Er du blevet lidt træt af ’bare’ at gå i naturen? Så gå på opdagelse i naturen på en helt ny måde. Der findes et hav af gratis apps til din telefon, hvor du kan få inspiration til, hvor du kan sanke, kigge efter spændende dyreliv eller gå på vaskeægte eventyr.
Af Lærke Bjerregaard Kornum, 20.04.2021
Tag på eventyr med din smartphone i hånden
I det naturskønne område ved Hasle Bakker kan du drage på eventyr med appen Natureventyr. I appen kan du finde eventyret Den store dragetæmmer. Her forvandler Hasle Bakker sig til Haslernes rige. Gennem appen følger man drengen Alexander, der drager ud på en farefuld færd i bakkerne, hvor han skal lære at tæmme en drage.
Dennis Maigaard er direktør og medstifter af Natureventyr, og han fortæller, at ideen til appen opstod efter en familieskovtur, hvor en fantasifuld fortælling var det eneste, der kunne sætte gang i de trætte børneben.
Formålet er ikke, at de små børnehoveder skal være klistret til skærmen på skovturen – tværtimod. Appens design er nedtonet, så børnenes opmærksomhed er rettet mod naturen, mens forældrene undervejs kan læse fortællingen op, fortæller Dennis Maigaard.
”Det bedste ville jo være, hvis vi alle havde tid i hverdagen til at hive børn med ud i naturen og vise dem de ting, som en god naturvejleder kan. Vi ser appen som et redskab til, at børnene kan få en sjov og fantasifuld oplevelse i naturen, hvor de gerne vil gå de her 1-2 km og samtidig komme glade i mål.” Det fortæller Dennis Maigaard, direktør og medstifter af Natureventyr.
Virksomheden har fået flere tilbagemeldinger fra forældre på sociale medier, som fortæller, at deres børn har haft en fest, når de har været ude at gå ruten i Hasle Bakker.
Hvis man har mod på at starte bilen og tage på endnu flere natureventyr, findes der ruter i hele Danmark. Den 15. april 2021 blev fire nye ruter i Mols Bjerge lanceret. I Aarhus og omegn findes der 10 forskellige ruter, og der er endnu flere på tapetet.
Teknologien kaldes augmented reality
Augmented Reality er en teknologi, som kombinerer data fra den fysiske og den virtuelle verden. Det giver et ekstra lag af information, og på den måde skabes der en udvidet eller forstærket virkelighed.
Det er ikke sikkert, du har hørt om augmented reality før, men det er ikke nyt et begreb. Man ser det ofte ved museer eller andre seværdigheder, hvor du kan få læst et tekststykke op ved at trykke på en knap, scanne en QR-kode eller bruge en app.
Andreas Lieberoth er lektor og spilforsker ved Interacting Minds Center og DPU, Aarhus Universitet. Han fortæller, at augmented reality er skaleret hen over de seneste år, fordi det er nemt at brede ud og ofte kun er få klik væk.
I en app som Natureventyr er der et opdagelseselement, som motiverer børnene til at gå. Andreas Lieberoth mener, at det skaber en følelse af spænding, nysgerrighed og udfordring.
”Man har noget man skal, men man ved ikke præcist, hvad det er. Det vækker bare nogle basale mekanismer i den relation, mennesker har til naturen,” fortæller Andreas Lieberoth.
Natur og teknologi er ikke noget, man ofte forbinder med hinanden, men det er ikke ensbetydende med, at de er uforenelige.
”Naturen kan noget særligt, og teknologien kan jo sagtens forenes med den. Derfor behøver man ikke se det som to modsætninger, der ikke kan mødes.” Det fortæller Andreas Lieberoth, lektor og spilforsker ved Interacting Minds Center og DPU, Aarhus Universitet.
Apps har også en begrænsning
Anne-Marie Kuche Prahl er naturvejleder og sundhedsmedarbejder i Folkesundhed Aarhus. Hun arbejder med rekreative aktiviteter i naturen for beboerne i Gellerupområdet. Aktiviteterne har temaer som Stærk mor, glad baby, Gåture i Hasle Bakker, Naturen i bevægelse og Familietid i tipien. Flere af forløbene handler om at sanse naturen, og her er det at sanke en del af pakken.
Anne-Marie Kucke Prahl mener, at apps kan være en god måde at komme ud i naturen, men man skal huske at være i nuet og nyde naturen.
”Det kan også distancere dig fra naturoplevelsen, når du oplever naturen gennem en mobiltelefon. Men hvis en app kan være grund til, at du kommer ud, så er det jo fantastisk.” Sådan lyder det fra Anne-Marie Kuche Prahl.
Naturvejlederens anbefalinger
”Hvad er det, jeg står og kigger på, og hvordan kan jeg bruge det?” Det er måske en tanke, du har haft, når du har set vilde bær eller andet i naturen. Det spørgsmål kan du få svar på i de to apps Bioblitz og Vild Mad.
Natureventyr, Geocaching, BioBlitz og Vild Mad er nogle af de apps, Anne-Marie Kuche Prahl har brugt i Hasle Bakker. Her er der noget for enhver smag. I appen Geocaching handler det om at finde små skatte i naturen. Med de fire apps er der mulighed for at tage på skattejagt, eventyr eller opdage og indsamle spiselige planter.
Anne-Marie Kuche Prahl understreger dog, at når det kommer til artsgenkendelse af planter, så er det bedst at bruge en bog med tegninger. På en tegning kan man nemlig nemt illustrere en standardplante med alle de variationer, den kan have. Det kan man ikke på samme måde med et fotografi.
”Med svampe ville jeg ikke føle mig lige så tryg med en app. Der vil jeg tage en svampebog med, fordi med svampe vil man altså helst ikke gå galt i byen,” fortæller Anne-Marie Kuche Prahl, naturvejleder og sundhedsmedarbejder i Folkesundhed Aarhus.
Anne-Marie Kuche Prahl fortæller, at der rig mulighed for at sanke i Hasle Bakker. Der er mange af planterne derude, så området kan godt tåle, at man sanker der. Området er plantet, så der er mange spiselige bær og frugter såsom mirabeller, æbler og brombær.
Hasle Bakker er et område, hvor du nemt kan gå på eventyr med den ene eller den anden app i hånden. Men husk at nyde naturen og være i nuet.