Imens vi alle har snakket om udviklingen af coronapandemien, har foråret lige så stille sneget sig ind på os. Og med foråret kommer et rigt fugleliv. Brabrand Sø er et oplagt tilholdssted for dem, som gerne vil tage afstand fra byens menneskemængde og på samme tid have mulighed for at opleve et virvar af fugle.
Af Freja Bang og Hans Krogh
Brabrand Sø. Foto: Google Maps
”Det lyder lidt som om, at man blæser ind i en tom ølflaske.”
Sådan beskriver Henning Ettrup, der er repræsentant for Dansk Ornitologisk Forening i Aarhus kommune, lyden af den sjældne rørdrum. Rørdrummen er blot en af de interessante fuglearter, der lige nu kan spottes i forårsvejret omkring Brabrand Sø. Det er et syn – og en lyd – mange af de, der lige nu søger væk fra menneskemængderne og ud i naturen, kan være heldige at opleve.
På grund af virussens spredning i Danmark, har regeringen bedt os om at holde afstand til hinanden og helst også holde os indendørs. Hvis man dog alligevel vover at snige sig ud af huset, er det oplagt at tage væk fra byen og ud i naturen. Her er ikke ligeså trængt med mennesker. Brabrand Sø er et ideelt bud på et udflugtsmål. I takt med coronakrisens udvikling, er der er flere og flere, der har fået øjnene op for det naturskønne område i Brabrand.
”Det gør jo, at der er flere, der kommer ud og kigger i hvert fald, fordi der er jo rigtig mange, der går tur nede ved Brabrand Sø lige nu, og det er jo rigtig flot vejr. På den måde er der flere, som kommer ud for at opleve, hvad man ser derude”, forklarer ornitolog Henning Ettrup.
Det kan selvfølgelig også skabe problemer, at flere mennesker har fået øjnene op for naturområdet. Der er større risiko for, at der bliver smidt skrald og forurenet i området og dermed også større risiko for, at det rige fugleliv ved søen bliver forstyrret. Som det ser ud lige nu, tror Henning Ettrup dog ikke, at det udvikler sig til et reelt problem, så længe folk holder sig til stierne.
”Så længe man holder sig på stier og veje, så er det meget fint. Det bliver selvfølgelig problematisk, hvis man begynder at gå ud i rørskoven og sådan nogle steder. Så forstyrrer man jo fuglene. Så længe man holder sig på de veje og stier, der er i området, så er det helt fint, at folk virkelig kommer ud og oplever naturen. Så kan de også se, at den jo har en værdi, så man måske tænker lidt mere over, at det faktisk er vigtigt, at man passer på den”, forklarer Henning Ettrup.
I øjeblikket kan man være heldig at se og høre rørdrummen omkring Brabrand Sø. Det er en hejre med gyldenbrune fjer. Fuglen er sky og holder sig som regel nede i rørskoven, hvor den er godt camoufleret. I forårssæsonen er det dog muligt at høre fuglen på afstand.
”Så kan man høre – og det synes jeg er rigtig sjovt – rørdrummen. Den står nede i rørskoven. Man ser den meget sjældent – rigtig sjældent. Men der har været op til seks her i vinter i hvert fald. Det lyder som om, at man blæser i en tom ølflaske. Sådan kan man høre, at den står derude. Den er så forsvundet her i forbindelse med den høje vandstand. Det er en mulighed, at den kommer tilbage igen nu her, når vandstanden nu er faldet igen”, siger Henning Ettrup.
Udover rørdrummen er der, ved Brabrand sø, også andre interessante fugle at være på udkig efter. De kommer i både store og små størrelser.
”Rørhønen er ved at komme nu her. Det er en af ynglefuglene. Den ligner lidt en musvåge. Den flyver rundt over rørene og yngler ud i rørskoven. Så kan man jo være heldig også at se havørnen, der flyver forbi. Den yngler ikke dernede, men den har i perioder siddet ude i nogle træer på kanten af søen i vestenden. Der har den siddet og luret”, fortæller Henning Ettrup begejstret.
”Ja, og så er der alle sangfuglene, der lige så stille komme frem. Mange af dem ser man jo ikke rigtig, ikke andet end en lille prik, der flyver rundt. Men man kan høre, når de begynder at synge nede fra rørskoven. Rørspurven er allerede begyndt. Det er en almindelig ynglefugl nede ved Brabrand Sø”, tilføjer Henning Ettrup.
Henning Ettrup, der har ringmærket næsten seks tusinde fugle indenfor de seneste 14 år, er dog også håbefuld, når det gælder folks indstilling til naturen.
”Jeg tror da, at folk pludseligt opdager, at det faktisk er meget sjovt at gå op opdagelse i naturen. Der er jo mange ting, man kan opleve – insekterne og planterne, der begynder at dukke op. Når man først har fået øje for det, når man nu går rundt derude, så tror jeg, at man vil synes, at det er meget fint. Jeg håber da i hvert fald, at det vil være sådan.”