Martin Schacke er i tvivl. Han ønsker inderst inde, at hans datter Molly kommer til at gå på Sødalskolen. Men det kræver, at flere familier i lokalområdet vil den lokale skole og er klar til at bakke op om skolen. Vores Brabrand har talt med ham om det svære skolevalg.
”Jeg glæder mig til den korte skolevej, og det vil være dejligt, hvis legekammeraterne bor lige i nærheden,” siger Martin Schacke, som flyttede til Louisevej i 2020. Til sommer skal hans datter, Molly, starte i skole.
Vi mødes i Sødalskolens skolegård, der er fuld af liv, og hvor børnene på skift kommer hen for at se, hvad det er, vi har gang i.
Vi taler om alt det, mange forældre til kommende skolestartere i øjeblikket har hovedet fuldt af. Hvor skal mit barn gå i skole? Hvad er den bedste løsning – og kan jeg nu være sikker på, at mit barn vil trives i den lokale folkeskole?
Det er den slags tanker, Martin Schacke går og tumler med. Han har spurgt, om Vores Brabrand vil mødes med ham – for en vigtig faktor for ham er, at også andre forældre med ressourcer til at bakke op om børnenes skoleliv vil skolen.
Han fremhæver alle fordelene ved, at skolen ligger tæt på. Den korte gå-afstand, legeaftaler lige i nærheden…
”Og så er det altså fedt, at bo et sted, hvor børn og voksne kender hinanden og hilser, når de mødes,” siger han.
Og så er der alle de andre forhåbninger til det gode skoleliv for Molly:
”For mig kendetegner en stærk klasse, at der er en flok engagerede forældre. Det er vigtigt at kunne ringe til en anden forælder, hvis der for eksempel har været drillerier – og at forældrene dukker op, hvis der skal planlægges en hyttetur.”
Mere spændende fællesspisning
Han er med på, at andelen af familier med en anden baggrund end dansk er forholdsvis stor på Sødalskolen. Det har han ingen problemer med. Med han ønsker, at dansk kultur stadig har en betydelig plads på skolen, og at der for eksempel fejres jul og klippes julepynt – sådan som det altid har været traditionen på Sødalskolen.
”Min mor var fra Pakistan, men jeg har kun været der én gang, og inderst inde er jeg meget dansk,” siger han.
”Jeg håber da, at Molly får en masse venner med en anden baggrund end dansk, og at alle kan være med til at fejre de danske traditioner. Omvendt er det for mig helt fint, at skolen også markerer afslutningen på ramadanen.”
Til den positive side tæller det, at Sødalskolen er velholdt og med gode udearealer og kort afstand til Sølyst, Gellerup Skov og andre naturområder. Og så er han glad for, når de forskellige kulturer væver sig sammen:
”Jeg glæder mig, til vi første gang skal have fællesspisning i klassen. Jeg vil da tro, at maden vil være mere spændende end i en klassisk dansk folkeskole,” siger han med et smil.
Stadig vægelsindet
Martin Schacke lægger ikke skjul på, at indskrivningsmødet på Sødalskolen bragte ham mere i tvivl. Mollys mor deltog i mødet og kunne berette, at ikke ret mange forældre deltog i mødet.
”Skolen fortalte engageret, men det var nedslående, at så få mødte op. Vi kom da begge i tvivl,” siger han.
Men kampgejsten lever stadig. Hvis bare det kan lykkes at samle en halv snes familier, der ligesom ham er klar til at arbejde for, at klassen bliver velfungerende, er han klar. Det vil være en god start.
”Jeg er vægelsindet omkring det, men jeg tror, at hvis vi bare er nogle stykker, som har energien til at gå forrest, så kan det blive rigtig godt. Jeg er klar, hvis der bare er nogle flere som vil støtte op. Hvis vi skriver vores barn op, er der nok også andre, som vil gøre det,” siger han.
Martin Schacke håber, at artiklen her vil få andre familier til at overveje Sødalskolen positivt og vil have lyst til at mødes. Håbet er, at man vil give hinanden håndslag på at give den lokale folkeskole en chance.
Han har fra skolen fået at vide, at man flere gange har set en tendens til, at forældrene forener sig og ønsker at tilvælge Sødalskolen. Men man har oplevet, at fællesskabet og opbakningen til projekt “vi giver Sødalskolen en chance” let smuldrer, hvis en eller flere familier pludselig melder fra og i stedet søger en af naboskolerne.
”Det er nok meget dansk,” smiler han og trækker lidt opgivende på skuldrene.
Sødalskolen har tilbudt at lægge lokaler til, at kommende forældre kan mødes, og han håber, at skolen også vil sende et brev rundt til familier i skoledistriktet med mulige skolestartere.
Du er meget velkommen til at skrive til Martin Schacke på emailen martin@schacke.dk, hvis du er interesseret i at være med i en snak om muligheden for at bakke op om Sødalskolen. Du kan også følge Facebook-gruppen Førskole Forældrenetværk Sødalskolen (skolestart 2025), hvor andre forældre ligeledes bakker op om skolen.