Når det gælder kriminalitet, er der historisk roligt i Gellerup og Toveshøj. Antallet af indbrud og tyverier ligger nu på et uset lavt niveau, fortæller leder af Lokalpolitiet i Aarhus Vest, Jens-Henrik Jensen. Til gengæld har politiet i Gellerup stadig udfordringer med såkaldte hotspots, hvor der foregår en del hashhandel.
Når det gælder kriminaliteten i Gellerup, er der en verden til forskel fra 2011 til i dag.
Det fortæller den 55-årige politikommissær Jens-Henrik Jensen, som gennem de seneste 13 år har været en fast del af Lokalpolitiet i Gellerup – siden 2019 som leder af den lokale politiindsats – de første år sammen med Klaus Hvegholm Møller og nu sammen med Allan Rubin.
”Set fra en politimæssig vinkel er det en helt anden verden i dag, set i forhold til dengang til i dag. Politimæssigt er der virkelig roligt her i Gellerup. Det er sjældent, at mine folk kommer ud i problemer. De udfordringer, vi tidligere havde, er blevet meget små,” fortalte Jens-Henrik Jensen på tirsdagens kvartalsmøde i Samvirket i Gellerup og Toveshøj.
Som eksempel nævnte han, at antallet af indbrud i private boliger i Gellerup det seneste kvartal har været historisk lavt med bare et enkelt indbrud.
”Indbrud er noget af det, der fylder, når det handler om folks tryghed i et område – og der er vi virkelig godt stillede i øjeblikket. Det er bestemt ikke det samme billede, vi ser i resten af byen, vil jeg bare sige,” sagde Jens-Henrik Jensen.
Han understregede, at tallene skulle tages med et vist forbehold for, om alle registreringer var kommet med i politiets data-udtræk.
Tilsvarende har Østjyllands Politi i hele sidste kvartal registreret syv tyverier – fra nogle fælge på en bil til en pizza fra en fryser.
Forsøger at opløse ”hotspots”
Til gengæld registrerer politiet fortsat brande i Gellerup-området: Fire bilbrande og fem containerbrande har der været de seneste tre måneder. Dertil kommer to alvorlige lejlighedsbrande, hvor hele opgange måtte evakueres.
”Det er den synlige kriminalitet, der gør folk utrygge. Og der er vi nu rigtig godt stillet i Gellerup. Men man skal jo ikke være blind for, at der stadig er udfordringer. Noget af det, der fortsat fylder, er vores færdselskultur. Og så er der en del handel med hash i området,” fortalte han.
”Vi har nogle lokale hotspots, som vi kalder dem, hvor forsamlinger af unge kan skabe uro og utryghed. Det er typisk unge lømler, som samles et sted, og der kan godt følge noget hashhandel med. Det er efterhånden en stor del af vores arbejde at prøve at komme det til livs,” fortalte han.
”Politimæssigt prøver vi sammen med boligforeningen at skubbe til det, men så længe vi ikke kan bestemme, hvor folk må opholde sig, kan vi ikke helt forhindre, at der fortsat kan være de hotspots. Men vi forsøger at få dem skubbet rundt og få dem opløst,” understregede han.
Alvorlig kriminalitet begås ofte andre steder
Når det gælder færdselskulturen, har Gellerup gennem årene været plaget af larmende og hurtigtkørende scootere og motorcykler. Nu er det dog i høj grad elscootere, der gør Gellerups veje usikre.
Jens-Henrik Jensen gjorde opmærksom på, at der i sommer ved et indbrud i Herning er blevet stjålet et stort antal elscootere. Nogle af dem kan køre rundt i Gellerup i øjeblikket, vurderede han.
Jens-Henrik Jensen nuancerede i øvrigt billedet af Gellerup-området ved at tilføje, at der fortsat begås alvorlig kriminalitet med udgangspunkt i Gellerup:
”Jeg har spurgt mine folk, som er her hver eneste aften og i weekender året rundt. Alle er med på, at vi har nogle mennesker herude, som er dybt kriminelle, men som faktisk ofte begår deres kriminalitet andre steder end her i Gellerup,” sagde politikommissæren.
Han tilføjede, at nogle af dem afsoner langvarige domme og derfor ikke i samme grad som tidligere ”fylder” i politiets arbejde i øjeblikket.