
Over 700 sjove og fine keramiske fliser udsmykker en betonvæg ved en tunnel i Gellerup. Som en farverig bølge slanger det lange relief sig hen ad den grå væg. Fliserne er lavet af børn fra lokale skoler igennem fem år, der har deltaget i workshops, som den lokale kunstner, David Ramirez, har stået bag.
Tekst og fotos: Flemming Krogh
Den verdenskendte Cobra-kunstner Asger Jorn er især kendt for sine malerier, men han kastede sig også over keramikken, selvom han ikke havde meget erfaring med det. Keramik har den århusianske kunstner David Ramirez, der har boet i Brabrand i mange år, også prøvet kræfter med – selvom han foretrækker at arbejde med maleri og grafik.
”Jeg er fascineret af at arbejde med ler og lave keramik. Men det er svært og kræver øvelse,” forklarer David, der er født og opvokset i Columbia.
Han blev nærmest kastet ud i keramikken, da han meldte sig som kunstner til tv-programmet ”Keramik-kampen” på TV2. Selvom hans teknik ikke var imponerende, mente folkene bag programmet, at han havde en berettigelse.
”Jeg blev udvalgt til programmene, selvom jeg ikke havde meget erfaring med keramik. Især drejning var jeg uforberedt på, så jeg fik min ven, Claus Domine, der er keramiker og forfatter, til at give mig en lynkursus. Det var nærmest en umulig opgave, men det var alligevel brugbart i konkurrencen på tv,” fortæller David Ramirez, som dog hurtigt blev stemt ud af programmet.
Nu har han succes med at arbejde med keramik på en anden måde, da han står bag en række workshops for skolebørn, der arbejder med at lave deres egne små kunstværker i keramik. De pryder nu indgangen til en tunnel tæt på City Vest.
Havde atelier i lejligheden i Brabrand
Hans baggrund som kunstner stammer fra hans hjemland, Columbia, hvor han læste på kunstakademiet som ung. En rejse til Irland, hvor han deltog i et stort kunstprojekt, ændrede hans liv. Det var her han mødte danske Sandra, som er hans hustru og mor til parrets to børn.
”Jeg kendte til historierne om de nordiske vikinger, men jeg havde ikke hørt om Danmark, før jeg flyttede sammen med Sandra i Brabrand,” fortæller David, der flyttede sammen med sin hustru i en lejlighed i en af blokkene i området.

Som indvandrer i Danmark, hvor det kan være udfordrende at få en opholdstilladelse og dansk statsborgerskab, var det oplagt for David at bruge sine erfaringer i sin kunst.
”I starten indrettede jeg mit eget atelier i vores lejlighed, hvor jeg kunne arbejde med projekter, der kredser om migration og fremmede kulturer. Jeg bruger mit eget liv som indvandrer, og er inspireret af andre menneskers skæbne. Inspirationen kan komme fra folk, jeg har mødt på en sprogskole,” siger David, der er meget passioneret omkring sin kunst.
Samarbejder med Sigrids Stue
Der har været mange udfordringer undervejs i karrieren. Kunst er en usikker levevej, og udgifter til materialer kan være høje. Derfor bruger David ofte genbrugsmaterialer. Brugte PVC-presseninger fungerer fint som lærreder.
”Kvaliteten er svingende, men nogle presseninger fungerer fint som et lærred. Det er dog ikke sikkert, at mine malerier komme til at holde i 500 år – som en Rembrandt,” lyder det beskedent fra David, der breder sig over mange mange kreative udtryksformer.

Udover maleri, grafik og keramik er Stop-Motion-film en genre, som han dyrker.
”Jeg laver dukkefilm som en del af mit kunstneriske virke. I 2019 vandt jeg en pris på Kunstnernes Påskeudstilling med en af mine film, som senere blev købt af Aarhus Kommune. Publikum kan opleve den på Risskov Bibliotek, så vidt jeg ved.”
David og hans familie bor ikke længere i Brabrand. Parret har købt et parcelhus syd for Aarhus, man han er stadig involveret i området. Udover rækken af workshops for børn, samarbejder han med kunstprojekt Sigrids Stue. Et eksempel er et projekt med håndlavede, keramiske kopper, som folk selv kan dekorere til arabiske kaffeaftener.
Desuden underviser han blandt andet på ”Aftryk”, der er en del af kunstprojektet Mødesteder. Projektet er finansieret af Gellerup Kulturmidler og A. Enggaard:
”Vi går ture i området og samler ting sammen, som vi bruger til at lave aftryk med. Hver elev får én flise hver, som de laver et aftryk på. Det kan være en skævt låg, en blomst eller noget helt andet. Historierne er med til at fortælle historier om Gellerup i konstant forandring.”
