Førhen havde parken i 8220 et ry for at være et utrygt og voldeligt sted. Men de sidste 6 år er den blomstret og er blevet til et område fyldt med muligheder for udvikling og leg.
Af Lasse Ross Clausen og Tanja Kronborg Hansen
“Jeg kan som far lade min børn gå frit rundt i Gellerupparken. Det kunne jeg seriøst ikke for 5 år siden,” fortæller Chadi Ali Kayed, som er servicemand i E&P Huset midt i parken. Han har boet der i 33 år, hvad der svarer til næsten hele sit liv. Han er opvokset under de lokale forhold, som har forandret sig over flere årtier, og i de sidste par år været en aktiv del af Helhedsplanen. Chadi har om nogen på førstehånd oplevet udviklingen for Gellerupparkens børn og unge.
80´ernes Gellerup
Chadi kommer oprindeligt fra Libanon og er statsløs palæstinenser. Han kom til Gellerupparken i 1985, hvor oplevelsen af at flytte fra villa til betonblok faktisk var positiv. En forandring Chadis mor var utryg over.
Den palæstinensiske drengs betragtning af området i 1985 var, at der boede 80 % danskere og 20 % med anden etnisk baggrund, men at det inden for nogle år var omvendt. Men han fortæller, at det kun krævede, at familien kom til at kende til området, før de faldt til:
“Det at komme til Gellerup og se alle de kulturelle forskelligheder, det var rigtig godt. Det var nyt og spændende for os at være en del af. Man følte sig som en del af et samfund, og vi fik både danske venner og venner med samme etnicitet som os selv. Jeg fandt mig til rette her. Det var luksus,” erindrer Chadi.
En af tingene, som gjorde det luksuriøst som barn, fortæller han, var de mange faciliteter i området.
“Vi havde kælkebakke og to fodboldbaner. Så havde vi klubberne, som stadigvæk er her, fritidshjem, Gellerupbadet og en legeplads, vi brugte alle faciliteterne rigtig flittigt,” mindes Chadi, mens hans øjne afslører, hvordan han glædeligt tænker tilbage.
Engang en voldelig park
Men idyllen ændrede sig, da Chadi som 16 årig oplevede, hvordan kriminaliteten halede ind på Gellerupparken. Pludselig kunne beboerne ikke færdes sikkert i området, da de dunkle stier bød op til hårdkogt færdsel. Det glade blik i Chadis øjne visner, mens han husker tilbage.
“En af mine venner blev stukket ned, mens jeg så det. Her på den gamle sti mellem kælkebakkerne, der gik vi, og så kom der en og stak en af mine venner ned.”
Chadi rækker armen ud og peger i retningen af de tidligere kælkebakker.
“Det var en intern stridighed, som førte til knivstikkeriet. Han kom ind bagfra. Min ven var 1 millimeter fra at dø. Havde han stukket ham lidt hårdere var han færdig,” siger han afdæmpet.
Hændelser som denne, forklarer Chadi, var en del af det utrygge miljø, som Gellerupparken husede. Men episoderne er ikke hverdagskost længere. Gennem de seneste 5-6 år, er kriminaliteten i Gellerupparken formindsket mærkværdigt ifølge Chadi. Og han opfatter det åbne miljø, som en af grundene til, at de hårdkogte drenge ikke længere tør ty til ulovligheder.
“Det er tryggere at færdes her. Der sker noget nyt hver eneste dag i Gellerupparken. Og indeni, der siger jeg bare, ‘jeg skal bare gøre noget godt for det her område,’” smiler Gellerupbeboeren.
Tillid mindsker ulovligheder
Chadi er gift og har seks børn. Han har derfor gennemgået den fulde udvikling fra selv at vokse op I Gellerupparken, til at stifte en familie og selv have børn, der vokser op samme sted. En udvikling, hvor han kan se, at de mange muligheder og byudviklingen gør en forskel.
“Jeg kan se, at børnene nu har mulighed for at gøre ting, hvilket gør, at livet på en måde er blevet lettere for dem nu,” siger faderen.
Servicemanden fortæller, at forældrene har fået flere værktøjer nu, end hans forældre havde. Det er med til at gøre det lettere og bedre for børnene, og værktøjerne bliver givet videre til børnene. Et af de værktøjer, Chadi kan se i udviklingen, handler om opdragelse.
“Den opdragelse, jeg har fået fra min forældre, har jeg givet videre som forældre til mine børn. Og der kan jeg se, at de gør som man har sagt til dem. Man skal være god, man skal tage en skolegang, man skal tage en uddannelse, og man skal ikke lave ballade. Man skal høre efter og fungerer som forholdene er,” forklarer Chadi med en bestemt far-stemme.
Forældrenes tillid til børnene har med opdragelsen resulteret i større sikkerhed og tryghed hos forældrene, mener Chadi. Som han selv siger det, så mindsker tillid ulovligheder. Et af værktøjerne til dette er mobilen, så forældrene kan være mere afslappede og samtidigt holde styr på, hvad børnene laver.
“Det har gjort, at vi er blevet mere løsslupne end før. Blandt andet det, at man følger op på børnenes skolegang, hvem børnenes venner er både i skolen og i fritiden. Følger op på deres fritidsaktiviteter, om de går til fodbold eller dans, og hvor de befinder sig,” forklarer Chadi.
Vi løfter området sammen
Byudviklingen og den social udvikling har alt sammen medført, at Gellerupparken er blevet bedre og et godt sted for børn at være børn, fortæller Chadi. Og han fryder sig over den blomstrende udvikling hans livsområde i øjeblikket gennemgår. Den stolte Gellerup-beboer er heller ikke til at jage væk fra parken.
“Jeg har sagt det altid. Jeg flytter kun fra Gellerupparken, når jeg skal i graven. Hvis de vil rive min blok ned, så bliver det en kamp at få mig med. Jeg bor på 6. sal og har en lækker udsigt. Hvis jeg skal ud, så skal de give mig en hel rooftop etage på Aarhus Ø med alt inventar. Alt betalt. Det er så meget området betyder for mig,” fastslår Chadi.
Chadi har gjort det til sit livs passion at gøre noget godt for det område, han har kunnet kalde hjem næsten hele sit liv. Og både de bymæssige, men også sociale og kriminalitetsmæssige forandringer vidner om, at området har gennemgået en positiv udvikling. Chadi tænker over, at det, han og hans generation gør for Gellerupparken, skal være så godt gjort et arbejde som muligt. På den måde skaber man rammerne og viser vejen for den næste generation, som er den næste til at varetage området.
“Vi løfter sammen. På en god måde. Og vi kan derfor skabe et tryggere og mere sikkert område, og vi kan skabe et bedre fremtidigt liv for vores børns. Udviklingen gør, at området bliver meget bedre, og det er også det jeg kæmper for, for så har jeg også gjort det som far at gøre noget godt for børnene i området,” afslutter Chadi.