På rekordtid har Brabrand IF indsendt et oplæg om en modernisering og udvidelse af idrætsanlægget på Engdalsvej til Aarhus Kommune. Arbejdet er drevet af hovedformand Kim Groth, som også var drivkraft i den store jubilæumsfest for nylig. På lørdag fylder en af lokalområdets store ildsjæle 50 år.
Det hjælper, når man er sammen med andre om arbejdet.
Kim Groth læner sig roligt frem og drikker lidt kaffe. Det er en stille eftermiddag i Café BIF efter nogle ellers uhyre travle uger på idrætsanlægget i Brabrand.
Aften efter aften har han som en del af byggeudvalget knoklet for at få en ansøgning færdig til Aarhus Kommune inden deadline i begyndelsen af september.
Ved siden af var der ”lige” en stort anlagt jubilæumsfest, hvor han hele fredagen før og søndagen efter festen var en del af det hårdtarbejdende festudvalg, som svedte over de mange praktiske opgaver – fra at lægge et helt nyt gulv i hallen til alle facetter af en hyggelig festaften.
”Det er jo de mange frivillige, der gør det. Måske er jeg i nogle sammenhænge frontfiguren. Men virkelig mange har knoklet igennem. Vi er dybt afhængige af, at gode kræfter gider at trække læsset,” siger Kim Groth.
En skam at gøre tingene halvt
Når Kim Groth er involveret, bliver tingene ikke gjort halvt – og han har selv intet imod at gå forrest, når arbejdet skal laves. Derfor var han eksempelvis selv én af dem, som sled og slæbte fra tidligt fredag morgen, til der langt ud på søndagen var ryddet op efter festen.
”Vi fik samlet et festudvalg, hvor vi sammen fik skabt et professionelt udtryk og lykkedes med at skabe en hyggelig ramme om festen. Det er vigtigt at få startet godt,” siger han.
Sådan har det også været med arbejdet i byggeudvalget. På under et år er det lykkedes arbejdsgruppen af uhyre kompetente fagfolk at arbejde sig frem til et ambitiøst helhedsorienteret projektforslag, der kan være med til at fremtidssikre bydelens idrætsanlæg.
”Vi har haft mange overvejelser, om vi skulle skalere det ned. Men det er bare en skam at gøre tingene halvt. Når vi alligevel skal i gang, kan vi lige så godt gøre noget ved de udfordringer, vi har – som f.eks. at få cafeen til at blive et samlingspunkt i foreningens liv.”
”Måske skal vi dele arbejdet op i etaper. Men vi har forsøgt at tænke det hele sammen fra starten og har fået koblet en ny hal 3 på. Vi skylder gymnastik-afdelingen, at anlægget kan være et ankersted for dem også, så de kan blive en del af fællesskabet. ”
”Når man først har sagt ja kommer man til at kunne li´ det”
Han havde sagt nej mindst 15 gange, da han i foråret 2022 var blevet spurgt lige så mange gange, om han ville overtage hovedformandsposten i Brabrand Idrætsforening.
Jens Jensen og Morten Kudsk havde begge meldt deres afgang efter 10 års engageret arbejde på poster, som de færreste i hverdagen lægger mærke til. Ingen stod i kø for at skulle bruge en stor del af fritiden som leder af det store fællesskab, Brabrand IF med 3000 medlemmer er.
”På det tidspunkt var jeg en del involveret i håndbold-afdelingen og havde også engageret mig i fodbold-afdelingen. Jeg syntes ikke, at jeg havde tiden til at være hovedformand. Man skal passe på med at involvere sig så meget, at man kun kan engagere sig 60 procent.”
Dagen før generalforsamlingen havde han stadig ikke sagt ja. Han kørte i bil sammen med sin kone Signe, da Jens Jensen ringede en sidste gang.
”Signe var med på medhør, og da vi i telefonen snakkede lidt frem og tilbage, skubbede hun lidt til mig og opfordrede mig til at sige ja. Det blev udslagsgivende,” husker Kim Groth.
Og når man først har sagt ja, kommer man til at kunne li´ det, tilføjer han. Der viser sig kvaliteter, man ikke kan se, før man er midt i det.
Tovholder og igangsætter
Han har aldrig selv spillet håndbold – men da Brabrand IF Håndbold i sin tid bad ham om at tage med til en Kim Larsen-koncert – ikke som tilhører med for at tage en tjans som dørvagt – blev han gradvist suget mere og mere ind i det frivillige arbejde.
”Man bliver gradvist mere og mere involveret. Jeg kunne se, at hvis jeg lige gør det her, så bliver det samlede resultat bedre. Alle vil jo gerne lykkes endnu bedre. Man bliver grebet af opgaven.”
Når han ser det lidt på afstand, kan han godt se mønstret: Jo længere man kommer væk fra dér, hvor ens egne børn er – jo sværere kan det være at opleve, hvilken forskel man gør.
”Hvis man først engagerer sig tæt på sin egen verden, så udvider det sig. Jeg har skrevet lidt om det i klubbladet: Vi skal være bedre til at definere, hvad vi har brug for. Så vil folk i virkeligheden gerne lave dobbelt så meget, som vi beder dem om.”
Han mener, at den tilgang var baggrunden for, at kompetente folk meldte sig til både byggeudvalget og festudvalget. De ville gerne bidrage til det lokalsamfund, de bor i – men var aldrig før blevet spurgt, om de ville hjælpe.
Og det er her, Kim Groth kommer ind i billedet.
Lige som i jobbet som afdelingsdirektør i SparNord er han i idrætsforeningen tovholder og igangsætter. I begge tilfælde har han brug for at have kompetente specialister omkring sig.
”Jeg tror, at jeg har stor nytte af at være engageret begge steder. I banken sidder jeg med personaleansvaret – men det er måske lidt nemmere, fordi vi betaler folk for at komme hver dag. Her i foreningen kommer de frivillige kun, hvis de synes, det er sjovt. Her skal man forsøge at motivere dem. Det er en spændende kombination at kunne bruge de fagligheder, jeg har lært de to forskellige steder.”
Suget ind i foreningslivet
Han gik som helt ung på handelsgymnasiet og har senere bygget på via HD-kurser om aftenen. Fire års aften-tortur, som han med et smil kalder det i dag. Han og Signe havde lige fået deres første barn, Julie, da han afsluttede den hårde periode.
Efter 22 år i Nordea kom han for nogle år siden til SparNord i Aarhus. Han har boet i Brabrand i to omgange. Først en periode i et kælderværelse på Silkeborgvej – og efter en periode i midtbyen vendte familien tilbage og købte hus på Holmstrupgårdvej. Senere flyttede de til J.P. Larsens Vej, tættere på idrætsanlægget i Brabrand. Børnene var begyndt at bruge meget tid i Brabrand IF, og Signe og Kim var ligeledes blevet suget ind i foreningslivet.
Julie på 22 spiller fortsat håndbold, mens Casper på 17 spiller fodbold. Camilla har også tidligere været aktiv på fodboldbanen.
Det er 16 år siden, Kim blev engageret i håndboldafdelingen. Året efter kom Signe også med. Hun er i dag kasserer samme sted.
Faktisk er det lidt samme historie om engagementet i fodboldafdelingen. Under coronaen havde han mere tid og kunne så lige så godt tage en gul vest på, når han alligevel var nede og se fodbold. Siden gik han ind i det kommercielle arbejde omkring Brabrand Divisions Fodbold.
I dag driver han dette arbejde i tæt samspil med Jacob Sangill Christensen. De to kendte ikke tidligere hinanden men er nu i tæt kontakt næsten dagligt.
”Mange af de dagligdags gøremål kan jeg gøre, når jeg har tid. Det er ofte om aftenen, når aftensmaden er spist. Til gengæld har jeg nok skåret lidt ned på tv-tiden.”
Han forklarer, at det betyder særlig meget for ham er at være med til at drive tingene fremad, få sat det rigtige hold og opleve at lykkes i samspil med andre engagerede mennesker:
”Det er helt vildt givende!”
Rigtig mange virksomheder
Ud over de mange timer, Kim Groth ugentlig lægger på idrætsanlægget ved Engdalsvej, har han også en betydelig men lidt mindre synlig aktie i, at også Brabrand Erhvervsforening er et vigtigt omdrejningspunkt i bydelens liv. Her sidder han ligeledes i bestyrelsen.
”Via mit job i SparNord blev jeg for nogle år siden involveret her. Pludselig manglede foreningen et bestyrelsesmedlem, og jeg blev opfordret til at stille op. Der er andre i bestyrelsen, som arbejder mere, end jeg gør. Men der en god kobling til de andre ting, jeg er involveret i, og det passer fint at kunne bidrage i løbet af dagtimerne.”
”Vi bor jo i et postnummer, der er begavet med rigtig mange virksomheder. De spænder helt vildt bredt fra små énmandsvirksomheder til store koncerner. Dem prøver vi at favne ved at lave en del netværksarrangementer og samtidig være en stemme, når der skal laves lobbyarbejde for at sikre gode rammer for det lokale erhvervsliv,” tilføjer Kim Groth.
Han fremhæver formand Henrik Bastrup Jacobsen for at være med til at sikre, at der især er gode netværkstilbud for lokalområdets små og mellemstore virksomheder.
Kim Groth fylder 50 år lørdag d. 21. september. Det bliver markeret med en fødselsdagsreception for kunder, samarbejdspartnere og gode venner af huset fredag d. 20. september kl. 13-16 i SparNord, Ceresbyen 75, 8000 Aarhus C.
Han opfordrer til, at man i stedet for at købe en gave donerer et beløb til: 1: Udvidelse af Brabrand Idrætsanlæg på Mobilepay 22027 med reference ”Kim 50” eller 2: Kirkens Korshær – Dag- og aftenvarmestuen Spor 7 – ny minibus: Mobilepay 730651 med reference ”Kim 50”.