Corona har fået flere folk ud i naturen, og for mange mennesker har det givet anledning til at dykke ned i Danmarks mangfoldige fugleliv. Brabrand-området er ingen undtagelse for denne tendens, og her får du et indblik i, hvad du kan forvente, når du trækker kikkerten op af lommen.
Af Marie Wedderkopp Svane og Tabitha Knudsen, d. 20. april 2021
En af dem, der tit bevæger sig ud i naturen omkring søerne i Brabrand, er Benny Kløppel, som er lokal fuglekigger. Søerne er nemlig et godt sted at studere og fotografere fuglene i deres naturlige habitat.
“Der er noget godt at finde hele vejen rundt om søerne, hvor der også er fugletårne, der virkelig giver det helt store overblik,” lyder det fra Benny.
Brabrand byder på enestående natur for fuglekiggeri
I Brabrand finder du både Brabrand Sø og Årslev Engsø, der med sine omkringliggende områder med enge, rørskov og krat er vigtige ynglesteder for vandfugle og en rastelokalitet for mange trækkende fugle om foråret og efteråret. Det gør området ideel for dig, der gerne vil udforske hvilket fugleliv, Danmark har at byde på.
Søerne er et populært udflugtssted for beboerne i Aarhus, og der er rig mulighed for en dejlig gåtur på stierne i området.
Hvis du tager turen rundt om Brabrandsøen, får du en 10 km lang tur, hvor du kan møde ynglefugle som toppede lappedykkere, grågæs, troldænder, taffelænder og fiskehejrer.
Turen rundt om Årslev Engsø tilbyder en 8 km lang tur, hvor du kan møde flere sjældne fuglearter, der viser sig regelmæssigt. Det er for eksempel fiskeørnen, havørnen og dværgmågen.
Og ifølge Benny er man med en tur hele vejen rundt om søerne sikker på “at få sine lyster stillet”, når det gælder fuglekiggeri.
Hvis man ikke er lige så rutineret i fugleverden, så har Aarhus Kommune udgivet tur-appen OpdagAarhus, der både tilbyder en god turoversigt og indeholder informationer om både natur og kultur omkring begge søer. Appen kan findes i AppStore og Google Play Store.
Du kan læse mere om fuglelivet i Brabrand på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside.
“Den flyvende dør” i Brabrand
Benny, som er livslang fugle-entusiast, bevæger sig ofte ud i Brabrand-området for at dyrke sin hobby. Interessen startede i en ung alder, og i de seneste 50 år har Benny beskæftiget sig med fuglene.
“For cirka 15 år siden startede jeg med at rejse til Syd- og Mellemamerika for at fotografere fugle. Efterfølgende tog det fart herhjemme med fotografering i naturen. Nu er jeg ude flere gange om uge, når lyset tillader det,” fortæller Benny.
Det er nemlig også vigtigt for Benny at få det helt rigtige billede af fuglene i kassen.
Fuglelivet er rigt i området. Listen er lang over de fugle, der er at finde. Men en helt særlig fugl, som man kan være heldig at se, er havørnen, der er Nordeuropas største rovfugl. Havørne i Aarhusområdet holder til i nærheden af Egå, men besøger også Brabrand fra tid til anden. Benny fortæller, at havørnen også går under navnet “den flyvende dør”, da den har et vingefang på op til to en halv meter.
Havørnen er også en af Bennys yndlingsfugle, samt fiskeørnen og isfuglen – som alle er at finde hvert år i søen.
Gode råd til når du skal ud at kigge på fugle
Man behøver ikke dyrt udstyr for at kigge på fugle. Naturvejleder Allan Gudio Nielsen giver gode råd til nybegyndere i en artikel på DR.
1. Brug en kikkert
Det vigtigste er en god kikkert. Han foreslår en kikkert, der forstørrer otte gange. Hvis man vælger en kikkert med 10 gange forstørrelse, kan fuglene hurtigt komme for tæt på, og det bliver svært af følge dem.
Det er en god ide at træne lidt med kikkerten, så du lærer at se i den og stille skarpt. Du kan øve dig på kirkegården, i baggården eller haven, hvor der hele tiden kommer fugle forbi.
2. Tag en felthåndbog med ud i naturen
Bøgerne kan hjælpe dig med, hvilke fugle du spotter. Nogle bøger henviser med QR-koder, hvor du kan høre, hvordan fuglene lyder.
3. Lær fuglens kendetegn
Man lærer fuglene at kende ud fra karaktertræk, farver, fjerdragt silhuet sang og kald. På den måde undgår man at forveksle fuglene.
Allan Gudio Nielsen forklarer, at en rørhøg godt kan ligne en musvåge på afstand. Men med godt kendskab til fuglene ved man, at rørhøgen har en helt bestemt måde at se ud på, når den kommer flyvende. Den ligger med skråtstillede vinger, og tilter fra side til side.
Musvågen har derimod kuplede vinger og har en jævn flugt, når den kommer flyvende.
4. Tag noter og billeder af fuglene
Notér fuglens særlige kendetegn og tag billeder, når du ser dem. På den måde kan du senere bestemme fuglene – eventuelt med hjælp fra folk på nettet.
Lokaliteterne for fugletårne, hvor du kan se fuglene, samt parkeringspladser kan findes på Google Maps.