Ældre beboere kan huske det, de yngre kan se konsekvenserne af det. Gl. Brabrand, der engang var fuld af butikker, ses i dag som en “soveby”. Dog er Lars og Charlotte Hartmeiers bageri kommet for at blive.
Af Marie Ibsen Hoffmann, Karen Brix Hansen og Kristian Evert Dolberg
Klods op ad travle Silkeborgvej strækker sig en søvnig gade gennem en blanding af gamle villaer og nye lejlighedsblokke. På den ene side ligger en dyreklinik. På den anden side blafrer Dannebrog fra Danmission Genbrug. Det er nogle af de få butikker, der endnu står tilbage i Gl. Brabrand.
Hovedgaden i Gl. Brabrand summer ikke længere af liv, som den gjorde engang. Men på hjørnet længere nede ad gaden fornemmer man liv bag den grå granitfacade til Hartmeier Bageri og Café, og duften af kanel når helt ud på gaden.
Klappe klappe kage, bageren er tilbage
Lars Hartmeier, der ejer bageriet sammen med sin kone Charlotte, har d. 8. januar genåbnet den gamle Guldbager med et nyt og renoveret koncept, som bageri og café.
Initiativet står i skarp kontrast til det faldende antal af selvstændige butikker, der tidligere var kendetegnende for Hovedgaden.
Karen Bank, som er frivillig i Danmission Genbrug i byen, har boet i Gl. Brabrand siden 1972 og beskriver, hvordan butikker er kommet og gået, lige siden hun flyttede hertil:
”Der har været små modeforretninger, og en sød pige, der havde en catering-forretning, men de har ikke kunnet overleve i længden,” fortæller hun.
Svend-Erik Christiansen og Børge Nielsen er frivillige på Brabrand-Årslev Lokalhistoriske arkiv, og forklarer, at denne udvikling allerede fandt sted i 1960’erne:
”Gellerupparken, der blev opført i 60’erne, var med til at ændre tyngdepunktet i det gamle Brabrand-Årslev kommune, mens City Vest var med til at dræne handelslivet i byen,” fortæller Svend-Erik Christensen.
Lars og Charlotte Hartmeier har ejet bageri i 17 år, og har i løbet af den tid ikke mødt samme udfordringer med deres omsætning, som de fleste andre butikker på Hovedgaden. Tværtimod var der gode muligheder for vækst i virksomheden, da parret overtog bageriet i starten af 00’erne.
Der lå et stort uudnyttet potentiale i de frokostsultne industriarbejdere fra den omkringliggende industri, som bageriet Hartmeier netop kunne udnytte.
Hartmeiers hemmelighed er kvalitet
Inde i Hartmeier arbejder de hårdt. En ansat er sygemeldt, men selvom tempoet er højere end normalt, er der grin og hyggesnak i køkkenet.
En kunde kommer ind og kigger på de mangfoldige konditorkager i glasmontren, som tager sin tid at få overblik over. De rustikke bondebrød i hjørnet og hylderne med syltetøj og poser af marengs beviser, hvordan der både er lagt kærlighed og omhyggeligt håndarbejde i varerne.
For Lars Hartmeier er det netop vigtigt, at Hartmeier har mere at byde på end de nærmeste konkurrerende supermarkeder. Det er nemlig en af grundene til, at bageriet kan løbe rundt:
”Gl. Brabrand er et ressourcestærkt område. Det er derfor, vi tør gøre det, vi gør nu. Vores bagerbrød er jo luksus i forhold til det, du kan få i Rema og Netto,” fortæller Lars Hartmeier.
Forandring kræver fornyelse
Lokalhistorikeren Børge Nielsen, som har boet i Gl. Brabrand siden 1933, understreger, hvordan byen gradvist har ændret karakter, fra at være et handels- og industriområde til et beboelsesområde.
Karen Bank fra Danmission Genbrug er helt enig i påstanden, hun mener byens idyl tiltrækker nye beboere:
”Folk vil gerne bo i Brabrand. De synes, det er et hyggeligt sted at bo,“ fortæller hun.
I Hartmeier bageri har de også mærket forandringerne:
“Vores hverdag har været mere travl end vores weekender. Det er ved at ændre sig nu. Der har været mange industriarbejdere. Nu kommer der mere bebyggelse,” fortæller han.
Lars og Charlotte Hartmeier har valgt at handle på forandringerne ved at sælge den gode oplevelse. Det har givet pote, i form af øget omsætning, efter genåbningen af bageriet.
”Vi vil gerne sælge en god kop kaffe og en god oplevelse,“ forklarer han.
I bageriet begynder det at dufte, af den lokalt ristede kaffe, fra den nye espressomaskine. De nye caféborde, der står ved vinduet, inviterer til et afbræk fra dagens gøremål. Her kan man nyde hindbærsnitten med en god kop kaffe i de lune solstråler.