Aarhus Kommune har nu givet Brabrand IF Tennis en melding om støjkravene til en kommende padelbane i Brabrand Bakker. Civilingeniør Carsten Ryom, Teknik og Miljø, oplyser, at støjgrænsen vil være 40 dB(A) i gennemsnit – svarende til den gennemsnitlige baggrundsstøj fra store veje i et villakvarter.
I Brabrand IF Tennis drømmer man om at få en udendørs padelbane. Den kan placeres, hvor en af afdelingens tennisbaner, bane 6, nu ligger, og foreningen arbejder på at få finansieringen på plads. Der kan sågar være en byggetilladelse fra Teknik og Miljø på vej.
Men særligt én ting nager fortsat: Vil naboerne – og i sidste ende Aarhus Kommune – acceptere støjen fra padelbanen, når den eventuelt er opført?
Forleden meldte en række naboer i tre grundejerforeninger i området ud, at de frygter, at en kommende padebane vil resultere i betydelige støjgener i lokalområdet:
”Vi er som borgere i Brabrand fan af alle former for sport og ikke mindst fan af vores lokale idrætsforening – BIF, som flere af os er eller har været engageret i. Padel er en sjov, nem og folkelig sport, men den hører til indendørs eller i byers industriområder langt fra beboelse,” sagde en af beboerne, Anne Schwartz, til Vores Brabrand.
Hun var stærkt kritisk over, at Aarhus Kommune havde valgt kun at invitere et lille antal beboere til en offentlig høring, der sluttede 7. november. Grundejerforeningerne har dog valgt alligevel at indsende et høringssvar, da de to dage før deadline helt tilfældigt blev informeret om høringsfristen..
Lavere støjgrænse
Centralt i høringsmaterialet var en estimeret støjgrænse på 45 dB, som var en værdi, naboerne og akustiske eksperter anså for alt for høj.
Men der var tale om en fejl i høringsmaterialet, siger civilingeniør Carsten Ryom, som er støjekspert i Aarhus Kommune. Reelt vil grænsen være lavere – nemlig 40 dB(A).
Han oplyser, at det er det er det samme støjniveau, man normalt tillader fra for eksempel erhvervsvirksomheder i nærheden af boligområder.
”40 dB(A) er den laveste grænseværdi, vi kan fastsætte. Ifølge de vejledninger, der findes, kan vi ikke gå længere ned end de 40 dB(A),” siger Carsten Ryom, som henviser til en tidligere afgørelse i Miljøklagenævnet.
Ifølge Miljøstyrelsens Støjbarometer svarer det til baggrundsstøjen fra store veje i et villakvarter eller ventilationsstøj i et kontor.
Carsten Ryom understreger, at støjkravet på de 40 dB(A) ikke kan blive en direkte del af en eventuel byggetilladelse. Men kommunen har allerede over for ansøger gjort opmærksom på, at det bliver støjkravet, såfremt der modtages klager over støjen.
Hvis der kommer naboklager, vil kommunen foretage en støjmåling, og hvis støjen overstiger de 40 dB(A), vil man stille krav om, at der skal yderligere støjdæmpning til.
Krav om mere støjdæmpning i Højbjerg
I en meget omtalt sag fra Højbjerg er det netop, hvad der senest er sket: Trods omfattende støjdæmpning har en aktuel støjmåling af Aarhus Kommune vist, at støjen fra banen overstiger de 40 dB(A), som kommunen tidligere har fastsat som støjgrænse.
Det betyder, at selvom banen i forvejen er pakket ind i støjdæmpende vægge, skal der yderligere støjdæmpning til, siger Carsten Ryom.
”De 40 dB(A) er kommunens generelle støjgrænse for udendørs padelbaner, så den gælder naturligvis både i Brabrand og i Højbjerg,” siger han.
Er det den samme støjdæmpende løsning, man så skal forberede sig på i Brabrand?
”Der skal også en støjskærm til. Spørgsmålet er så, hvor stor den skal være,” svarer Carsten Ryom. Det ikke er helt de samme forhold, der gør sig gældende i Brabrand, blandt andet pga. af større afstand til naboerne.
Kommunens praksis når det gælder padelstøj er blevet udsat for stærk kritik af en af beboerne på Egebjergvej, Thomas Lund, som til dagligt arbejder med EU-standardisering inden for lyd og helse:
”Aarhus er helt galt afmarcheret, og meget langt fra best practice, hvorfor de massive protester fra beboere omkring Højbjerg padel var både legitime og forventelige…. Nu er fejlene ved at blive gentaget i Brabrand,” skrev Thomas Lund blandt andet i et læserbrev i Stiften.
Carsten Ryom mener dog, at kritikken skyldes hans egen fejlagtige angivelse af en støjgrænse på de 45 dB(A) – og ikke 40 dB(A) som der reelt er tale om.
”Jeg mener derfor, at vi i kommunen er helt på linje med Thomas Lunds ønsker. Jeg mener, at vi i Aarhus Kommune lever op til de krav, også han ønsker til padelstøj i boligområder.”
Derfor skriver vi dB (A):
Vi måler lyd i decibel, dB, eller mere korrekt dB(A). Det menneskelige øre har ikke samme følsomhed over for dybe toner som over for høje. Det korrigerer man for ved måling af lyd ved hjælp af et såkaldt A-filter. Derfor kaldes måleenheden for dB(A).