På Gellerup Højskole i 8220 Brabrand har alle unge mulighed for at deltage i Manga Drawing – Social Workspace. I tidsrummet 17:00 – 18:30 underviser illustratoren Kokoro Kimura unge, som alle deler en fælles interesse inde for tegning og japansk popkultur.
Af: Ida Bjerrum Carstensen
Gellerup Højskole emmer af kreativitet lige fra indgangen, hvor der på døren står skrevet ’’receptionen’’ med farverig graffiti. Når du kommer indenfor, så skal du op af den runde metaltrappe til første sal, som rummer utallige lokaler med kunst på næsten hver en dør. Inde i et lidt gemt væk lokale er bordene sammensat til et stort bord i midten af rummet, og her sidder der i dag fire piger i alderen fra 14 – 16 år, nogle nytilkomne og andre velkendte. Deltagerne kommer fra rundt omkring i hele Århus, da denne mulighed tilbyder dem et fællesskab med ligesindede, fortæller 15-årige Alexandra Vitulskyte.
» Generelt giver det mig et sted hvor jeg kan møde mennesker med samme interesse, tale sammen, have det sjovt og tegne. «
Hvorfor trender Japansk popkultur?
I løbet af de seneste år har japansk popkultur taget den vestlige verden med storm, og ifølge Kokoro Kimura er dette sket af flere grunde.
» Først og fremmest er manga meget anderledes, meget unikt, meget mærkeligt, meget bizart, og jeg tror, at mange mennesker finder det usædvanlige element i manga fascinerende. «
Men hvad er manga helt nøjagtigt? Manga er den japanske betegnelse for tegneserier og udtrykket refererer hovedsageligt til tegneserier, som er produceret i Japan. Mangagenren er kendetegnet ved at den læses fra højre mod venstre. Typisk er figurerne tegnet med strittende hår, gigantiske øjne og overdrevne ansigtsudtryk. Dertil kan mangahistorierne fås i alle genre og kan strække sig over uttalige bind.
Et varmt fællesskab
Der går ikke mange minutter før lokalet summer med snak blandt både eleverne og underviseren. Man kan høre japansk musik i baggrunden, mens der udveksles ideer til tegninger, snakkes om banale skolelektier og om hinandens ynglings mangaserier. Eleverne har forskellige årsager til hvorfor de valgte at deltage i workshoppen og Alexandra Vitulskyte forklarer, at hun følte det var et oplagt valg.
» I det hele taget kan jeg godt lide at læse manga og jeg tegner i den stil og så havde jeg meget fritid, da jeg ikke gik til nogen sport, så derfor valgte jeg det her. «
Til manga workshoppen mærker man tydeligt et helt unikt, uformelt og rummeligt fællesskab, hvor eleverne har mulighed for at forbedre deres tegnefærdigheder, samt skabe nye relationer. Netop derfor er manga workshoppen ifølge Kokoro Kimura en særlig mulighed for de unge.
» Det er et socialt fællesskab, hvor vi bare mødes, snakker, danner nye venskaber og så hjælper jeg de studerende når de har behov for det. «Øverst på formularen
Kokoro Kimura og Alexandra Vitulskyte fortæller i dette lydklip om, hvad manga workshoppen kan tilbyde dig, samt hvorfor du burde deltage