
På Inger Christensens Gade i Gellerup står to boligblokke og ser forladte ud. Enkelte familier bor dog fortsat i nedrivningsdømte lejligheder. Brabrand Boligforening arbejder på højtryk for at finde nye boliger til lejerne. Foreløbig har samlet set 100 ud af 127 opsagte beboere fundet et andet hjem.
Tilbage i 2021 blev en ny helhedsplan for Gellerup vedtaget. Det betyder, at i alt syv blokke med 408 boliger skal rives ned hen over de næste år for at imødekomme et politisk krav om at nedbringe antallet af almene familieboliger.
Og nu er den lange, triste og for nogle også smertefulde proces i fuld gang i Gellerup. For syv måneder siden blev beboerne i de to blokke langs Inger Christensens Gade opsagt, og tirsdag d. 31. januar skulle de senest forlade lejlighederne.
Der er dog stadig enkelte beboere tilbage i de to blokke, men det er helt efter planen, siger direktør i Brabrand Boligforening, Kristian Würtz.
”Når vi har lavet aftaler om genhusning, har det i enkelte tilfælde vist sig, at beboernes nye bolig ikke kunne stå klar til d. 1. februar. Og så har vi aftalt, at de kan blive i deres lejligheder nogle uger, i stedet for at de skulle genhuses midlertidigt, til deres nye bolig er indflytningsklar,” siger han.
Halvdelen bliver boende i Gellerup og Toveshøj
I de fire blokke, hvor beboerne på nuværende tidspunkt har modtaget en opsigelse, har mange fået et nyt hjem.
En opgørelse, som boligforeningen har lavet, viser, at 100 af i alt 127 beboere har fået en anden bolig. Halvdelen er blevet i Gellerup eller Toveshøj. Resten er flyttet til andre afdelinger. Heraf har en lille del selv fundet en ny bolig.
Direktør Kristian Würtz er glad for, at det allerede er lykkedes at sikre nye hjem til mange af beboerne, men han er samtidig bevidst om, at der venter et stort arbejde forude, når nye beboere skal hjælpes godt videre.
”De har ikke bedt om at flytte, så det kan selvfølgelig være meget byrdefuldt. Det er også derfor, at vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe beboerne med at finde et godt sted at flytte hen. Enten her i Gellerup, hvis de ønsker at blive, og der er en ledig lejlighed – eller et andet godt sted i Aarhus,” siger han.
Ifølge direktøren er det vigtigt, at de berørte beboere er velinformerede omkring mulighederne for at få en anden bolig, så boligforeningen i så god tid som muligt kan hjælpe dem med at veksle usikkerhed og utryghed til tryghed og vished om, hvad der skal ske.
”Dialogen og den tætte kontakt gør, at vi allerede på et tidligt tidspunkt har kunnet afklare ønsker om ny bolig hos rigtig mange af vores beboere,” siger han.
”Det overordnede billede er, at langt de fleste har kunnet få boliger, der matcher deres ønsker. Det er naturligvis sagt med det forbehold, at der har været mange forskellige ønsker at tage hensyn til.”
To sager i Boligretten
I to af lejlighederne på Inger Christensens Gade har beboerne gjort indsigelse mod Brabrand Boligforenings opsigelse af dem. En af dem er 48-årige Khawla Younes, som DR tidligere har talt med. Sammen med sin mand har hun indgivet en indsigelse mod at flytte.
“Vi er ikke klar til at flytte nu. Jeg føler mig tryg her. Sagen er i retten, og vi venter bare, til sagen er færdig,” har hun sagt til DR.
Brabrand Boligforening har stævnet ægteparret for at få dem til at flytte, og så ender sagen i Boligretten, der senere på året vil behandle sagen. Indtil videre bliver parret boende.
Det vides endnu ikke, hvornår Boligretten kan behandle retssagerne. Efter planen skal de to boligblokke rives ned her i foråret, hvorefter byggeriet af den kommende nye skole skulle gå i gang efter sommerferien. Men nedrivningen må nu afvente de to retssager.

Bente fik sin ønskebolig
Men langt de fleste opsagte beboere er som nævnt fraflyttet eller på vej til det. En af dem er 69-årige Bente Kristensen. Enkelte flyttekasser står stadig stablet i hendes køkken og venter på at blive pakket ud, men ellers tager hendes lejlighed på 95 kvadratmeter i Aarhus C allerede form som et fremtidigt hjem.
For kort siden hed postnummeret ellers 8220 med adresse i Gellerupparken, hvor hun flyttede til i en fireværelses lejlighed i 2019 efter i en årrække at have boet og arbejdet i Fredericia.
”Jeg var meget glad for min lejlighed på Dortesvej og for at bo i området”, siger Bente Kristensen.
Men hendes blok står til nedrivning til sommer, som et led i udviklingen af området, og hun modtog derfor en opsigelse sidste år. Dernæst fik hun et møde med boligforeningen, der hjælper berørte beboere med at finde en ny bolig.
Her fik Bente Kristensen mulighed for at komme med ønsker til sin nye lejlighed. Hun har den seneste tid været ramt af alvorlig sygdom. Derfor var det afgørende at finde et sted med elevator i opgangen ved en flytning. Hun lavede en prioriteret liste med tre forskellige placeringer i Aarhus, hvor hun gerne ville bo.
Takket være en aftale mellem alle byens boligforeninger får beboere, der skal flytte på grund af nedrivninger, som følge af udviklingsplaner, nemlig fortrinsret til ledige boliger andre steder i Aarhus.
En lejlighed i Grønnegade var Bentes største ønske. Her har hun nu fået en nyrenoveret ”tilgængelighedsbolig”, hvor eksempelvis dørtrin er fjernet, og man nemmere kan komme rundt. Hun overtog den før jul og er meget tilfreds.
”Forløbet med at få en ny bolig har fungeret rigtig godt. Jeg synes virkelig, jeg har fået en god behandling, hvor jeg fik den lejlighed, jeg havde ønsket, siger hun.”