
Kan arkitektur hjælpe med til, at folk, som ikke kender hinanden, har lyst til at mødes? Det var oplægget til 25 arkitektstuderende, som for nylig var tre dage i Gellerup. Projektet resulterede blandt andet i en række spændende forslag til helt nye pladser og mødesteder.
Lav ”et arkitektonisk nedslag”, som fremmer kontakt, opmærksomhed, venlighed og empati i mødet mellem to fremmede mennesker, der tilfældigvis passerer hinanden!
Sådan lød opgaven til 25 studerende fra Arkitektskolen Aarhus, før de gik på opdagelse i området omkring det tidligere Kultur- og Aktivitetscenter på Gudrunsvej 78-82 i den sydligste del af Gellerup.
Arkitekt Anna Mette Exner er ekstern lektor på arkitektskolen og havde stillet opgaven til de studerende. Hun har sin tegnestue i KollektivByen på øverste etage af ejendommen Gudrunsvej 78 og ser et stort potentiale i området, som hun håber vil blive bevaret.
Med projektet ville hun havde de studerende til at overveje, hvordan arkitektur kan hjælpe til at skabe områder, hvor folk kan mødes, blandt andet ved at få dem til at se nærmere på Gudrunsvej 78, Fredspladsen og gaderummet på og omkring Gudrunsvej.
Forlængelse af Gellerupscenen
Efter tre dages undersøgelser og projektarbejde kom de studerende tilbage med en række løsningsforslag, der blandt andet forandrede området ved indgangen til Gellerupscenen under gangbroen til City Vest.
” Da vi kom, så vi at folk ligesom bare forsvandt ind i et hul. Vi blev lidt forvirrede: Hvad skete der derinde”, fortalte en af de studerende.
”Så gik vi rundt i området og prøvede at få en fornemmelse af stemningen, og hvordan bygningen opleves. Det virkede, som om folk bare gik forbi og overhovedet ikke lagde mærke til bygningen”.
Løsningsforslaget blev en lille symmetrisk plads ud for indgangen til Gellerupscenen, der gjorde et oplagt at stoppe op. Desuden forestillede de studerende sig, at pladsen kunne fungere som en forlængelse af Gellerupscenen, og med mulighed for at skabe aktiviteter i området.
Anna Mette Exner havde masser af ros til forslaget:
”Gellerupscenen har jo altid været en drivkraft for det her sted, så det er oplagt at udvide stedet til noget udendørs. Der kan måske skabes en ny scene. Det er i hvert fald et flot rum.”
Nytænkning af Fredspladsen
En anden gruppe tog fat på pladsen foran Gellerup Kirke – en plads der lokalt har fået navnet Fredspladsen. De studerende kunne se, at folk gik hurtigt forbi pladsen uden at bruge tid på at stoppe op. Det satte de sig for at gøre noget ved.
Ved at skabe et system af åbne rum på pladsen skabt af forskellige gitre så de for sig, at der så var skabt rammer for en masse forskellige og skiftende aktiviteter.
Anna Mette Exner kunne godt se mulighederne i nyskabelsen, samtidig med at hun var kritisk over for fjernelsen af nogle af de historiske elementer på pladsen.
I løbet af et par timer blev der fremlagt yderligere en række projekter, der hver især kan skabe nye muligheder i det 50 år gamle lokalområde, som alle for længst har vænnet sig til at tage for givet.
