Region Midtjylland mistænker flere end 30 grunde i 8220 Brabrand for at være forurenet med såkaldte evighedskemikalier, også kendt som PFAS. De fleste af grundene har en fortid som lossepladser eller som hjemsted for kemi-relaterede virksomheder.
TV2 har samlet regionernes lister over mere end 16.000 lokaliteter i Danmark, der kan være forurenede med PFAS. Data-ekspert Christian Andersen, Toveshøj, har for Vores Brabrand udarbejdet dette kort over de grunde i 8220 Brabrand, som regionens miljøfolk har mistanke til.
Det er regionernes opgave at undersøge jord- og grundvandsforureninger opstået før 2001, hvor der kan være en risiko for grundvand eller indeklima. Region Midtjylland har besluttet at revurdere alle de registrerede lokaliteter, hvor der tidligere har været eller er forurening.
En del af de lokaliteter har allerede tidligere været undersøgt og evt. oprenset i forhold til gammel forurening, men har ikke været undersøgt for PFAS.
Som det ses på kortet, har de fleste registrerede grunde en fortid som enten lossepladser eller hjemsted for virksomheder, hvor PFAS kan være anvendt.
Det er uafklaret, hvad der kan gøres på tidligere lossepladser, skriver Aarhus Kommune i en redegørelse. I forhold til virksomheder skal kommunens industrimiljøtilsyn nu fremover fokusere på PFAS og kildeopsporing.
“Alle grunde, hvor der er en mistanke om, at der kunne have været en forurenende aktivitet i fortiden, indgår. Vi bruger listerne som et arbejdsværktøj til at kunne prioritere, hvilke grunde vi skal have mest fokus på,” siger Mads Duedahl (V), der er formand for Danske Regioners miljøudvalg, til TV2.
Kan være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende
PFAS er en samlebetegnelse for flere tusinde forbindelser, hvor fluor og kulstof indgår. Heraf er det lige nu kun stofferne PFOS og PFOA, der er ulovlig at anvende i EU. PFAS har været brugt siden 1950’erne i mange produkter, hvor man ønskede vand- eller fedtskyende egenskaber.
PFAS-stoffer kan have langtidseffekter på immunsystemet, og være kræft-fremkaldende og hormonforstyrrende for mennesker og dyr. Effekterne forstærkes i organismer i toppen af fødekæden, fordi PFAS ophobes og kun meget langsomt udskilles.
Samtidig er PFAS stort set unedbrydelige. Der forskes meget i PFAS, og fordi der findes begrænset viden på nuværende tidspunkt, er oprensning meget svært og omkostningsfyldt, skriver Aarhus Kommune i et netop færdiggjort notat.
Opmærksomheden på PFAS i Danmark begyndte i 2021, hvor der blev fundet PFAS i spildevandet fra en brandskole i Korsør, og hvor græssende kvæg fra et tilstødende areal havde et stort indhold af PFAS i kødet. Da PFAS tidligere er anvendt i brandskum medførte fundene igangsættelse af undersøgelser på brandskoler og flyvestationer i hele Danmark.
Fokus er herefter udvidet, fordi PFAS findes i en lang række andre brancher og produkter, for eksempel tæpper, elektronik, maling, tøj, kosmetik, pander, fødevare-emballage, gamle lossepladser, spildevandsslam og solceller.
PFOS i Aarhus Å, Lyngbygaards Å og Brabrand Sø
Der er konstateret PFAS-forurening på en større del af det areal, hvor Brandskolen Kirstinesmindevej ligger, og der udføres yderligere undersøgelser til afgrænsning i grundvandet.
Overfladevandet fra brandskolens areal er tidligere strømmet til et regn-vandsbassin og videre til Koldkær Bæk, Egåen og Egå Engsø. Der er derfor gennemført flere undersøgelsesrunder, som konstaterer, at indholdet af PFOS på nuværende tidspunkt ligger på niveau med grænseværdien.
Fra fiskeprøver i Egåen og Egå Engsø er der kun i Egåen fundet overskridelser af indholdet af PFOS i fiskekød. På opsatte skilte frarådes det at spise fisk fanget i Egåen.
Der er udført undersøgelser i vandløb i Aarhus Kommune, og her er der fundet indhold af PFOS i Aarhus Å, Lyngbygårds Å og Egåen, samt i Brabrand Sø og Egå Engsø på niveau med grænseværdien for PFOS i overfladevand.
I badevand har Styrelsen for Patientsikkerhed vurderet, at de fundne værdier ikke giver anledning til problemer.
Flere steder i Danmark er grænseværdierne i drikkevandet overskredet. I Aarhus er der 144 aktive indvindingsboringer. Der er fundet PFAS i 11 af disse, men ingen overskrider kvalitetskravet for drikkevand.
Du kan se nærmere på de grunde, Region Midtjylland har markeret som “mistænkelige” PFAS-grunde via dette kort. Du kan klikke på de enkelte markeringer og læse, hvad Regiom Midtjylland har skrevet om dem.