Brabrand har fået et nyt krea-sted, hvor du kan udtænke og skabe nye kreationer med overskuds-tekstiler fra danske tøjvirksomheder og vaskerier. Bag det nye åbne værksted i City Vest står 35-årige Elisabeth Kristoffersen, som håber at skabe et kreativt frirum for alle, som kan li´ at bruge hænderne.
”Vi vil gerne sætte fokus på håndarbejde og genanvendelse i en hyggelig ramme med en kop kaffe eller the.”
Sådan lyder det blandt andet på hjemmesiden for Brabrands nye krea-sted Sy-Ro, der har indtaget lokalerne lige inden for indgangen i den del af City Vest, der stadig er åben for offentligheden.
Bag initiativet 35-årige Elisabeth Kristoffersen, som fik nøglerne til stedet i september og for få uger siden åbnede dørene for første gang.
Med en kandidat i innovations-ledelse har hun hidtil arbejdet i en helt anden branche. Men efter at have været på barsel med sit tredje barn skulle der ske noget nyt i hendes arbejdsliv.
”Jeg er optaget af genanvendelse og grønne teknologier, og så opdagede jeg en mulighed for at arbejde med tekstiler fra industrien. Selvom de danske producenter og vaskerier er dygtige til at optimere produktionen, står de med rigtig meget overskydende stof, der nu kan komme ud og få et nyt liv,” fortæller hun.
Efter at have arbejdet med ideerne et stykke tid er hun endt med Sy-Ro – et kreativt værksted, hvor man på forhånd kan booke plads til at komme og arbejde på sine projekter.
Her er alt, hvad du skal bruge i form af moderne symaskiner, nåle, tekstilmaling og materialer til broderi. Og ikke mindst: Her er en masse tekstiler, der bare venter på at blive genbrugt i nye projekter.
”Jeg håber at kunne få skabt et sted fuld af kreativitet og godt humør, hvor der også bliver drukket en masse kaffe og the. Jeg drømmer om, at det kan blive et sted, man får lyst til at komme – lidt som at gå på café – men hvor man også kan ha´ noget i hænderne. Man kan tage sin veninde eller sit barnebarn med og lave noget hyggeligt sammen.”
”Det at let at komme i gang”
Hun inviterer også til workshops, hvor du kan lære at lave forskellige ting. På søndag d. 30. november kl. 12.30 kan du eksempelvis komme og lav dit eget juleophæng.
“Du skal kun medbringe dig selv og de julekugler du vil have sat på. Materialerne har vi til rådighed for dig – tekstilmaling, stof, ophæng, garn og symaskine,” skriver hun i invitationen. Prisen er 380 kr. pr. ophæng.
”Jeg håber, at nogen har lyst til at komme og lave en masse projekter,” siger hun og nævner eksempler som at lave støj-sløjfer, gaveindpakning, der kan genanvendes og forskellige former for tekstilmaling og broderier.
Hun nævner stoffer som lagner og duge fra vaskerier, der sagtens kan få et nyt liv som gaveindpakning eller andre ting.
”Det at let at komme i gang. Der er købt ind til det hele i forvejen, og man behøver ikke at tænke på planlægning og oprydning. Og hvis du ikke bliver færdig, kan du fortsætte, når du kommer hjem. Så er du i gang og har forhåbentlig fået skabt en interesse.”
Hun fortæller om en succes-oplevelse, to piger havde forleden. De sad og hang ud og manglede modet til at gå i gang. Men de blev så overtalt til at prøve, og i løbet af kort tid havde de lavet nogle flotte sløjfer.
”Det var egentlig super-simpelt, og de fik ret hurtigt produceret noget, de var stolte af. Man får en succesoplevelse, og der er både stof og symaskine til rådighed. Når du får den vejledning, der skal til, så kører det!”
Craft psychology
Hun understreger, at hun ikke har en faglig baggrund inden for skrædder-faget, men hun kan alligevel ofte hjælpe med en grundlæggende vejledning. På hjemmesiden her har hun lagt nogle instruktionsvideoer ind, så det er let at komme i gang.
”Jeg elsker selv at være kreativ med mine hænder, og jeg tror, at det generelt er meget vigtigt for os mennesker, at vi kan glemme alt andet og kun tænke på, hvad vi har i hænderne. Man kalder det craft psychology, når man kommer i flow og glemmer alt andet,” siger Elisabeth Kristoffersen.
Samtidig ønsker hun, at flere mennesker får en respekt for ressourcerne, og at man selv spiller en rolle i, om vi i sidste ende overforbruger klodens ressourcer.
”Vi har i Danmark et kæmpe stort forbrug af tekstiler. Forhåbentlig kan vi genanvende noget mere. Der er mange initiativer i gang, og forhåbentlig kan jeg bidrage en lille smule,” siger hun og fortsætter:
”Vi samarbejder med nogle super ambitiøse virksomheder, der alle arbejder med at minimere deres spild. Vi har været inde og lave nogle aftaler med dem. De er superstøttende over for små iværksættere som os. Så ser vi, hvad det kan blive til.”
Hun understreger, at man også gerne må medbringe egne projekter. For 50 kr. booker man en plads i to timer – med adgang til tekstiler, nåle, sakse, broderiringe og tråd. Hvis man vil lave et projekt, kan der blive krav om yderligere betaling.
”Kom bare ind og fortæl om dine ideer. Så lad os prøve! Vi har alle de her materialer – lad os se, hvad vi kan lave af det!”
Hvis du vil være sikker på en plads, kan du booke tid via hjemmesiden her. Som nævnt er den daglige åbningstid kl. 9-15, men hvis I er en gruppe, kan I også booke andre tidspunkter.