
Af Kristine Damholdt
I forbindelse med Corona, hvor vi alle har været meget derhjemme, er vi blevet rigtig gode til at bruge vores natur. Derfor beder Landbrugsstyrelsen os alle være opmærksomme på tegn på de så kaldte karantæneskadegørere.
”Karantæneskadegørernes skadepotentiale er rigtig stort, og de kan ofte nedlægge store områder af vores natur og kulturlandskab. Ofte er der tale om specifikke planter som de enkelte skadegørere foretrækker, og så er det altså disse planter, det går ud over. kan du finde informationer om hvordan Asiatisk askepragtbille har dræbt millioner af asketræer i USA ved en hurtig søgning på nettet.” siger Jane Momberg, der er specialkonsulent i Planter og Biosikkerhed i Landbrugsstyrelsen.
Det kan være rigtig svært for helt almindelige mennesker at vurdere, om der er tale om en af de ødelæggende karantæneskadegøre, da mange skadegørere ligner hinanden. For at gøre os alle opmærksomme på nogle af de karantæneskadegørere, der er lettest at genkende, har Landbrugsstyrelsen lavet en ”unWanted” plakat.
På plakaten finder du beskrivelser af disse særlige skadedyr og plantesygdomme og hvordan du genkender dem. Hvis man har en mistanke, om at man har fundet en af disse karantæneskadegørere, så skal man ikke tøve med at anmelde sit fund.
”Vi vil meget gerne have anmeldelser ind, hvis man tror man har fundet en karantæneskadegører – også selv om man er i tvivl. Selv om der ikke er tale om karantæneskadegørere, så er det rart at vide at folk holder øje.” Siger Jane Momberg, der er specialkonsulent i Planter og Biosikkerhed i Landbrugsstyrelsen.
Hvad kan du gøre, hvis du tror, du har fundet en karantæneskadegørere
- Noter en beskrivelse af skaden eller skadegøreren
- Noter findestedet eventuelt med GPS koordinater, hvis du ikke kan sige en adresse
- Tag et billede af dit fund gerne med f.eks. en mønt ved siden af for at vurdere størrelsen.
- Anmeld det
Landbrugsstyrelsen vurderer om der er tale om karantæneskadegørere på de anmeldelser, der kommer ind. I tilfælde af, at der er tvivl om, hvorvidt det er en karantæneskadegører, så skal skadegøren analysere. Hvis der er tale om en karantæneskadegører, så er målet i sidste ende, at få udryddet alle de karantæneskadegørere, der potentielt set kan være i området.