Entreprenør-virksomheden A. Enggaard A/S er på vej til at overhale Brabrand Boligforening som den største aktør i Gellerup. Virksomheden bygger for op mod 3 mia. kr. i Gellerup. A. Enggaard opførte de første private lejeboliger i området og vil nu også bygge ejerboliger midt i Gellerup.
”Vi skal gøre det ordentligt! Alt hvad vi laver i Gellerup, skal være fra øverste hylde.”
Sådan lød budskabet fra afdelingschef i A. Enggaard, Jens Skinnebach, da han tirsdag præsenterede virksomhedens mange byggeprojekter i Gellerup.
Tilhørerne var medlemmer af Brabrand Erhvervsforening, som mødte talrigt op for at høre om A. Enggaards engagement i Gellerup, der er et af de boligområder i Danmark med den laveste gennemsnitlige husstandsindkomst.
”Det er selvfølgelig en investering for os – vi er jo en kommerciel virksomhed. Men vi vil også godt tage et ansvar i den by, vi agerer i. Vi får nok ikke det samme overskud, som hvis vi bygger andre steder i Aarhus. Men jeg tror, vi kan være med til at flytte noget i Gellerup,” sagde Jens Skinnebach.
Virksomheden har allerede sat sig tydelige aftryk i Gellerup – og mødet med Brabrand Erhvervsforening blev afholdt i den nok mest markante bygning, Blixens, der siden 2019 har huset medarbejderne i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.
Fra øverste etage, Rooftop, har man en imponerende udsigt til det meste af Gellerup og resten af Brabrand, og Jens Skinnebach kunne derfor pege ud over hele bydelen, mens kan konstaterede, at ”det her lokale viser virkelig, hvad Gellerup og Brabrand kan”.
Den første private investor i Gellerup
Det var de store visioner og de ambitiøse planer, der for alvor overbeviste A. Enggaard og fik dem i gang med at undersøge, om forandringen af Gellerup kunne være relevant for virksomheden at investere i.
Og i 2014 gik man i gang. A. Enggaard blev blandt den første private investor i Gellerup, der også har AP Pension, Svanen og PKA som aktører. Men Enggaard er klart den største. Samlet set omfatter projekterne investeringer for mellem 2,5 og 3 milliarder kroner, og betyder at Enggaard er på vej til at overhale Brabrand Boligforening i Gellerup.
”Jo mere, vi har arbejdet med tingene her i Gellerup, jo mere tilfredse er vi med, at vi gik ind i projektet. Og det fylder meget i vores bevidsthed,” fortalte Jens Skinnebach.
Enggaards engagement i Gellerup omfatter overordnet set disse allerede realiserede projekter:
- Square One, iværksætterhus på Karen Blixens Boulevard, etableret i samarbejde med Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune – taget i brug i 2017
- Blixens – kontorbygning opført for Aarhus Kommune – taget i brug i 2019
- Zebra House I og Zebra House II, lejlighed samt erhvervslejemål, samlet set 16.000 kvm – taget i brug i 2019
Tre store projekter på vej
Og så er der yderligere tre meget omfattende projekter på vej:
Helheden, et helt nyt kvarter bestående af både boliger og erhverv, der opføres på 58.000 kvm ud mod Åby Ringvej. Den første bygning med en Netto-butik i stueetagen på hjørnet af Edwin Rahrs Vej og Gudrunsvej er snart færdig, og yderligere to boligblokke samt et friplejehjem er ligeledes under opførelse.
Gellerup Nord er fællesbetegnelsen for kommende byggerier på arealer langs Edwin Rahrs Vej og det nordvestlige hjørne af Edwin Rahrs Vej/Gudrunsvej, hvor entreprenørvirksomheden har forkøbsret til ledig jord. En del af planerne er desuden Tousgaarden, også kendt som Foreningernes Hus.
Karen Blixen Kvarteret er Enggaards og Aarhus Kommunes betegnelse for et 55.000 kvm stort område ved Jettesvej, Dortesvej og Lottesvej, hvor fem boligblokke i 2023 skal vige pladsen for et nyt boligområde. Det får etageboliger i op til seks etager ud mod Karen Blixens Boulevard og aftrappes længere inde ned til to etager.
Der tænkes hovedsagelig i en blanding af erhverv og boliger – men kulturområdet ligger heller ikke fjernt for A. Enggaard, understregede Jens Skinnebach.
Han er personligt inspireret af, hvordan museet og kunstgalleriet Liverpool Tate har været med til at forandre dele af den gamle industriby i Nordengland.
”Vi har nogle drømme om, at vi også kan være med til at bruge kulturen til at flytte nogle ting i Gellerup. Det kunne være, at vi kunne skabe noget spændende i den gamle Tousgaard, noget i retning af Tate eller Louvre – eller vi måske skal sænke barren lidt…,” sagde Jens Skinnebach og understregede, at det foreløbig bare er løse tanker.
Livsnerven ved Karen Blixens Boulevard
Til gengæld er A. Enggaard helt aktuelt i fuld gang med at engagere flere virksomheder i at etablere sig i Gellerup. Entreprenørvirksomheden tilbyder erhvervsområder flere steder: Langs ringvejen som en del af Helheden, i et nyt bånd langs Edwin Rahrs Vej og som en del af nybyggeriet langs Karen Blixens Boulevard.
”Hvis vi er mange, er chancen for at lykkes betydeligt større,” sagde Jens Skinnebach på en rundtur i Gellerup, hvor han blandt andet fremviste området langs Karen Blixens Boulevard, hvor bulldozerne næste år går i gang med at fjerne de fem boligblokke.
”Vi får en helt ny bydel her. Det bliver nærmest livsnerven i det nye Gellerup. Her får vi et lækkert kvarter med erhvervslokaler og boliger ind mod resten af Gellerup. Her vil vi kunne skabe en rigtig bylivsoplevelse.”
Vest for Karen Blixens Boulevard vil A. Enggaard opføre flere hundrede boliger, såkaldte town houses, hvoraf nogle vil blive udbudt til salg, mens andre bliver lejeboliger.
De nye boliger skal være med til at tiltrække nye typer af beboere til Gellerup, der indtil for få år siden var beboet af knap 7000 mennesker.
”Når det hele står færdig i 2028-30, så forventer man, at der bor mellem 12.500 og 14.000 mennesker i området. Men vi håber, at vi kan bevare Gellerups status som den eneste internationale bydel, vi har i Aarhus.”