På søsiden af Hougårdsvej har naboerne altid noget at snakke om: Hvordan går det med vinstokkene? Mon rødvinen bliver lige så god som sidste år? År efter år lykkes det de 12 familier i Brabrand Valley Vinsyndikat at producere rødvin af høj kvalitet.
Druerne har efterhånden fået den rigtige farve på vinstokken. Årets druehøst nærmer sig, og snakken går blandt medlemmerne af Brabrand Valley Vinsyndikat. Nabofællesskabet på søsiden af Hougårdsvej er gennem de seneste 12-13 år blevet engagerede vinproducenter, som ved siden af alle deres andre gøremål har ét fælles projekt.
”Vi kunne også have dyrket rødbeder, men det her har en helt anden drivkraft,” siger vinsyndikatets grand old man, 77-årige Ole Brun Madsen.
Da Brabrand Valley Vinsyndikat blev stiftet i 2007, var målsætningen i første omgang at blive selvforsynende til den årlige komsammen i ”de flade tages fest”, som det hedder blandt beboerne. De ville producere en vin, det var en fornøjelse at drikke.
Men det skulle vise sig, at vinbønderne på Hougårdsvej kunne præstere endnu bedre end det: I 2010 fik Brabrand Valley guldmedalje af de øst- og midtjyske vinproducenter. Og i 2013 blev ”Rondo 2011” kåret til den bedste danske rødvin af Foreningen af Danske Vinavlere.
”Det er sjovt nok at kunne vinde et enkelt år. Men for mig er det i højere grad en målsætning at udvikle en vinkvalitet som er genkendelig år efter år. Målet er ikke at få den til at smage som italiensk eller fransk vin, men som en karakteristisk dansk vin. Og vi kan godt smage, at dette er vores vin”, siger Ole Brun Madsen tilfreds.
Én stor vin-familie
Andre steder han man vinlaug, hvor man passer jorden i fællesskab. Det specielle i Brabrand er, at de 12 familier passer og plejer deres egne vinstokke, og så hjælper de hinanden med de processer, der skal transformere de modne druer til kvalitets-rødvin. Deraf navnet ”Vinsyndikatet”.
Med sine næsten 30 års erfaring som vinproducent ved Ole Brun Madsen, hvornår og hvordan vinstokkene skal beskæres, høstes osv. Det er især afgørende for det endelige udbytte, at planterne bliver beskåret rigtigt.
Han begyndte at producere vin tilbage i 1982, da han boede i Risskov. Og da han for 15 år siden flyttede til Hougårdsvej, plantede han som den første på vejen en vinstok. Det skabte hurtigt interesse hos et par naboer, som fik nogle stiklinger. På den måde er den samme vinstok moderplante til alle vinstokke på vejen. Én stor vin-familie…
Fællesskabet består som nævnt af 12 husstande blandt ”de flade tage”: Husene med fladt tag på den side af Hougårdsvej, der vender ud mod Brabrand Sø. Desuden har vinsyndikatet fået nogle ”sideskud” i form af beboernes børn, hvoraf flere også dyrker vin rundt omkring i landet og kommer kørende med de de nyplukkede druer, når der skal laves vin i Brabrand.
”Fællesskabet bliver aldrig en forpligtelse”
Det handler om at have noget sammen. Beboerne under ”de flade tage” har altid haft et godt fællesskab og delte både trailer og stige, også før Ole Brun Madsen kom til området.
Hougårdsvej 31 er gennem årene blevet samlingspunktet. Det er her, man mødes til kortspil, møder i trailerlauget og det praktiske arbejde med årets vinhøst.
”Vinproduktion skaber en god grobund for at lave noget sammen. Det kræver ikke at man er sammen hver dag, men den fælles interesse betyder, at vi kender hinanden rigtig godt. Fællesskabet bliver aldrig en forpligtelse, men er en stor glæde”, fortæller Ole Brun Madsen.
Fik 19 ud af 20 points
I 2008 blev vinavlerne på Hougårdsvej enige om at sende årets vin ind til bedømmelse for første gang. Forventningerne var store, fortæller Ole Brun Madsen. Men det gik ikke helt, som naboerne havde håbet.
De kunne dog tage hjem med værdifulde råd – og to år efter kunne de professionelle vinavlere i Midt- og Østjylland chokeret notere sig, at Brabrand Valley Vinsyndikat af eksperterne fik 19 uf af 20 mulige points, hvilket udløste guldmedalje og titlen som årets bedste rødvin.
”Jeg kan godt mærke, at det irriterer de professionelle lidt, at amatørerne kunne klare sig så godt”, siger Ole Brun Madsen og peger over mod pokalen, syndikatet i 2013 modtog for at have produceret Danmarks bedste rødvin.
Brabrand Valley indleverer fortsat årets rødvin til professionel bedømmelse af fagfolkenes vurdering af farve, duft og smag. En vin kan maksimalt få 20 points, men hvis bare den opnår over 10 points betragtes den som godkendt som en god og veltillavet vin.
De sidste mange år har rødvinen fra Brabrand Valley hvert år opnået godkendelse. Typisk har den også fået over 12 points, hvilket udløser særlig udmærkelse.
Ingen vanding eller gødning
Årets gang som vinavler starter med, at vinstokkene klippes ned i januar-marts. Når de har sat knopper, beder man til, at der ikke kommer nattefrost – og så skal man ellers bare holde området rent for ukrudt, inden man sidst i juli fjerner sideskuddene, så væksten stoppes.
”Jorden her, hvor vi bor, er meget sandet, så regnen siver lige ned til rødderne. Vi har aldrig vandet vores vinstokke, og i mange år har vi heller ikke gødet dem”.
I starten af oktober skal druerne høstes, og så møder alle vinsyndikatets medlemmer op hos Ole Brun Madsen med druer i kasser og spande. Så skal de ribbes og sorteres omhyggeligt, inden de vejes.
Producerer cirka 400 flasker
Druerne kategoriseres i tre kvaliteter afhængig af sukkerprocenten og kvases herefter med et kartoffeljern og lægges til gæring i tre-fire uger. Undervejs skal der et par gange om dagen røres i beholderne.
Så venter det hårde arbejde med at presse saften ud af de gærede druer. Det er hårdt fysisk arbejde for fire-fem af syndikatets medlemmer. Druesaften hældes på dunke, til gæringen er færdig, og derefter hældes den på egefade i to-tre måneder.
”Det runder smagen fantastisk af – og så er det ellers formandens hårde lod løbende at smage på, hvornår vinen er, som den skal være. Vi snakker løbende sammen om, hvor langt vi er, og alle er meget engageret i det.”
I marts-april venter den store dag, hvor vinen skal tappes på flasker. Også etiketterne er som små kunstværker lokalt produceret og runder helhedsindtrykket af kvalitetsvinen smukt af.
Der sættes så vin til side til ”de flade tages fest”, herunder også nogle flasker til den faglige bedømmelse senere på foråret. De resterende af de i alt omkring 400 flasker deles ud til medlemmerne ud fra deres leverance af drue-mængde og -kvalitet.