Iman Nasser håber, at kunst kan være med til at påvirke statsminister Mette Fredriksen og medlemmerne af Folketinget til at handle i Gaza-konflikten. Den 42-årige kunstner sender fredag sit kunstværk ”Hvor er demokratiet?” til dem alle som en særlig julegave.
Hun har allerede udstillet flere steder sammen med andre billedkunstnere og håber snart at kunne præsentere en kunstudstilling med egne billeder. Men lige nu er Iman Nasser i fuld gang med et ganske særligt projekt:
Hun vil fredag og de kommende dage sende printede udgaver af sit kunstværk ”Hvor er demokratiet?” som en julegave til statsminister Mette Frederiksen og til Folketingets medlemmer i håbet om, at de vil være med til at handle i Gaza-konflikten, hvor i tusindvis af mennesker har mistet livet det seneste år.
”Jeg håber at få min stemme hørt. Det drejer sig om mit land. Det er vigtigt for mig, at de øverste personer her i landet er klar over, hvad det er, der foregår i Gaza,” siger Iman Nasser.
Hun tilbragte selv sine første fem år i en flygtningelejr i Libanon, inden hun for 37 år siden kom til Danmark. Her har hun taget en uddannelse og har haft arbejde, inden hun for nogle år siden måtte stoppe efter at være blevet skadet ved en ulykke.
”Det betyder meget for mig, at jeg kan fortælle min historie. Jeg ønsker, at de skal kende sandheden om, hvad der sker i Palæstina. For det første er det mit land, og det rører mig, hvad der sker dernede. Og for det andet rører det mig som mor at se de mange børn, som lider rundt om i verden,” siger hun.
”Svært for mig at male billedet”
Hun fik ideen, da hun hørte en lille pige blive interviewet af en journalist fra Al Jazeera: ”Hvad ønsker du dig”, spurgte journalisten. ”Vi har ikke lov at ønske – vi er alle på vej til at dø,” lød hendes svar ifølge Iman Nasser.
”Hvordan kan en lille pige på 6-7 år sige, at ”Vi har ikke ret til at leve. Vi har ikke ret til at drømme.” At en lille pige tænker sådan, gør mig så ked af det som mor og som menneske.”
I nogle måneder gik hun og tænkte over, hvad hun skulle gøre – og så gik hun i gang med maleriet, der nu er færdigt. I midten ser man krigens gru: Murbrokkerne, to grædende piger, død, blod og lemlæstelse.
Og i fire bobler i hjørnerne har hun i stærk kontrast til krigen skildret fredeligt familieliv, skolegang og en gyngetur i haven. Hun kalder cirklerne for ”Europa”. I en særlig kommentar ser man medlemmer af FN sidde og sove under forhandlingerne.
”Det var virkelig svært for mig at male billedet. Jeg græd, mens jeg sad og tegnede. Det skal ikke ses som et politisk statement. Det handler om mennesket. Vi er alle mennesker.”
”Men jeg har det rigtig godt med, at jeg nu kan sende det statsministeren og de andre politikere: ”Forestil dig, Mette – hvad ville du gøre? Jeg er mor, du er mor. Vågn nu op og se hvad der sker. Prøv at sæt dig i den situation,” lyder hendes opfordring.
Hun er i gang med yderligere en række billeder om udviklingen i Gaza. Hun kan mærke, at hun får nogle følelser ud, når hun sidder og arbejder.
Efter tre udstillinger sammen med andre kunstnere i blandt andet Tranbjerg og Gellerup Kirke håber hun, at hun snart kan åbne en kunstudstilling med sine egne billeder i Brabrand.