
Så faldt den endelige afgørelse i sagen om den tidligere logebygning ved Truevej: Den nye ejer, Dikev-Fonden, får afslag på en ansøgning om at ombygge ejendommen og benytte den til foreningsaktiviteter. Aarhus Kommune henviser til, at lokalplanen for området kun tillader byggeri af boliger.
Der har været stort røre om en industri-ejendom fra 1950´erne, efter at Vores Brabrand midt i januar kunne fortælle, at Odd Fellow Loge 101 Hans Broge havde solgt ejendommen til Islamisk Kultur- og Undervisningscenter i Danmark, også kendt som Dikev Fonden.
Den nye ejer har i sin ansøgning til Aarhus Kommune skrevet, at ejendommen skulle anvendes til “fritidsaktiviteter, hvor børn, unge, mænd og kvinder kan deltage i forskellige frivillige aktiviteter. Disse vil blandt andet inkludere undervisning, lektiehjælp og rollemodelprogrammer”.
Men på sociale medier har to lokale foreninger, Brabrand Ungdoms- og Kulturforening og Brabrand Kvindeforening delt opslag med et billede af bygningen og overskriften “Nyt uddannelsescenter, forening og moské på vej”.
Det har gjort både lokale beboere og politikere i Aarhus Byråd urolige for, hvad det faktisk var, Dikev-Fonden ønskede at bruge den tidligere industri-ejendom til.
Allerede i begyndelsen af februar meddelte rådmand for Teknik og Miljø, at der var et afslag på vej til Dikev Fonden:
“Det har ikke noget at gøre med, om der er tale om en moské eller ej, men om hvor meget aktivitet, området kan bære. Vi ville eksempelvis aldrig have placeret et forsamlingshus så tæt på beboelse, som det er tilfældet med bygningen her,” sagde Nicolaj Bang til Vores Brabrand.
“Er udlagt til etageboliger”
Og torsdag blev afslaget afsendt til Dikev-Fonden repræsenteret ved Gjørtz-Andersen Arkitekter, der skulle stå for ombygningen:
“Det er Aarhus Kommunes vurdering, at det ansøgte projekt hverken er en videreførelse af eksisterende lovlig anvendelse eller i overensstemmelse med den for området gældende lokalplan,” lyder det i svaret.

Aarhus Kommunes afdeling for byggeri henviser til, at området, hvor bygningen ligger, i lokalplanen “er udlagt til etageboliger (helårsbeboelse), med tilhørende fællesfaciliteter.”
“Det fremgår af planlovens § 18, at der ikke må etableres retlige eller faktiske forhold i strid med lokalplanen. Dette medfører, at en anden anvendelse, end den på forhånd godkendte, skal være i overensstemmelse med lokalplanen. Det betyder, at ejendommen i så fald skal benyttes til boligformål,” skriver kommunen.
I afgørelsen understreges det, at en kommune ikke lovligt kan dispensere fra en lokalplans principper – og heller ikke har lyst til at gøre det, som det i en bemærkning tilføjes:
“Hertil bemærkes det, at Aarhus Kommune ikke ønsker at dispensere fra lokalplanen til en anden anvendelse end den umiddelbart tilladte.”
Anvendelse som et kulturhus
Selvom Aarhus Kommune altså klart siger nej til ombygning af den tidligere erhvervsejendom, havde kommunen dog rent juridisk en mulighed for midlertidigt at tillade en anvendelse af bygningen, der ligger i tråd med den hidtidige anvendelse – altså loge-aktiviteter. Men den mulighed lukker Aarhus Kommune klart ned for.
Siden 1990 og frem til slutningen af september 2024 har førstesalen været godkendt til brug for og anvendt af logen Odd Fellow loge nr. 101 Hans Broge, og det er den anvendelse, kommunen har taget afsæt i.
Det indebærer “møder for en afgrænset deltagerkreds i et nærmere afgrænset tidsrum”, og det kan bedst sammenlignes med en administrationsbygning, der benyttes som kontor, vurderer kommunen.
“Det er Aarhus Kommunes vurdering, at indholdet af ansøgningen reelt afspejler de aktiviteter og den uafgrænsede brugerkreds, der naturligt hører sig til i et kultur- og fritidshus, hvor er er fri adgang for alle uanset alder og køn(offentligheden), og hvor der er lange åbningstider,” lyder det i afgørelsen.
Kommunen sammenligner det med et kultur- og fritidshus, hvor der må forventes en markant mere intensiv brug af lokalerne end hidtil. Det vurderer man blandt andet “vil medføre en mere intensiv trafik til og fra ejendommen, hvilket forventes at ville få betydning for lokalområdet”.
Aarhus Kommune tilføjer endnu en grund til at give afslag til at bruge den eksisterende bygning, som Dikev Fonden havde tænkt sig. I ansøgningen havde Dikev Fonden nævnt ønsket om at etablere et bederum:
“At etablere et bederum til brug for offentligheden er en anvendelse til religiøst forhold. Det er ligeledes en ændret anvendelse i strid med lokalplanen jf. planlovens § 15, stk. 2, nr. 9,” påpeger kommunen.
Derfor konkluderer Aarhus Kommune, at det ansøgte projekt hverken er en videreførelse af eksisterende lovlig anvendelse eller i overensstemmelse med den for området gældende lokalplan.
Aarhus Kommune tilføjer i øvrigt i afgørelsen, at den kun vedrører ejendommens førstesal. Desuden er der behov for lovliggørelse af lokalerne i stueetagen, der hidtil har været anvendt til to erhvervslejemål, en psykologklinik, og et værksted for en rammevirksomhed.
Disse to anvendelser er indrettet før vedtagelse af den nuværende lokalplan.
Læs også:
Ny ejer af industribygning vil drive forsamlingshus og moské midt i Brabrand
Fond får afslag på ansøgning om at benytte tidligere logebygning til foreningsaktiviteter