
Traditionen tro byder Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv en gang om året på lokalhistoriske aftener. Onsdag var Gasværket igen rammen om spændende fortællinger om Brabrands historie. Jens-Jørn Rodevad deltog og anmelder her aftenen.
Tekst: Jens-Jørn Rodevad
Aftenen startede med Verner Snog, der fortalte om ”Revyerne i Brabrand”. Det blev en meget munter gennemgang af revy livet i Brabrand, fra 1920´erne og frem til 1990´erne.
Både de mange, der har været en del af Brabrand revy historie og de mange der har overværet en eller flere af de utallige revyforestillinger, der har vært gennem årene, brød ud i latter da Verner med megen humor fortalte om forestillingerne og de mange aktører der har medvirket i revyerne i Brabrand.
Kaffepause med æblekage
Efter Verners revy gennemgang var der kaffe hvor den traditionelle lagekage var skiftet ud med frisk æblekage i portionsanretninger. Det passede til årstiden med den dejlige friske æblekage.
Svend-Erik Christiansen startede efter kaffepausen med på finurlig vis at drage paralleller mellem alle de historiske hændelser, der har været i Brabrand og de artikler og annoncer, der har været i de analoge lokal aviser ”Brabrand Borger Blad” der blev udgivet fra 1929 til 1953 og ”Brabrand og Omegns Avis” der udkom fra 1953 og standsede i 1980. Der var noget om cykelhandlere, noget om Gellerup Center der skiftede navn til City Vest, og noget om dejlige billeder fra det gamle Brabrand.
Vor mand i Nord-Norge
Aftenen sluttede med Lars Nikolajsen, der med sin bløde stemme fortalte en beretning om ”Vor mand I Nord-Norge”. Det viste sig at være Hugo Rodevad, der var aktiv i frihedskampen under anden verdenskrig.
Først i Taulov tæt ved Fredericia, hvor der blev foretaget sabotage sprængninger mod togtrafikken. Det mest af gruppen i Fredericia og 3 fra gruppen i Taulov blev taget af besættelsesmagten og henrettet. Inden det skete, blev Hugo Rodevad kaldt til Århus for at deltage i en speciel gruppe der skulle instruere i sprængninger.
Efter krigen tog han med Teknisk Hjælpekolonne som leder af en 6 mands gruppe, der skulle genopbygge el nettet og hjælpe med genopbygningen af øen Arnøy, en norsk ø i det nordligste Norge, hvor store dele af infrastrukturen var blevet ødelagt under verdenskrigen. En spændende fortælling om det danske hjælpekorps indsat i hjælpearbejdet efter 2. verdenskrig.
Hugo Rodevads hustru, Nina Rodevad, der nyligt er fyldt 103 år, sad under hele fortællingen og lyttede intenst og var meget beæret over den gode fortælling.
En god lokalhistorisk aften med kaffe og dejlig æblekage.