Halvdelen af landets kommuner tilbyder familier op til 7000 kroner om måneden i tilskud til pasning af egne børn. Der er dog ingenting at hente for familier i Århus kommune. Debatten er ifølge Århus Stiftstidende på programmet til kommunalvalget i efteråret. Men de kulturelle strømninger støder hovedet mod muren i mødet med ”ghettoloven” som blandt andet Gellerupparken og Toveshøj er underlagt.
Af Ida Møller og Lærke Bjerregaard Kornum, 20.04.2021
Siden udgangen af 2020 er der stillet to borgerforslag om forbedrede muligheder, så forældre kan fravælge daginstitutioner og passe egne børn. Forslagene lyder blandt andet på en udligning af de kommunale forskelle.
I Brabrand handler muligheden for at passe børnene hjemme dog ikke kun om økonomi men også om geografi. For bor man øst for Hejredalsvej er der lange udsigter til at få tilskud til pasning af egne børn. Tværtimod risikerer familier at miste retten til børneydelse, hvis forældrene fravælger institutionslivet.
Anna Marchen Søndergaard Bacher er en af de beboere i den århusianske ”ghetto” som har søgt og opnået dispensation fra loven. Hun er et billede på, at det er muligt, men hun mener, at mange slet ikke har mod på og samme forudsætninger for at gå i dialog med systemet.
” Vi har valgt at hjemmepasse hende i noget tid udover den almindelige barsel, da vi begge mener, at børn grundlæggende har bedst af at være så meget sammen med deres primære omsorgspersoner som muligt. Vi mener, at en tryg tilknytning er meget vigtig og helt central for barnets generelle udvikling. Så meget tid som muligt med en kærlig voksen er det allerbedste middel til at lære barnet nye færdigheder.” siger Anna Marchen Søndergaard Bacher
Familien er glade for valget om at holde datteren hjemme, også uden kommunalt tilskud. Det seneste år har heller ikke for en hjemmepassende familie været det år, som de havde forestillet sig.
”Corona har sat nogle kedelige begrænsninger for vores aktiviteter, og specielt igennem vinteren har det været rigtig hårdt. Som hun er blevet større, har hun gradvist fået mere ud af at være i nye miljøer og møde andre børn, voksne og dyr. Hvor vi i efteråret gik til babysang, svømning og benyttede os rigtig meget af biblioteket og andre samlingssteder, så har vi virkelig manglet det i vinter, hvor det også var for koldt til at lege udenfor.
Anna Marchen Søndergaard Bacher mener, at netværk og fællesskab er vigtigt, når man tilvælger hjemmelivet.
I takt med landets genåbning bliver flere af disse aktiviteter mulige. Blandt andet lægger Brabrand sognegård hus til en musikalsk legestue, hvor forældre og børn i alderen 1-4 år kan mødes om leg, hygge og madpakker.
Legestuen finder sted torsdage i lige uger fra starten af juni og er bare ét eksempel på, hvordan familier kan være en del af et kulturelt og socialt liv udenom de almene dagtilbud.