{"id":2599,"date":"2019-04-03T13:54:10","date_gmt":"2019-04-03T11:54:10","guid":{"rendered":"https:\/\/voresbrabrand.dk\/lokalefortaellinger\/?p=2599"},"modified":"2019-04-03T13:54:10","modified_gmt":"2019-04-03T11:54:10","slug":"i-bazaren-spilder-de-ikke-maden","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/voresbrabrand.dk\/lokalefortaellinger\/i-bazaren-spilder-de-ikke-maden\/","title":{"rendered":"I Bazaren spilder de ikke maden"},"content":{"rendered":"
\"\"
Metin bag disken hos Metin’s Grill. Foto: Emilie S\u00f8ndergaard<\/figcaption><\/figure>\n

Restauranterne i Bazar Vest fors\u00f8ger at tilpasse sig de bes\u00f8gendes varierende madbehov for at undg\u00e5 madspild. Det er lettere sagt end gjort, fort\u00e6ller flere restaurantejere i det kulturelle madmekka. \u00a0<\/b><\/p>\n

Af Marie Mathilde Billund og Emilie S\u00f8ndergaard<\/span><\/i><\/p>\n

\u201cVi smider selvf\u00f8lgelig mad ud, men man f\u00e5r det skidt med det,\u201d fort\u00e6ller Metin, ejeren af Metin\u00b4s Grill. Efter mange \u00e5rs erfaring i branchen kommer det ikke bag p\u00e5 ham, hvor meget mad der generelt bliver smidt ud p\u00e5 daglig basis. <\/span><\/p>\n

Samme holdning deler Raafat, der st\u00e5r bag disken hos restauranten Hamdan. <\/span><\/p>\n

\u201cDet overrasker mig ikke, at der bliver smidt meget mad ud i Danmark. Jeg har selv arbejdet i Netto, hvor der ogs\u00e5 bliver smidt meget ud,\u201d siger Rafaat. <\/span><\/p>\n

P\u00e5 landsplan smider danskerne mere end 700.000 ton mad ud om \u00e5ret. Heraf udg\u00f8r 29.000 ton fra hoteller og restuaranter. Det viser en rapport foretaget af Milj\u00f8- og F\u00f8devareministeriet fra 2017. Men i Bazar Vest fors\u00f8ger restauranterne at formindske deres andel af den \u00e5rlige madspild. \u00a0<\/span><\/p>\n

Der er, hvad der er<\/b><\/p>\n

P\u00e5 en almindelig onsdag har Metin erfaret, at han ikke s\u00e6lger n\u00e6r s\u00e5 meget som nogle andre dage. Derfor tilpasser han maden efter den daglige trafik i Bazaren. P\u00e5 den m\u00e5de undg\u00e5r han at smide mere mad ud end n\u00f8dvendigt. <\/span><\/p>\n

\u201cI dag s\u00e6lger vi ofte kun de sm\u00e5 spyd, s\u00e5 derfor laver vi kun de sm\u00e5,\u201d fort\u00e6ller han. <\/span><\/p>\n

Det samme princip f\u00f8lger Nima fra kebab-boden Aladin. Han laver sj\u00e6ldent mere, end han s\u00e6lger. Derfor oplever han ikke, at hans eget madspild er et stort problem. <\/span><\/p>\n

\u201cHvis der ikke er mere mad, s\u00e5 er der ikke mere mad,\u201d fastsl\u00e5r han. <\/span><\/p>\n

Apps er ikke en l\u00f8sning <\/b><\/p>\n

Selvom alle tre restauranter er bevidste om den mad, der ender i skraldespanden, s\u00e5 ved de ikke, hvordan de kan l\u00f8se problemet. <\/span><\/p>\n

Udover at tilpasse sig dagenes salg fors\u00f8ger de at forl\u00e6nge madens levetid. Salat og fars ryger altid ud, n\u00e5r dagen er omme. Men bestemte madvarer, som falafler og samosaer, kan sagtens holde sig natten over, er de tre m\u00e6nd enige om. <\/span><\/p>\n

If\u00f8lge Metin er det nemlig ikke kun et problem for milj\u00f8et, at s\u00e5 meget mad bliver smidt ud. Det er samtidig ogs\u00e5 en \u00f8konomisk udgift for restauranten. En udgift, som han ikke ser nogen l\u00f8sning p\u00e5.<\/span><\/p>\n

I de seneste par \u00e5r er der kommet flere muligheder for at formindske madspild. Blandt andet gennem forskellige apps og organisationer, hvor restauranter kan komme af med dagens overskydende mad. S\u00e5ledes s\u00e6lger spisestederne det resterende mad til billigere penge eller donerer det. <\/span><\/p>\n

Metin har dog ikke overvejet at g\u00f8re brug af de forskellige madspilds-apps, da han ikke tror, at det gavner hans restaurant. <\/span><\/p>\n

\u201cDet er lidt som at sige \u2018vi fik heller ikke solgt ud i dag\u2019,\u201d siger han. <\/span><\/p>\n

Han mener, at det kan v\u00e6re skadeligt for restaurantens image. Og derved afholde folk i at bes\u00f8ge den tyrkiske restaurant. \u00a0Desuden forventer han, at folk vil vente med at k\u00f8be maden, indtil prisen falder n\u00e6r lukketid. <\/span><\/p>\n

Man kan g\u00f8re s\u00e5 og s\u00e5 meget for at mindske madspild. Men budskabet i Bazar Vest er klart, man skal ikke lave mere, end der er brug for. <\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Restauranterne i Bazar Vest fors\u00f8ger at tilpasse sig de bes\u00f8gendes varierende madbehov for at undg\u00e5 madspild. Det er lettere sagt end gjort, fort\u00e6ller flere restaurantejere i det kulturelle madmekka. \u00a0<\/p>\n

Af Marie Mathilde Billund og Emilie S\u00f8ndergaard<\/i><\/p>\n

\u201cVi smider selvf\u00f8lgelig mad ud, men man f\u00e5r det skidt med det,\u201d fort\u00e6ller Metin, ejeren af Metin\u00b4s Grill. Efter mange \u00e5rs erfaring i branchen kommer det ikke bag p\u00e5 ham, hvor meget mad der generelt bliver smidt ud p\u00e5 daglig basis.<\/p>\n

 » Read more about: I Bazaren spilder de ikke maden  »<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":11,"featured_media":2605,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_relevanssi_hide_post":"","_relevanssi_hide_content":"","_relevanssi_pin_for_all":"","_relevanssi_pin_keywords":"","_relevanssi_unpin_keywords":"","_relevanssi_related_keywords":"","_relevanssi_related_include_ids":"","_relevanssi_related_exclude_ids":"","_relevanssi_related_no_append":"","_relevanssi_related_not_related":"","_relevanssi_related_posts":"","_relevanssi_noindex_reason":"","footnotes":""},"categories":[38],"tags":[125,12,226,417],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/voresbrabrand.dk\/lokalefortaellinger\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2599"}],"collection":[{"href":"https:\/\/voresbrabrand.dk\/lokalefortaellinger\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/voresbrabrand.dk\/lokalefortaellinger\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/voresbrabrand.dk\/lokalefortaellinger\/wp-json\/wp\/v2\/users\/11"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/voresbrabrand.dk\/lokalefortaellinger\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2599"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/voresbrabrand.dk\/lokalefortaellinger\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2599\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2610,"href":"https:\/\/voresbrabrand.dk\/lokalefortaellinger\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2599\/revisions\/2610"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/voresbrabrand.dk\/lokalefortaellinger\/wp-json\/wp\/v2\/media\/2605"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/voresbrabrand.dk\/lokalefortaellinger\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2599"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/voresbrabrand.dk\/lokalefortaellinger\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2599"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/voresbrabrand.dk\/lokalefortaellinger\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2599"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}