I februar 2020 befinder Mads Mygind sig med sin kæreste på Aarhus Universitetshospital. Samtidig flyves den første dansker med mistanke om Corona ind. Og mens hans kæreste ligger og føder en velskabt dreng, skriver han digtet Inkubationstid.

Af: Sofie Zehngraff og Andreas Guldager Jensen
Mads Mygind læser digtet op i denne video: https://www.youtube.com/watch?v=jqvzicmN_BM&feature=youtu.be&ab_channel=EreolenRedaktion
Fra Mor-Barn-afsnittet til et forandret samfund
“Den eneste bekræftede smittebærer er isoleret, men lægerne frygter, at det allerede har spredt sig. Jeg sætter mig i lænestolen og kigger ud over parkeringspladsen på Skejby”. Det er en af linierne i digtet Inkubationstid, som snart udkommer i digtsamlingen Min Hule Hånd, skrevet af den aarhusianskfødte digter og højskolelærer Mads Mygind.
Efter fødslen bliver de nybagte forældre indlagt på Skejby Sygehus.
“Mens jeg sad og ventede, var det vigtigt for mig at skrive det; bruge sproget til at forholde mig til det på en anden måde; zoome ind på sygeplejerskerne, fordi hukommelsen er så plastisk”, siger Mads på en Zoom-forbindelse fra Aarhus.
Et år efter er sønnen Albert ved at blive kørt ind i vuggestuen. Barselsboblen er blevet til en Coronabobbel. Digtet inkubationstid er skrevet før, under og efter Alberts fødsel. Det er ømt, som den ømhed, der opstår, når man kigger på et sovende spædbarn.
Barsler med digtsamling
Digtet Inkubationstid indgår i Min hule hånd, som hans kommende bog hedder. “Udgivelsen er ude af mine hænder”, tilføjer han. Der er ikke langt til en genåbning af samfundet, men som så mange andre projekter, har COVID-19 forsinket processen.
Ellers underviser han på en højskole. Livet som højskolelærer er en af fortællingerne i den 280 sider monstrøse digtsamling, som Dansklærerforeningens fagtidssktift Dansknoter for nyligt bragte et uddrag fra.
Vi følger i digtsamlingen digteren Mads, som arbejder på en højskole. Der er altså tale om autofiktion. Så er der, det Mygind kalder “det private spor”, som handler om en fertilitetsbehandling, om at være på barsel og vende tilbage fra Skejby til et forandret samfund.
Handler ikke om lockdown
Digtet er skrevet under lockdown, men handler “demonstrativt ikke om Corona”, udtaler Mygind. Det er i det intime nære rum, at handlingen udspiller sig for hovedpersonen, der for første gang oplever det at blive far, og “hvordan den professionelle omsorg både kan være rar og fremmedgørende på samme tid”, siger Mads Mygind. Mygind bliver en af de første til at skrive såkaldt Coronalitteratur. Det vil sige litteratur fra pandemiens spæde begyndelse.
Mygind bidrog i 2015 til serien Små Bjerge af Beton med digtsamlingen Jeg stiger på en bus ud til Gellerup.
Mads Mygind er født i Aarhus i 1984
Er Kandidat i Nordisk Sprog og Litteratur fra Aarhus Universitet
Debuterede i 2011 med digtsamlingen Før vi har set os omkring fra forlaget After Hand
Har iscenesat en lang række arrangementer med litteraturen i fokus og er formand for Litteraturen på Scenen
Har som digter bidraget til antologier som Hvedekorn, Apparatur, Reception, Den blå port, Øverste Kirurgiske, Banana Spit mv.
Interesserer sig for forholdet mellem tekst og rytme. Hans tekster er forankret i det musiske