På Gellerup Bibliotek kan du altid finde et stort udvalg af bøger på engelsk – om du er vant til at læse på engelsk eller ej, så vil der helt sikkert også være noget for dig. Biblioteksformidler Andrea Broe Haisley fortæller her, hvad hun mener, der er godt ved at vælge bøger på engelsk.
Af Kristine Damholdt
Det kan virke som en stor udfordring at bevæge sig ud i at låne en bog på engelsk. Det kan dog vise sig at være en god og anderledes oplevelse, mener Andrea Haisley, der til dagligt arbejder som biblioteket formidler på Gellerup Bibliotek.
Der bliver hver måned indkøbt mange nye bøger på engelsk i en bred vifte af genrer til bibliotekerne i Aarhus og dermed Gellerup Bibliotek. Biblioteket sørger altid for at have et bredt udvalg af bøger på engelsk, både af helt nye udgivelser og gamle klassikere.
”Der er altid bøger på engelsk at finde her på biblioteket, og man kan altid henvende sig, hvis man har brug for hjælp til at finde en god bog på engelsk”
Hvad får man ud af at læse bøger på engelsk?
Lektor i engelsk sprog ved Aarhus Universitet, Michaela Hejna siger,
”Der er ingen tvivl om, at det at læse bøger på andet end sit modersmål er fordelagtigt. Flere studier har vist, at det kan virkelig hjælpe én til at blive dygtigere og mere motiveret. Men der er også andre fordele, såsom det at lære om og være mere åbensindet overfor forskellige kulturer.”
Forståelsen for andres kulturer og forskelligheder er også noget af det, de er opmærksomme på, når der bliver købt bøger til biblioteket. Derfor kan du altid finde bøger aktuelle emner som LGBTQ, Black Lives Matter og kropsaktivisme. Det kan både være selvbiografiske bøger som for eksempel Sofie Hagens ”Happy Fat” eller romaner som“Laura Dean keeps breaking up with me” af Mariko Tamaki.
En anden fordel, der kan være ved at læse bøger på engelsk, er, at det ikke er alle bøger, der bliver oversat til dansk. Derfor opfordrer Andrea Broe Haisley meget til, at hvis man har mod på at læse på engelsk, så skal man endelig springe ud i det, da man får de historier med, der aldrig bliver oversat til dansk. Det kræver ikke nødvendigvis, at man er den skarpeste til at tale engelsk for, at man kan få en god oplevelse med en bog på engelsk.
”Hvis man er startet på et sprog, så kan de give en anden følelse at læse den på et andet sprog. Så man er stadig i universet, men der er måske nogle ting, der åbner sig op for en, som man ikke havde regnet med.”
Andrea fortæller, at hun personligt kun slår ord op, hvis de optræder ofte, og det irriterer hende, at hun ikke ved, hvad det betyder.
”Nogle gange er det også bare det med at sige:Jamen, jeg læser og så forstår jeg kun lidt, men jo mere jeg læser jo mere får jeg også i min forståelse.”
Booktalks for folkeskoleelever
Med håbet om at kunne inspirere flere unge til at give sig i kast med at læse bøger på engelsk, arrangerer Andrea sammen med en kollega fra biblioteket så kaldte ”booktalks”. Her kan folkeskolelærere booke sig til en tur på biblioteket, hvor Andrea og hendes kollega anbefaler nogle bøger til de unge.
Inden de kommer på biblioteket, har Andrea og hendes kollega forhørt sig lidt ved klassens lærere om, hvad der er populært i klassen, samt hvor niveauet er. Igen understreger Andrea dog, at ens niveau ikke skal være det, der begrænser dig i at have en god læseoplevelse:
”Jeg kan godt genkende følelsen, selvom jeg egentlig synes, jeg er okay skarp til engelsk, men orker jeg så at skulle tænke det mere?”
Andreas oplevelse er, at mange unge i dag ser film, tv- serier og spille computerspil på engelsk, så de er i forvejen omgivet af det engelske sprog. På den måde har mange unge et godt udgangspunkt for at give sig i kast med en bog på engelsk.
”Der er ikke nogen, der siger, at man skal være haj til engelsk for at kunne læse en engelsk bog. Vi har også bøger, hvor det er nede på et plan, hvor man godt kan være med selvom, man måske ikke har det største ordforråd.”
Tips til at komme i gang med at læse bøger på engelsk
Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man kan komme igennem en bog på engelsk, så kan man f.eks. låne bogen og samtidig låne lydbogen. På den måde kan man kan lave en blanding af lyt og læs.
En anden idé kan være, at hvis biblioteket har bogen på både dansk og engelsk, så kan man låne begge. Dermed kan man starte på engelsk, og hvis det så kører, så kan man blive ved, men hvis det bremser én for meget, så kan man hoppe over i dansk.
Et andet tip kan være at give sig i kast med en grafisk novelle i stedet for en roman, da man yderligere bliver hjulpet igennem historien med billeder.
”Det vigtigste er, at man har interessen for at læse”.
Hvis du har brug for hjælp eller inspiration til at finde bøger på engelsk, så kan du altid henvende dig på Gellerup Bibliotek, som indtil de flytter til efteråret har adresse på Gudrunsvej 78, 8220 Brabrand.