
Mange fodboldklubber i Aarhus har svært ved at fastholde de unge medlemmer, og det skal der nu gøres noget ved. Bestyrelsesmedlem i Brabrand IF Fodbold, Andreas Rasch-Christensen, er en af initiativtagerne til et udviklingsnetværk for fodbolden i Aarhus.
Brabrand IF har et dejligt fodboldanlæg tæt på Brabrand Sø, og dygtige trænere står klar til at tage imod bydelens børn og unge. Og alligevel falder antallet af især unge medlemmer. Tendensen var allerede i gang, før coronaen ankom, men nedlukningen har kun gjort den tydeligere.
Andreas Rasch-Christensen kan som bestyrelsesmedlem i fodboldafdelingen se, at Brabrand IF Fodbold på den måde ligner de fleste andre fodboldklubber: Det er nødvendigt at gå nye veje, hvis man stadig skal kunne tiltrække lokalområdets drenge og piger.
”Vi er faktisk slet ikke så skidt stillet i forhold til frivillige kræfter, vi har gode faciliteter, og der er vækst i lokalområdet. Vi har rigtig fine forudsætninger for at lykkes. Det handler så om at få det hele bragt i spil på de rigtige måder,” siger han.
Andreas Rasch Christensen kan som en del af DBU´s udviklingsnetværk i Aarhus se det hele lidt fra oven. Målet med netværket er at støtte klubberne i at gå nye veje, både når det gælder de traditionelle hold og deltagelse i turneringer, men også i forhold til at skabe nye aktiviteter for børn og unge, som ellers ikke er en del af foreningsidrætten.
Netop Aarhus er særligt udvalgt af Dansk Boldspil-Union, fordi byen har relativt få aktive fodboldspillere set i forhold til byens størrelse. Næste skridt bliver at danne en forening, der skal være med til at understøtte foreningerne i deres konkrete udviklingsarbejde.
Glæde over nyt u17-hold
Udviklingsnetværket har lavet en undersøgelse, der viste, at udfordringerne er nogenlunde de samme som tidligere: Det er generelt svært at finde gode trænere og ledere, og det er en ekstra udfordring at fastholde dem i foreningsarbejdet.
Og så er der udfordringerne med at kunne fastholde børn og unge, som ofte stopper med fodboldspillet i 12-13-års alderen. Sådan er det også i Brabrand.
”Vi ligner i Brabrand egentlig meget godt det generelle billede af det danske klublandskab: Vi er også ramt af et vist frafald, og det er virkelig kærkomment, at det netop er lykkedes at skabe et u17-hold for drenge. Det har vi ikke haft et stykke tid.”
Faktisk er det ret enestående, at Brabrand IF kan samle et fodboldhold for de 16-17-årige, og det sker da i første omgang også i et samarbejde med TST i Tilst. Andreas Rasch-Christensen håber, at det nye hold kan være kan være med til at sikre en sammenhæng med klubbens senior-afdeling.
Workshop skal vise nye veje
Men også blandt de yngste kan idrætsforeningerne mærke forandringerne:
”Undersøgelser viser, at forældrene er blevet mere kritiske og tilvælger de tilbud, de oplever har mest kvalitet. De har ikke noget imod om nødvendigt at køre lidt længere efter det. Derfor kan den lokale idrætsforening ikke automatisk regne med at få nye medlemmer,” siger han.
Men hvad er så god kvalitet i både børnenes og forældrenes øjne? Bestyrelsen i Brabrand IF Fodbold vil nu sætte gang i en proces, der skal afklare, hvordan fodbolden kan blive mere attraktiv for både de yngste og de lidt ældre drenge og piger.
”Vi hører fra de nye folk, der kommer til klubben, at det er et dejligt sted at være – men de har ingen fornemmelse af, om der er en overordnet vision eller plan for klubbens arbejde. Det vil vi gerne gøre noget ved.”
Konkret planlægger fodboldafdelingen en workshopdag, hvor bestyrelsen sammen med de frivillige vil lægge retningen for arbejdet fremover.
Vigtigt med det pædagogiske og dannelsesmæssige
Brabrand IF Fodbold ønsker både at skabe plads til dem, som ønsker at blive dygtige fodboldspillere, og dem som hovedsagelig spiller fodbold af sociale årsager.
Det første skal et tæt samarbejde med AGF være med til at sikre. Brabrand er udvalgt som topcenter for de 10-12-årige fodboldtalenter i hele Østjylland, der kommer til Brabrand for at træne under ledelse af dygtige trænere.
Samarbejdet med AGF skal være med til at udvikle fodboldafdelingen i Brabrand til glæde for alle medlemmer – blandt andet ved at klubbens trænere bliver inspirerede til at dygtiggøre sig.
”For os handler kvalitet i tilbuddene ikke kun det fodboldfaglige men også det pædagogiske og dannelsesmæssige. Samarbejdet med AGF bringer os videre i forhold til det fodboldfaglige, men ikke nødvendigvis det pædagogiske og dannelsesmæssige. Her må vi selv sætte ind,” understreger Andreas Rasch-Christensen.
”Vi er privilegerede ved at have nogle fantastisk dygtige forældretrænere. Men mange af dem ønsker naturligt nok på et tidspunkt at overlade træningen til andre. Det er svært for os at hente trænere ind udefra, så vi skal skabe vores egen fødekæde, først og fremmest via uddannelse.”
Helt nye fodbold-tilbud?
Samtidig er bestyrelsen klar til at diskutere, om fodboldafdelingen skal afprøve nye tilbud til målgrupper, der ikke i dag oplever, at der er aktiviteter for dem på idrætsanlægget på Engdalsvej.
”Det knytter sig blandt andet til de mere overordnede tanker om, at foreningen skal åbne sig mere for lokalsamfundet. Det ser vi allerede, at Morten Sand er i fuld gang med i Café Europa, og de initiativer støtter vi fuldt ud.”
Fodboldafdelingens økonomi er god i øjeblikket, og Andreas Rasch-Christensen forestiller sig, at det giver mulighed for at lave bredere aktiviteter til glæde for også ikke-medlemmer i lokalområdet.
Andreas Rasch-Christensen har sammen med Jens Løkke Møller skrevet denne kronik om det nye fodboldnetværk. Den finder du her hos Stiften.