På Engdalskolen begyndte ugen med et brag af et vælgermøde i skolens samlingsrum Kompasset. Som optakt til det landsdækkende skolevalg torsdag mødte partiernes ungdoms-organisationer op til mødet, hvor det blev til adskillige ophedede politiske diskussioner.
Demokratiet lever, jublede det lokale socialdemokratiske folketingsmedlem Camilla Fabricius efter en mere end livlig mandag formiddag på Engdalskolen.
Her var hun af Dansk Ungdoms Fællesråd inviteret som deltager i et stort vælgermøde på Engdalskolen. Mødet skulle være med til at afklare skolens elever, inden de torsdag skal afgive deres stemme i det landsdækkende skolevalg.
”Det var virkeligt godt selskab med en række håbefulde og dygtige ungdomspolitikere i panelet. Og der var masser af spørgsmål til hele spektret af politiske partier,” fortæller hun.
Der stort engagement og skarpe punchlines i ærmerne, da der blev diskuteret alt fra hårdere straffe, gratis psykologhjælp og forbud mod spil-reklamer på nettet og i tv.
“Nøj, hvor var de unge politikere seje! Og hvor var det dejligt, at eleverne også var så engagerede. Tusind tak også til DUF–Dansk Ungdoms Fællesråd for god planlægning og omsorgsfuld varetagelse af de unge. Vi har brug for den slags demokratiske initiativer,“ siger Camilla Fabricius.
Afstemning torsdag
Skolevalg er et undervisningsforløb for 8. og 9. klasse hvor eleverne blandt andet skal orientere sig i 20 mærkesager og beslutte sig for, hvilke tre de vil kæmpe for. Elevernes opgave er til sidst at vurdere, hvilket parti der bedst repræsenterer deres holdninger, og som de derfor vil stemme på.
Op til torsdagens valg har Engdalskolen lånt en rigtig stemmeboks, og en af eleverne er valgtilforordnet, som sørger for at alt går rigtigt til.
Når stemmerne er talt op om aftenen den 14. oktober, offentliggøres valgresultatet som del af en valgaften på landsdækkende tv.
Skolevalg arrangeres af Folketinget og Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde med DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd. Læs mere her.