30-årige Metin Usta driver Metin´s Grill i Bazar Vest og har en god forretning dér. Men han har mod på mere. Om få dage åbner han en ny stor restaurant i bazaren med 90 siddepladser. Næste stop bliver endnu en restaurant i det centrale Aarhus.
Han sætter sig i et hjørne af Metin´s Grill og åbner en cola. Kokketøjet er skiftet ud med arbejdsbukser og kasket. Han tager en pause fra håndværksarbejdet i den nye restaurant, der bliver renoveret fuldstændig. Og Metin Usta er typen, der godt kan li´ at have en finger med i alle detaljer.
Så det bliver til lange arbejdsdage. Lige nu arbejdes der på fuld tryk i den kommende restaurant. Alt gammelt bliver skiftet ud og meget af inventaret er bestilt hjem fra Tyrkiet.
”Men jeg er ikke den eneste, der arbejder hårdt her. Hele familien lægger sin energi i det nye lokale. Uden familiens opbakning ville det aldrig lykkes at få den succes, vi har i dag,” siger han og tager en slurk af sin cola.
Travlheden skyldes, at Metin´s Grill Restaurant med plads til 90 gæster skal stå klar til den officielle åbning i løbet af påsken med stor fest og åbningstilbud.
Stor kobbergrill er hentet i Istanbul
Målet er at genskabe den samme hyggelige stemning, som man oplever i Tyrkiet, i bazarens største lejemål. Hver en detalje er gennemtænkt.
”Jeg vil gerne skabe et meget visuelt køkken, hvor al mad tilberedes synligt, så gæsterne kan følge med. Desuden har vi importeret en to meter lang kobber-grill fra Istanbul. Den vil også tilføre rummet sin egen charme og rustik”.
En fast ting i den nye restaurant bliver hjemmebagt brød og de lækre dips, meze, som mange kender fra restauranter i Tyrkiet.
I Tyrkiet lægger man altid ud med forretter, der også består af lækre lokale salater. Metin har piftet sortimentet op og vil servere alle de mest velsmagende retter fra det tyrkiske køkken.
”Det giver altid glade gæster, når man starter godt op”, forklarer Metin Usta.
Fra 10 til 250 kvadratmeter
Hans forældre kom til Danmark fra Tyrkiet midt i 1980´erne og åbnede restaurant i 1990. Først på Viby Torv, og senere i Bazar Vest. Metin fik hurtigt fritidsjob i restauranten, og familien er fortsat med omkring Metin´s Grill Restaurant. Hans to brødre hjælper til, når der er brug for det, og forældrene kigger også ofte forbi.
”At drive forretning sammen med min familie er ubeskriveligt. De dejlige stunder vi har sammen, ville vi ikke have, hvis vi alle var gået hver til sit,” fortæller Metin.
Det begyndte i Bazar Vest med 10 kvadratmeter, og så er Metin´s Grill ellers blevet udvidet… og udvidet. I alt fem gange er restauranten blevet større, så der i den eksisterende restaurant er plads til 40 gæster mens den nye som nævnt byder på hele 90 siddepladser.
Satser på take away
Metin Usta beholder den nuværende restaurant, der i højere grad kommer til at levere take away-mad og street food, som det hedder nu. Men han bevarer siddepladserne i den nuværende restaurant, der er kendt for de store grill tallerkener med klassisk marineret lammekød og durum-brød, der tilberedes på kul. Metin´s Grill vandt på basis af kundernes stemmer i 2016/17 titlen som Byens Bedste.
”Selve mad er 50 % af oplevelsen, mens de resterende 50 % er god service og fair priser. Det er tre punkter, der bare skal være på plads. Vi gør det så personligt, som det er muligt og skræddersyr gerne alt for kunden.”
Ansigtet udadtil
Metin selv, som er uddannet kok, blev hurtigt den drivende kraft og ansigtet udadtil i familievirksomheden. Han har formået at give restauranten en markant profil, blandt andet ved deltagelse i Go´ Morgen Danmark, hvor han sammen med kokke-kollega Gorm Wisweh under Knæk Cancer-kampagnen lavede kræftforebyggende mad. Han har også været i Madmagasinet på DR, hvor han lavede traditionel tyrkisk mad.
Det har givet Metin´s Grill et godt navn inden for tyrkisk grillmad, som ikke bare de lokale borgere nyder godt af. Når klubber og foreninger, skoler, gymnasier fra hele landet er på udflugt til Bazar Vest, skal de også lige forbi Metin´s Grill og have den kulturelle oplevelse, Metin giver sine gæster.
”Jeg brænder for at lave god mad og skabe den rigtige stemning omkring måltidet – og se slutresultatet i gæsternes tilfredse ansigter. Hvis jeg ikke ser glade gæster, gør jeg alt for at sende dem ud med et smil på læben.”
Marokkansk inspiration fra svigermor
I den nye restaurant går han et skridt videre og vil ud over de traditionelle tyrkiske grillretter servere klassiske rib eyes og halvkilo-steaks. Desuden får det marokkanske køkken nu også en plads på menukortet. Metin er marokkansk gift og er stærkt inspireret af sin kone og svigermors kogekunst.
Tajine er navnet på langtidssimrede, krydrede og smagfulde stuvninger af kød, fisk eller grøntsager og søde frugter og er samtidig navnet på et særligt lerfad med kegleformet låg og en slags skorsten. Maden bliver en blanding af kogt og dampet og bliver særlig smagfuld i denne særlige variant af en stegeso.
”Man kan ikke lave dårlig mad i en tajine! Jeg har lært rigtig meget af min svigermor – måden man koger maden på og alle de små fifs, det kræver, hvis det skal blive rigtig godt”
Tajine vil blive serveret som en fælles ret for fire personer og skal forudbestilles.
Taler 12 forskellige sprog
Metin Usta har selv gået på Nordgårdskolen i Gellerup men bor nu i den sydlige del af byen med sin kone og to børn på fire og otte år. Han føler sig hjemme i bazaren og kommunikerer livligt med alle på en blanding af 12 forskellige sprog.
”Jeg kalder mit dansk for ”ghettodansk”. Man er nødt til at kunne tale forskellige sprog, hvis man vil lave forretninger her i Bazar Vest, hvor så mange kulturer er samlet. Hvis man vil give den perfekte oplevelse, må man kunne snakke med folk.”
”Der er mange her, som har et iværksættergen. Det handler ikke kun om at udleve egne drømme, men om at lave noget i fællesskab. At opbygge nogle ting sammen.”
Med den nye restaurant får Metin Usta i alt 15 ansatte. De mærker Metin Ustas opmærksomhed dagen igennem, hvor han lige kigger forbi og smager maden til eller kommer med forslag til andre små ændringer. Han har en finger med i alt – og sidder også selv om aftenen og laver bogføring, så han kan følge med i et hvert indkøb.
Metin Usta afslører i øvrigt, at han på ingen måde er færdig med at udvide forretningen. Næste skridt bliver formentlig åbning af endnu en restaurant i Aarhus midtby. Han vil ikke afsløre hvor – ”men det kunne meget sandsynligt blive i en af byens nye bydele”, siger han med et listigt smil.
Se også denne nyproducerede video om Metin´s Grill på YouTube