
Brabrand IF Fodbold har stabiliseret medlemstallet på 942 aktive fodboldspillere i 2024, og det kræver masser af frivillige. På afdelingens generalforsamling forleden fortalte formand Harrie Horsmans om nogle af de mange opgaver, der løses, og takkede de over 100 frivillige trænere og holdledere.
“At drive en klub med så mange medlemmer kræver en stor indsats af mange mennesker. Uden de over 100 frivillige trænere og holdledere ville det være helt umuligt at have en fodboldafdeling i Brabrand IF. I er de største sponsorer i fodboldafdelingen!”
Sådan lød takken fra formand for Brabrand If Fodbold, Harrie Horsmans, til de mange mennesker, som bruger en stor del af deres fritid på fodboldbanerne ved Engdalsvej.
Men at drive en fodboldafdeling med knap 1000 medlemmer kræver også en hel del styring udenfor banen og bagved skærmen. Afdelingens bestyrelsen forsøger at skabe nogle rammer, hvor alt det bagvedliggende klares smidigt og effektivt, sagde formanden.
Som et eksempel på de mange andre opgaver, der løses ved computerskærmen, nævnte han kasserer-jobbet, der varetages af Egon Laursen.
“Der er sindssygt meget administration. Et hurtigt opslag i Kluboffice (foreningens it-system, red.) viser, at der i 2024 har været over 12.000 posteringer i vores regnskab. Det halve af dem er modposteringer. Trækker vi så yderligere 3.000 fra til ”automatiske” kontingentkørsler og rykkere, så er der 3.000 manuelle posteringer tilbage.”
Udover bogføring skal der registreres nye trænere og holdledere, der skal laves aftaler med trænere, børneattester skal indhentes, nøgle-appen skal opdateres via kommunen, medlemmer skal ind- og udmeldes, der skal være styr på spillercertifikater, hjemmesiden skal opdateres, osv.
“De opgaver tager hver for sig måske ikke så lang tid, men sammenlagt ligger her for flere hundrede tusinde kroner i lønudgifter, hvis man skulle betale sig fra det,” sagde Harrie Horsmans.
“Egon, jeg kan kun takke dig på det kraftigste, for alt det arbejde du lægger i klubben – og samtidig også tak til alle øvrige bestyrelseskollegaer, materialeansvarlige, kridtere, kampafviklere, boldhentere, tøjvaskere, kameramænd, skribenter og andre, der løfter en opgave på tværs af alle hold.”
“Det kan vi virkelig være stolte af”
For at give et indtryk af de mange aktiviteter i fodboldafdelingen nævnte Harrie Horsmans mange af dem – ud over hverdagens træning og turneringskampe.
Blandt andet fremhævede han den fælles deltagelse med flere ungdomshold i Vildbjerg Cup og håbede, at det kan fortsætte, selvom stævnet ligger i slutning af sommerferie og lige op til fodboldskolen i Brabrand.
“De 164 pladser til fodboldskole var igen i år udsolgt i løbet af et par dage og i 2025 har vi åbnet op for 200 deltagere,” fortalte han.
“Og fanmarchen med flag og banner fra Brabrand Hovedgade til divisionskamp og pokalkampe var en nyskabelse, der virkelig gør en forskel i forhold til klubfølelse. Fodboldafdelingen viste sig også fra sin allerbedste side til Brabrand Kulturuge i september. Det kan vi virkelig være stolte af – og en kæmpe tak til Lene Krogh, Camilla Bording og Mathias Schildt for at tage det store slæb, også til dette arrangement.”
Et stort arrangement
Endelig fremhævede han det traditionsrige julestævne den sidste weekend før jul i begge Brabrandhaller:
“Det har været vanskeligt at få det genopstartet efter corona, men i år har vi formået at engagere mange frivillige til at arrangere og afvikle stævnet, til stor begejstring for de mange deltagere. Det er et stort arrangement, som man ikke bare bankes op af ingenting. Det skal bygges op stille og roligt, hvor man hvert år bygger videre på sidste års erfaringer.”
Han sendte en stor tak til Johnny Vinding, som efter corona-nedlukningen tog initiativ til at holde liv i julestævnet, og takkede også de mange nye kræfter, der nu er trådt til.
Masser af nye opgaver
Harrie Horsmans understregede, at der ligger utrolig mange opgaver, der kræver styring, opfølgning, kommunikation og eksekvering.
“Det er opgaver, som man ikke nødvendigvis kan klare som frivillig i klubben. Derfor tog vi for nogle år siden beslutningen om at ansætte en ungdomskonsulent for et mindre antal timer om ugen. Peter Jakobsen har udfyldt den rolle til fulde i 2024 og han har bl.a. sørget for, at vi nu opfylder kravene til at kalde os DBU børneklub,” sagde han.
“Samtidigt er det også blevet tydeligt, at de arbejdsopgaver der ligger her ikke kan udføres af en enkelt person.”
Formanden fortalte, at der i klubben er et forslag om at opdele opgaven i en børne- og en ungdomskonsulent, som henholdsvis beskæftiger sig med børn op til 12 år og unge fra U13 og op, når de skal til at spille 11-mands bold.
Derudover er der ønsker om en eller to børn- og ungetrænere, der kan lave træning på tværs af årgange og give inspiration til forældretrænere. En frivillighedskoordinator, der guider og hjælper de over 100 frivillige i klubben, står også på ønskelisten.
“Hvordan det hele skal strikkes sammen, er ikke besluttet endnu, men der skal ske et eller andet på denne front i 2025, hvis vi skal udvikle klubben yderligere,” sagde formanden, som også ønsker, at både kvindelige og mandlige divisionsspillere kan inddrages mere i ungdomsarbejdet.
“De første initiativer på denne front er taget, og det bliver godt!”
Han erkendte, at der sikkert er nogen, som kan se “masser af huller i osten”.
“Men jeg synes, at vi skal glæde os over, at vi sammen har lavet en stor ost, hvor der er masser af bid og smag mellem hullerne. Der er altid ting der kan gøres bedre, og det vil vi gerne arbejde videre med i 2025. Men jeg vil gerne afslutte med, at vi roser hinanden for alt det, vi har nået og er lykkedes med i 2024. Det er ikke så ringe endda!”
Bestyrelsen foreslog at nedjustere bestyrelsen fra 9 til 7 medlemmer, da mange aktiviteter alligevel foregår i udvalgene, og det forslag blev vedtaget.
Lisa Kjeldsen, Dorthe Koch og Paw Simon Krogh trådte ud af bestyrelsen, mens Sara Kaagaard Dahl blev nyvalgt.