Kreativiteten flyder i de røde containere på Tinesvej i Gellerup. Der er ingen regler, og alle er velkomne, når mennesker mødes om en fælles passion for det skrevne ord.
Af Joakim Kruse Rasmussen og Amalie Malthe Ludvigsen, d. 15 april 2021
Tekst til tiden er et gratis skriveværksted med fokus på sprog og glæden ved at fortælle en god historie. Værkstedet strækker sig over syv uger, hvor deltagerne mødes to timer hver tirsdag – og målet med forløbet er klart:
”Vi skaber et frirum, hvor alt er tilladt, og hvor man ikke kan gøre noget forkert. Vi har erfaring med, at netop dette åbner op for en hel kolossal kreativitet.”
Dette udtaler forfatter Poul Christian Asmussen. Han står bag projektet i samarbejde med Gellerup Bibliotek og Søren Karim, der er underviser på Rap Akademiet i Gellerup og rapper – kendt fra Bogfinkevej.
Tekst til tiden er sat i verden for at skabe en ramme om en interesse, der kan samle mange forskellige mennesker. Det er anden gang, forløbet kører, og på trods af regeringens restriktioner er interessen ikke blevet mindre. Poul Christian Asmussen slår fast, at værkstedet i sandhed samler en meget blandet flok.
”Vi har 16-årige fra Rap Akademiet, som fokuserer på poetry slam og rap. Men der er også folk i 60’erne. Der er generelt mange aldre repræsenteret. Og det er noget af det, der er rigtig fedt ved det her koncept. Vi er glade for, at mennesker med forskellige aldre har kunnet mødes om dét at skrive.”
Værkstedet har ikke et særligt fokus. Det vigtigste er bare, at skrivelysten er der. Dette betyder, at deltagerne også kommer til forløbet med nogle meget forskellige mål:
”Nogle skriver i forvejen, andre er helt uerfarne. Én af vores deltagere er i gang med sin anden kriminalroman. Bogen starter med, at Aarhus’ borgmester bliver slået ihjel. Udover denne krimivinkel handler romanen også om de problematikker og udfordringer, der kan opstå, når to mennesker med vidt forskellige kulturelle baggrunde forelsker sig. En anden kvinde er lige blevet færdig med sin første roman. Hun lagde sidste hånd på værket under kurset i efteråret, og den bog er nu sendt ind til forlaget. En tredje skriver på en fagbog om hunde. Så det er virkelig bredt!”
Frirum uden begrænsninger
Poul Christian Asmussen grundlagde Gøglerskolen i 1989, der nu går under navnet FGU Aarhus.
Det er den samme vision og drivkraft, der ligger bag Gøglerskolen, som nu også har bragt Tekst til tiden til verden:
”Jeg er selv ordblind, og jeg blev smidt ud af gymnasiet, fordi ingen kunne imødekomme den læringsstil, jeg havde brug for. Det var med dette udgangspunkt, at jeg startede Gøglerskolen. Skolen skulle udgøre et frirum for dem, der ikke passede ind i det traditionelle skolesystem.”
Alle skal kunne udfolde sig kreativt, og Tekst til tiden imødekommer derfor en mangfoldig gruppe med fokus på forskellige former for tekst. Skrivelyst er det eneste kriterie. Poul Christian Asmussen forklarer, at det netop er passionen, der er i centrum – ikke alle reglerne, vi ellers så ofte må følge:
”Vi er ligeglade med, hvorfor folk skriver. Bare det er af kærlighed til sproget, til det at skrive og fortælle historier. Man kan ikke gøre noget forkert. Vi staver, som det passer os, og vi skriver på den måde, der passer os. Mange finder en stor befrielse ved at få frie rammer og bryde ud af den mere strukturelle fremgangsmåde på gymnasierne.”
Skriveværkstedet foregår i E&P Huset i Gellerupparken. Grundet restriktionerne tillader kurset kun 10 deltagere. Og ventelisten er lang. Tekst til tiden-forløbet startede den 6. april 2021, og skriverierne fortsætter i de røde containere indtil 25. maj.