store kirkerum, hvor der i mere end en forstand er højt til loftet.
“Alene det at kunne tage Stensagerleverne med ind i det her rum, er en gave. Der er en god tilgængelighed rent praktisk til vores kirkerum, og eleverne kan gå eller rulle direkte ind fra gaden. Og så er det også et æstetisk rum, som er noget andet end skolens lokaler. Vi oplever, at mange falder til ro, når de er her.
Mere forankret i lokalmiljøet
I den seneste tid har der været flere skriverier om Stensagerskolen, efter at flere klasser måtte rykke fra de nye lokaler i Gellerup og tilbage til Viby grundet pladsmangel. Selvom skolens nye tilværelse i Gellerup har fået en hård start, så har skolen fundet sig til rette i Gellerup. Flytningen fra Viby til Gellerup har nemlig blandt andet gjort det lettere for Stensagerskolen og kirken at lave aktiviteter sammen. Ifølge skoleleder på Stensagerskolen Susanne Hjermitslev så er skolen generelt blevet mødt med åbne arme af de forskellige aktører i Gellerup siden flytningen i sommer.
“På forhånd var der nogle bekymringer, men de er virkelig blevet gjort til skamme. Der er en virkelig god fornemmelse af lokalmiljø herude, og folk har været rigtig gode til at inddrage os herude. Jeg kan også høre på medarbejderne, at de bliver taget godt imod, når de går ture rundt omkring,” siger skoleleder på Stensagerskolen Susanne Hjermitslev.
Ifølge organist Martin Hornstrup så er netop stærkt samarbejde intuitionerne imellem kendetegnet for Gellerup.
“Det noget særligt for området, at der er så meget koordinering og god vilje mellem de forskellige aktører herude. Ting flytter sig, og der er rigtig mange ildsjæle, der gerne vil gøre en forskel for området,” siger Martin Hornstrup.