
Mange kender Sødalskolens skolegård som ét langt forblæst asfalt-landskab. Men det skal der nu gøres noget ved. Skridt for skridt bliver den traditionelle skolegård forvandlet til en række forskellige kreative lege-områder.
Dynamikmaskinen er den blevet døbt. Et område midt i skolegården omkranset af piletræer og indrettet med en masse forskellige installationer, der nærmest råber på, at børnene bruger dem til forskellige former for bevægelse.
Det er visionen tegnet af arkitektfirmaet Gustin Landskab. Og nu skal den føres ud i livet. I denne uge er entreprenøren gået i gang med at flytte gyngerne, der hidtil har haft hæderspladsen i området. Om seks-otte uger skal det nye anlæg stå klar.
”Skolen har i mange år taget tilløb til at få lavet en ny og mere spændende skolegård. Nu har vi fået samlet ideerne og skabt en modulopbygget helhedsplan, hvor vi kan tage en etape ad gangen, efterhånden som vi får penge til det”, siger viceskoleleder Mikkel Holm.
Fuld af bevægelse
Sidste år blev første skridt taget med ”gyngehaven”. Og nu kommer så ”dynamikmaskinen”:
”Den har fået det navn, fordi den er fuld af bevægelse. Vi er inspireret af forskning om skolegårdes funktion, der viser, at alt hvad der er dynamisk og bevæger sig, det bruger børnene,” forklarer Mikkel Holm.
Her kommer vipper, løbeplader, klatre-tragte og parkour-anlæg, der bare råber på at blive kravlet i eller balanceret på. Og nedenunder er underlaget så blødt, at man ikke slår sig alt for slemt, hvis man skulle falde ned.

Omkring anlægget bliver der bænke, så der også er plads til dem, der ikke er så meget til fysisk aktivitet.
”Anlægget bliver omkranset af et pilehegn, der skal være med til at bryde vinden. Skolegården virker som én lang vindtunnel og kan virke rigtig kold for børnene,” forklarer Mikkel Holm, som også glæder sig til at få lidt mere grønt ind i området.
Flere andre steder i skolegården bliver der ligeledes lavet små legeområder, der skal gøre det attraktivt for børnene at søge andre steder hen for at lege og hygge sig.
Uderum skal være attraktive
Forude venter endnu flere omdannelses-projekter. Blandt andet skal der ved multibanen opføres en klatreskulptur baseret på den italienske matematiker Fibonaccis tal-mønstre.
Sødalskolen har nemlig besluttet sig for at gennemføre forandringer trinvis, i takt med at pengene er til rådighed. Det aktuelle projekt bliver desuden finansieret af penge, skolen har fået til at forsøge at øge andelen børn i skoledistriktet, som går på den lokale skole.
En af vejene til det håber skolens ledelse vil være at gøre skolens uderum endnu mere attraktivt. Endnu et skridt på den vej blev taget for få måneder siden, da en ny multibane med kunstgræs på sydsiden af skolen blev taget i brug.
Initiativtager til banen var ungdomsskole-koordinator Niels Rønde. Banen er opført af UngiAarhus i samarbejde med Klub3, Dagtilbuddet Sødalen og Sødalskolen og er allerede blevet et samlingssted for lokalområdets børn og unge.
