Vest for Aarhus breder True Skov sig som et stort og mangfoldigt naturområde med masser af muligheder for gode frilufts-oplevelser. Men hvordan kommer man i gang? Hvor er døren til True Skov? En arbejdsgruppe vil nu komme med forslag til 10 oplagte indgange.
True Skov er i voksealderen og begynder at ligne en rigtig skov. I lokalområdet har mange beboere allerede indtaget naturområdet på cykel, til hest eller med løbeskoene på. Men Naturstyrelsen og Aarhus Kommune håber, at hele Aarhus med tiden vil have lyst til at gå på opdagelse i området, der spreder sig kilometer efter kilometer vestpå fra Hasle Bakker.
Men hvor er indgangen til True Skov? Og hvilke oplevelser og destinationer skal der især lægges vægt på? Det skal en arbejdsgruppe nu give et første bud på – og meget gerne med input fra alle, som allerede nu har erfaringer med området.
”Folk efterspørger skilte, der kan hjælpe med at forstå naturområdet og gøre det mere tilgængeligt. Nu udvikler vi det første bud på en skiltning, der skal gøre det lettere at lære True Skov at kende”, siger projektleder i Teknik og Miljø, Pernille Thormann Villesen.
Hun repræsenterer Aarhus Kommune i arbejdet med at gøre True Skov til et attraktivt sted at tage hen for familier og naturelskere i hele Aarhus. Aarhus Kommune ejer jorden, hvor Skjoldhøjkilen og Langdalen ligger, mens Naturstyrelsen har ansvaret for resten af True Skov længere mod vest.
”Mange mennesker især i nærområdet kender i forvejen True Skov rigtig godt, men det vi laver nu er også rettet mod den større del af århusianerne, der endnu ikke kender området så godt. Det kan blive de første trædesten til, at mange flere vil gå i gang med kan indtage området”, siger Pernille Thormann Villesen.
Gode historier om True Skov
Arbejdsgruppen mødtes forleden første gang for at tage hul på arbejdet med at identificere de 10 mest oplagte indgange til True Skov. Her vil Naturstyrelsen og Aarhus Kommune byde velkommen med forslag til, hvad man kan se i området, og hvordan man kommer rundt.
”Nogle steder er helt oplagte, mens vi håber at få ideer til andre”, siger projektlederen, som understreger, at resultatet bare er et første bud på en løsning. I de kommende år vil skiltningen kunne blive endnu bedre.
Arbejdsgruppen skal også se nærmere på det kortmateriale, der allerede findes over det store område: Er det til at forstå og anvende i praksis? Får man tilstrækkeligt med information til, at man kan bevæge sig sikkert rundt?
”Vi vil i projektets næste fase også gerne samle de bedste historier, der kan fortælles om True Skov. Ofte handler de historier især om de naturmæssige værdier, men det kan også for eksempel være værd at fortælle om kulturhistorien. Om højene fra istiden, om landsbyen True, og hvordan man brugte området før i tiden. Det vil vi rigtig gerne vide mere om.”
Hun er i det hele taget interesseret i at høre fra folk, der allerede nu bruger naturområdet meget. Måske kan der være inspiration at hente for andre, som kan lære at bruge skoven på nye måder.
I arbejdsgruppen sidder repræsentanter for spejderne, rytterne, Friluftsrådet og naboerne til naturområdet. Man kan følge arbejdet via Facebookgruppen ”True Skov for Alle”
Udvikling af huleby
En anden arbejdsgruppe skal i gang med at planlægge et sommerarrangement, der har til formål at ”vise potentialet i True Skov gennem aktivitet, foredrag og kulturnedslag”.
Målet er at kunne inspirere til aktiviteter i naturområdet via forskellige events forskellige steder. Blandt andet håber man, at nogle af de lokale natur- og friluftsforeninger har lyst til at bidrage med aktiviteter.
En af de ideer, man gerne vil afprøve, er ”en huleby placeret i en ung egebevoksning med en frodig underskov af hassel, tjørn og andre buske og småtræer. I hulebyen vil der være rafter, stammer, grene, og andre af naturens forgængelige materialer”, som det foreslås i rapporten ”True Skov for Alle”:
”Man skal bare medbringe sav, lommekniv og spade – og så kan man gå i gang med at gøre drømme og fantasier om huler, udsigtsplatforme og svævebaner til virkelighed.”
Nøddesti, bærspor og frugtvej
Pernille Thormann Villesen har tidligere været projektleder på Smag på Aarhus og er meget interesseret i, at århusianerne får øjnene op for alle de bær, urter og frugttræer, der findes i store dele af True Skov.
”Biodiversiteten er ikke så mangfoldig som i andre langt ældre skove. Men der er stadig et væld af spændende arter”.
En af planerne er at udvikle bestemte ruter, en nøddevej, et bærspor og en frugtvej, hvor man undervejs kan plukke og samle forskellige råvarer.
To arrangementer i skoven i denne uge
Allerede i denne uge får du flere muligheder for anderledes oplevelser i True Skov:
Onsdag d. 27. november kl. 17.00-18.30 kan du sammen med organisationen Balanced Retreat gå ind tusmørket i True Skov og mødes omkring det varme bål, synge sange om naturen og finder jordforbindelse mellem træerne.
Mødestedet er ved bommen overfor den lille p-plads på Espenhøjvej 23 kl. 17.00. Så guider folkene fra Balanced Retreat dig videre ind til bålet i True Skov. Medbring praktisk fodtøj, varmt tøj og evt. egen kaffekop. Læs mere her
Torsdag d. 28. november kl. 14.30-16.00 kan du komme med på en guidet tur, hvor du får indblik i, hvad True Skov gemmer på af spiselige urter, bær og nødder.
Du får mulighed for at høste lidt til at tage med hjem, og måske kan du også samle noget fra naturen til juledekorationen. Naturformidler Sofie Kvist er guide på turen. Mødestedet er p-pladsen syd for Selkærvej, tæt ved Selkærvej 4.
Debatmøde tirsdag d. 3. december kl. 17.00
Århus Onsdag/Lokalavisen Aarhus og Vores Brabrand sætter fokus på True Skov og inviterer alle interesserede til et debatmøde om, hvad vi vil med True Skov, og hvordan kommer vi videre med udformningen af den.
Det foregår 3. december klokken 17.00-18.30 på Gellerup Bibliotek, Gudrunsvej 78. Århus Onsdag/Lokalavisen Aarhus og Vores Brabrand arrangerer mødet sammen med Dokk1 og FO-Byen. Naturstyrelsen og Aarhus Kommune er også inviteret.
Du kan tilmelde dig på mail: bth@lokalavisen.dk eller voresbrabrand@gmail.com