Ahmad Halimah er frivillig hos Fredens Moské i Brabrand, og fortæller om et projekt, der skal nuancere billedet af islam og muslimer i Danmark.
Af Ida Clausen og Julie Brøndum Andersen
Fredens Moské ligger bag Bazar Vest i den nordøstlige del af Brabrand, og har eksisteret i snart 30 år. Moskéen har i flere år tilbudt moskébesøg, så udefrakommende kan se, hvordan en moské ser ud og fungerer i praksis.
Konceptet har haft stor succes, og et nyt projekt hos Fredens Moské skal bidrage til en endnu større viden omkring islam og muslimer i Danmark.
Frivillig i Fredens Moské
Ahmad Halimah er 33 år og studerer på Aarhus Universitet. Han er frivillig i Fredens Moské, hvor han sidder i moskéens medieudvalg. Her kommunikerer han blandt andet med journalister og andre folk ude fra. Men det er også Halimah, som koordinerer moskébesøg og rundvisninger. Det er både folk fra folkeskoler, gymnasier, universiteter og kirker, der kommer på besøg. ”Alle er velkomne”, fortæller Halimah.
Det er klart, at når der kommer besøg, så skal det planlægges og koordineres. Halimah koordinerer besøgene, men det er ikke altid, at han selv har tid til at stå for dem. Besøgene bliver nemlig afviklet i de frivilliges fritid, og nogle gange er det en anden, der må vise de besøgende rundt. Her bliver der fortalt om moskéen og dens virke, og om islam som religion. Det er endda muligt at overvære en bøn. Besøgene er meget populære, og der er derfor opstået et behov for en bedre struktur:
”Når opgaven bliver lidt større, så er man nødt til at skabe lidt mere struktur omkring det”, forklarer Halimah.
Et informationsprojekt
Fredens Moské Outreach er et projekt, som blandt andet skal skabe denne struktur. Det er et projekt, der stadig er i udvikling, men hovedformålet er helt klart: At skabe et mere nuanceret billede af islam og muslimer i Danmark. Dette vil moskéen blandt andet gøre ved at nå ud til så mange ikke-muslimer som muligt, og fortælle dem, hvad islam og muslimer i Danmark er for en størrelse. Og også hvad muslimer laver, når de for eksempel er i moské:
”Vi oplever, at der er et meget unuanceret billede af islam og muslimer i Danmark, og der er også meget uvidenhed omkring det. Det er egentlig bare for at skabe et mere nuanceret billede og fortælle, hvad vi er for nogle, og hvad islam er for noget”, fortæller Ahmad Halimah.
Fredens Moské har godt nok haft moskébesøg i mange år, men det er først for tre måneder siden, at projektet Outreach fik sit navn. Selvom projektet først har fået sit navn for nylig, har Fredens Moské forsøgt at videreudvikle på konceptet med moskébesøgene i længere tid. Dette har de blandt andet gjort ved at besøge skoler og gymnasier og deltage i debataftener:
”Vi forsøger at udvikle på konceptet, fordi der er pontentiale for at nå ud til flere mennesker. Nogle vil kalde det, at man bygger bro på den måde, men hovedformålet er faktisk bare at informere folk omkring islam”, uddyber Halimah.
Et nuanceret billede
Det er ikke kun mennesker fra lokalområdet, der besøger Fredens Moské i Brabrand. Der kommer folk fra hele Jylland, og besøgene er typisk i forbindelse med samfundsundervisning eller religions-undervisning. Ind i mellem kommer der endda nogen i forbindelse med konfirmations-forberedelse. Fra april 2018 til april 2019 havde moskéen omkring 10.000 besøgende gæster, fortæller Halimah og uddyber:
”Vi oplever, at vi efterlader et godt aftryk hos de mennesker, der kommer ind til os, og hos de mennesker vi kommer ud til. Vi får blandt andet svaret på spørgsmål. Og folk sidder inde med rigtig mange spørgsmål omkring islam.”
Flere mennesker har en meget generel opfattelse af islam og muslimer, hvilket i nogle tilfælde er en forholdsvis negativ opfattelse. Og det er netop denne generelle opfattelse, som Ahmad Halimah og Fredens Moské forsøger at nuancere. Deres oplevelse er, at de gør en forskel på dette punkt, og det gør de netop gennem projekter som Fredens Moské Outreach:
”Vi forsøger at nuancere billedet lidt, og komme nogle fordomme til livs, og stille folks nysgerrighed. Så på den måde synes jeg, at projektet virker”, fortæller Ahmad Halimah.