Interessen er stor for at være med til at skabe positive forandringer i Skovgårdsparken. Da de to nye boligsociale medarbejdere, Masud Turkzeban og Martin Fredsted Kjær, for nylig inviterede til sammenkomst i boligområdet, dukkede over 200 op. Og de havde masser af ideer til nye initiativer.
Det var et chok for mange, da Skovgårdsparken i december sidste år igen var på den såkaldte parallelsamfundsliste, der udgives af Social- og Boligministeriet.
Det skulle der gøres noget ved – og inden sommerferien tiltrådte to nye boligsociale medarbejdere, Masud Turkzeban og Martin Fredsted Kjær, som en del af Det boligsociale Hus i Gellerup, men med fuld fokus på Skovgårdsparken.
For nylig arrangerede de en sammenkomst på fællesarealerne i Skovgårdsparken, og over 200 af de cirka 1450 beboere dukkede op til fællesspisning og hyggeligt samvær.
”Det var et helt fantastisk fremmøde, og folk var virkelig positive. Personligt havde jeg rigtig mange gode samtaler med beboere om, hvad de ønsker sig af boligområdet. Og mange svarede, at lige præcis den type arrangementer havde de savnet flere af,” siger aktivitetsmedarbejder Masud Turkzeban, mens uddannelsesmedarbejder Martin Fredsted Kjær tilføjer:
”Det var meget uformelt og hyggeligt, og vi fik en god kontakt til mange af familierne i området.”
Ønsker nye aktiviteter i området
Blandt andet blev beboerne opfordret til at besvare et spørgeskema om, hvilke aktiviteter, de efterspørger, og hvilke forandringer de ønsker at se i Skovgårdsparken.
Resultatet er blevet en lang idéliste med en bred vifte af aktiviteter – fra kvindesvømning over kaffehygge til spilleaftener.
”Fok er meget opmærksomme på, at der sker rigtig meget i lokalområdet omkring Skovgårdsparken, men ikke noget i selve Skovgårdsparken. Der er en meget stor interesse for nye aktiviteter, og det er mega fedt, at det er sådan. Nu skal vi lige finde ud af, hvordan vi griber det an,” siger Masud Turkzeban, som er i fuld gang med at henvise beboere til eksisterende aktiviteter i lokalområdet – men også at planlægge nye tilbud i Skovgårdsparken.
Han er blandt andet i gang med at planlægge aktiviteter i efterårsferie og juleferie og har allerede truffet aftale med Børnekulturhuset i Aarhus om en koncert for børn i efterårsferien. Desuden håber han, at der i samspil med forskellige andre samarbejdspartnere kan blive endnu flere lokale aktiviteter for børn og unge.
Mulighed for fritidsjobs
Også uddannelsesmedarbejder Martin Fredsted Kjær er i fuld gang med at afsøge mulighederne for at tilbyde nogle af de aktiviteter, beboerne efterspørger. Blandt andet ønsker mange en lektiecafé.
”I første omgang ser jeg det som en vigtig opgave at hjælpe folk til at udnytte de ressourcer, der allerede er,” siger han og nævner især lektiecaféerne i Gellerup Bibliotek og Det Boligsociale Hus.
”Så må vi på sigt se, om der er grobund for en lokal lektiecafé,” tilføjer Martin Fredsted Kjær.
Desuden har en del unge ønsket at få hjælp til at få et fritidsjob. Martin Fredsted Kjær har derfor etableret et samarbejde med det eksisterende tilbud i Gellerupparken og Toveshøj, Lommeguld. Dette tilbud etableres også i Skovgårdsparken, og han har allerede ansat den første unge medarbejder.
”Erfaringerne viser, at når unge har et fritidsjob, er der stor sandsynlighed for, at de vil klare sig godt senere med ungdomsuddannelse og job. Derfor er det et rigtig godt tilbud også i Skovgårdsparken, og der er flere ansættelser i sigte,” siger Martin Fredsted Kjær.
Han er godt klar over, at uddannelse og job ikke nødvendigvis er det første samtaleemne, når han møder folk i boligområdet. Men når den første kontakt er etableret, opleves det ofte som lettere at tage kontakt senere.
Netop uddannelse ses som et vigtigt element i at få Skovgårdsparken væk fra den såkaldte parallelsamfundsliste igen. 61 procent af de voksne beboere i boligområdet har kun en grundskole-uddannelse, og det er over ministeriets grænseværdi på 60 procent.
Læs også:
De skal være med til at gøre Skovgårdsparken til et endnu bedre sted at bo