På det lokale landbrugsbedrift Lyngbygård Gods kan man finde 3 generationer i Bønløkke-familien under samme tag. De skal, ligesom resten af danskerne, forholde sig til den statsindsatte corona-karantæne. Dog ser dagligdagen for familien ikke nær så isoleret ud, som hos mange andre.
Af Camilla Kvist, Emilie Schjeldahl og Sophie Hartung
Aarhusegnen: Danske familier skal lige nu vænne sig til en ny hverdag i isolation, hvor hele familien er samlet på samme matrikel. Isolationen er nødvendig for den danske sundhed, men for Lyngbygårds driftsleder Poul Jakob Bønløkke står forårets travlhed for døren. Der skal køres gødning på markerne, og flere hundrede hektar af agerjord skal sås, så der senere på året kan komme en ordentlig høst i hus. På Lyngbygård Gods er den daglige drift stadig i spil.
Isolation foregår i traktor
I øjeblikket er der fuld kraft på maskinerne for at kunne nå at så de mange typer af afgrøder. Både kunst- og husdyrgødning skal finde sin vej ud til afgrøderne, som har brug for de mange næringsstoffer, og ifølge Bønløkke er forårets arbejde for alvor startet op i denne uge.
”Vi er her. Vi kan stadig passe vores arbejde. Lige nu er vi tre ansatte på gården, ud over min far, som stadig er aktiv i produktionen og mig selv. Så vi er jo ikke over 10 personer samlet. Vi tager vores forholdsregler i frokoststuen, og vi har forhøjet hygiejnen”, siger Bønløkke.
På Lyngbygård er arbejdsdagen i øjeblikket lang, og den foregår udenfor på markerne.
”Vi arbejder i den friske luft. Vi er ikke mange folk samlet på en gang, og vi holder god afstand til hinanden. Lige nu foregår alt vi laver i hver vores traktor i marken. Vi er i forskellige hjørner af vores gods, og vi kører i hver vores maskine. Vi kan godt isolere problemet”.
Der er altså ikke blevet taget andre forholdsregler på Lyngbygård Gods end dem, som er blevet præsenteret af sundhedsstyrelsen. Det er de gængse regler, som gælder alle danskere i corona-krisen, som efterleves på Lyngbygård.
Der skal mad på hylderne
”Vi ville være en del af en helt anden krise, hvis vi også led af fødevaremangel”.
Sådan udtaler Poul Jakob Bønløkke sig omkring landbrugets rolle i Danmark under den nuværende krise, og helt overordnet mener han også, at landbruget nok skal klare sig gennem strabadserne i ét stykke.
”Der skal stadig fødevare på hylderne hver eneste dag. Det skal der være, lige så meget, som der skal være personale på sygehusene. Vi stopper ikke på grund af virus eller andet sygdom. Der er stadig munde, som skal mættes.”
Spørger man Bønløkke, om COVID-19’s greb om den fremtidige drift på Lyngbygård er der ikke megen bekymring at spore i svaret.
”Vi håber på ikke at blive hårdt ramt af virussen. Vi skal bare kunne få vores varer frem og tilbage, og vi vil gerne kunne opretholde den drift, som vi har nu. Det kræver, at grænserne er åbne for eksport og import, men jeg tror, at regeringen vil gøre meget for at kunne imødekomme betingelserne. Der er selvfølgelig regler med at man ikke skal kunne besøge nære venner og den slags over den danske grænse, men varer, specielt fødevarer, tror jeg, at de vil strække sig meget langt for”, siger Poul Jakob Bønløkke.
Når hverdagen skal gå op
”Det har krævet lidt ekstra pasning her og der. Hjælp fra ægtefæller og bedsteforældre. Logistikken skal jo gå op”, siger Bønløkke, da han skal give et billede af, hvordan rutinen på gården har ændret sig efter karantænen, er sat ind.
I takt med, at landets offentlige institutioner og uddannelser er lukket ned, har de fleste familiers børn skulle vænne sig til en anden hverdag, men i forhold til andre, så er det ganske normalt, at familien på gården er tæt samlet. De var allerede, alle som en, beboere på Lyngbygård, inden karantænen satte ind. Nu går den 5. generation af Bønløkke-børn, på henholdsvis 15, 14 og 8 år, hjemme med bedsteforældrene, som har tid til at stå for pasningen, mens der arbejdes hårdt i marken.
Note:
Denne artikel for journalistens vedkommende foregået via et telefoninterview med Poul Bønløkke, og billederne er fra Lyngbygårds egen hjemmeside, som i øjeblikket er det tætteste, man kan komme på virkeligheden på gården.